Реклама

Наскільки біткойн шкідливий для навколишнього середовища?

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Біткойн – одна з найвідоміших криптовалют. Після потрапляння в основні новини в кінці 2017 року, біткойн досяг ще вищих фінансових оцінок і перетворився з висміюваної форми цифрових грошей на поважний фінансовий продукт.

Видобуток біткойнів використовує феноменальну кількість електроенергії для виконання обчислювальних завдань для генерації нових біткойнів. Виробництво електроенергії, як правило, є шкідливою для довкілля справою, і біткойн все більше сприяє зміні клімату та шкодить планеті.

Що таке видобуток біткойнів?

Протягом багатьох років було багато спроб цифрових валют. Однак більшості не вдалося подолати проблему подвійних витрат. Коли ви заходите в магазин і здаєте банкноту, у вас більше не залишається купюра і ви не можете витратити її знову. Раніше цифрові валюти було легко скопіювати, тому ви могли використовувати один і той же маркер кілька разів.

Сатоші Накамото, творець або творці біткойнів, розробив блокчейн, щоб запобігти повторному використанню токена. Транзакції записуються у спільну книгу, яка повторюється через мережу комп’ютерів. Однак цей процес вимагає обчислювальної потужності від мережі Біткойн. Хоча деякі люди можуть запропонувати це безкоштовно, Накамото вирішив не покладатися на цю доброту і знайшов спосіб стимулювати процес.

Перш ніж публікувати транзакцію в блокчейні, користувачі перевіряють транзакції. Це робиться блоками приблизно з 2500 транзакціями. За кожен перевірений блок користувач заробляє порцію біткойна. Цей процес відомий як майнінг і є загальною рисою для всіх криптовалют.

Біткойн був першою мережею, яка подолала дилему подвійних витрат за допомогою блокчейну та майнінгу, але цей метод був широко поширений у всій галузі.

Чому видобуток біткойнів шкідливий?

Хоча видобуток є стандартним операційним процесом для більшості криптовалют, точний спосіб варіюється. Для біткойнів майнінг покладається на алгоритм Proof of Work . Щоб отримати плату за біткойн (BTC) за видобуток блоку, ви повинні бути першим користувачем, який створив підтвердження роботи. Це обчислювальне завдання, щоб знайти цільовий хеш, встановлений у блоці. Хоча це має бажаний ефект стимулювання видобутку корисних копалин, це також шкідливо для навколишнього середовища.

Фактично, майнерам пропонується витратити ресурси, вгадуючи код, взамін біткойна. Оскільки валютою винагороджується лише перший користувач, який створив підтвердження роботи, це конкурентна гонка, де домінують ті, хто має найсильніше обладнання. Це має подвійний екологічний ефект. Апаратне забезпечення, яке використовується для видобутку біткойнів, інакше могло б використовуватися в споживчому обладнанні, що змусило збільшити виробництво електроніки.

Графічні картки особливо зазнали впливу цього попиту. Починаючи з 2017 року, коли біткойн вперше став загальновідомим іменем, ціни стрибкували тривожно, роблячи компоненти по суті недоступними для більшості людей. Це також впливає на електроніку ширше.

Можливо, користувач комп'ютера міг модернізувати свій ПК, змінивши графічну карту, але не міг собі дозволити. Тоді вони, можливо, замінили весь комп’ютер. Зовсім недавно це поєднувалось із широким колом дефіциту та проблемами ланцюга поставок, через що графічні карти стали надзвичайно дорогими .

Другим впливом видобутку біткойнів на довкілля є використання електроенергії. Хоча для всієї мережі потрібна електроенергія, видобуток корисних копалин є найбільш енергоємною частиною процесу. Обчислення самі по собі були б значними, але в поєднанні з підходом "переможець" усі комп’ютери працюють надзвичайно важко протягом тривалих періодів, використовуючи більше електроенергії, ніж це було б у більш ефективній системі.

