- Реклама-
Home Новини сучасних технологій Названо 5 порад, як обрати SSD накопичувач

Названо 5 порад, як обрати SSD накопичувач

0
65
Названо 5 порад, як обрати SSD накопичувач

Чим далі, тим більше людей обирають SSD. Але не усі знають, як правильно його обрати та що врахувати. Саме в цій статті ви дізнаєтесь про характеристики, перевагу та діапазон цін на накопичувачі SSD.

Розпочнемо знайомство із вартості. Мало хто орієнтується, як їх формують. А все залежить від кількості пам'яті. Останнім часом ціни помітно впали на SSD, але залишились суттєво більшими, ніж ціни на звичні жорсткі диски. Можливо, у когось виникне питання, а для чого ж змінювати? Вся суть у ефективності. Інколи краще придбати SSD із меншим об'ємом Гб, аніж залишити старий диск, різницю дійсно помітить кожен. Але якщо у вас немає обмежень в бюджеті, то краще брати SSD із великим об'ємом пам'яті, це вигідніше, якщо розділити ціну на кількість Гб.

Цікаво: Western Digital представили твердотільний накопичувач Ultrastar DC ZN540

З вартістю розібрались і час поговорити про основні характеристики та як правильно підібрати SSD.

Не важливо наскільки якісний та дорогий ви оберете накопичувач, якщо він не підходить до вашого пристрою. На щастя, підібрати зараз не так важко і далі ми розповімо на що потрібно звертати увагу перед покупкою.

Перше, це форм-фактор. Тут все залежить від того, до чого саме ви підбираєте SSD. Якщо до звичайного комп'ютера, то потрібно брати форм-фактор 3,5 дюйма, або 2,5 дюйма і спеціальний адаптер. Є випадки, коли адаптер вже вбудований в комп'ютер (якщо нова модель). При виборі накопичувача для ноутбука потрібно дивитись на форм-фактор 2,5 дюйма, це стандарт. А якщо у вас маленький ноутбук, комп'ютер чи взагалі ігрова приставка, то потрібно брати SSD із форм-фактором М.2. Останні бувають значно швидші. Плюсом також є те, що їх можна використовувати в великій кількості різної техніки.

Наступна важлива характеристика - товщина. В даному пристрої це називають z-висотою. Від цього також залежить чи SSD накопичувач влізе у ваш ноутбук. Найчастіше підходить товщина 7 мм, або трохи рідше 9,5 мм. Але варто пам'ятати, що це все індивідуально і найкраще спочатку ознайомитись з інформацією, яка стосується саме вашої моделі пристрою.

Далі поговоримо про інтерфейс. Найчастіше він зустрічається двох видів: SATA та PCIe. Перший представлений в двох швидкостях 3 і 6 Гб/с. Вибір повинен падати на той, який зможе потягнути ваш ноутбук. Зараз більш розповсюджені 6 Гб/с, але якщо ви хочете зекономити і купити 3 Гб/с, то потрібно буде постаратися його знайти, адже їх в продажі стає все менше. Другий варіант - PCIe, і він значно швидший, аніж SATA. Для того, щоб дізнатись детальніше про всі переваги та недоліки обох інтерфейсів, варто прочитати в інтернеті їх порівняння.

Варто знати: Відомо, чому операційна система Windows 11 негативно впливає на накопичувачі

Завжди звертайте увагу на різні моделі SSD. Те, що