Вплив біткойна на навколишнє середовище

Щоб першим отримати Доказ роботи для кожного блоку, потрібно мати потужний комп’ютер. Однак при напруженій роботі пристрої будуть виробляти багато тепла. Це сама по собі проблема, оскільки перегріті машини, як правило, виходять з ладу швидше, але це також розігріває навколишній простір. Якщо ви активно не керуєте кімнатною температурою, компоненти не досягнуть оптимальних показників, зменшуючи ваші шанси на успішний майнінг біткойнів.

Для створення ідеального середовища вам знадобиться система охолодження, яка вимагає оренди спеціально побудованого обчислювального простору або серверної кімнати. Однак потрібно бути впевненим, що ви отримаєте достатньо доходу, щоб компенсувати свої витрати за рахунок оренди, обчислювального обладнання та електроенергії. Оскільки видобуток біткойнів з часом ускладнився, він також зміцнив можливості видобутку.

Незважаючи на лібертаріанське зародження валюти, в результаті видобутку корисних копалин домінують ті, хто має значну фінансову підтримку. Як і в інших сферах фінансів, кожен майнер шукає переваги над іншими користувачами. Оскільки витрати на обладнання відносно фіксовані, первинною змінною є вартість електроенергії. Оскільки кліматичні зміни стали більш актуальною проблемою, багато країн відмовилися від виробництва електроенергії на вугіллі.

Однак, чистіші альтернативи, як правило, дорожчі, тоді як електроенергія, що підтримується вугіллям, часто значно дешевша. Примітно, що Китай все ще виробляє значну частину своєї електроенергії за рахунок спалення вугілля. Отже, шахтарі в Китаї мають конкурентну перевагу порівняно зі своїми колегами, що працюють на екологічно чистіших умовах.

Подібним чином значна частина світової електроніки виробляється в Китаї, що робить обладнання більш доступним для майнерів країни. Однак нещодавно китайський уряд пообіцяв перейти до більш стійкого виробництва електроенергії протягом наступних років. Це мало несподіваний побічний ефект від витіснення ферм біткойнів, що експлуатуються китайцями, великих просторів, відведених для видобутку корисних копалин, в інші райони, що базуються на вугіллі, такі як Іран.

На початку 2021 року компанія Tesla, електрична машина, яку очолював Ілон Маск, інвестувала у значні суми біткойнів, плануючи дозволити покупцям придбати свій новий автомобіль із використанням криптовалюти. Незважаючи на початковий ентузіазм, інвестування Тесли в біткойни пошкодило екологічну оцінку . За даними Digiconomist, платформи для аналізу криптовалют, мережа біткойнів має щорічний вуглецевий слід у 48,52 млн т CO2, що приблизно еквівалентно вуглецевому сліду в Болгарії.

Це значний вплив протягом року, але відбитки окремих транзакцій ще більше насторожують. Як детально викладено в Індексі споживання енергії біткойнів Digitconomist , одна транзакція біткойнів має такий самий вуглецевий слід, як понад мільйон транзакцій Visa, споживає стільки енергії, скільки середнє домогосподарство протягом місяця, і генерує 100 грамів електронних відходів.

Криптовалюти - це майбутнє?

За роки після запуску біткойнів тисячі криптовалют вийшли в Інтернет, усі з використанням подібних базових технологій. Фундаментальним для всього сектору є блокчейн, мабуть, найважливіша інновація, яку зробив біткойн.

Хоча всі вони мають різні методи видобутку, в першу чергу, криптовалюти заохочують використовувати ресурси та енергію. Щоб захистити планету та запобігти майбутній надзвичайній ситуації з кліматом, нам слід використовувати менше ресурсів і переходити на відновлювані джерела енергії.

Криптовалюти, здається, прямо протидіють цій позиції, споживаючи енергію для підтримки потенційно надмірно складної та складної альтернативи традиційним фінансам. Тим не менше, деякі організації, здається, мають намір здійснити екологічну помилку та запустити криптовалюти, щоб винагородити стійку поведінку.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

У Windows 10 з’явився інструмент для запису відео в форматі GIF

Як пише джерело, у Windows 10 з'явився інструмент для запису відео в форматі GIF з промовистою назвою Video GIF...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -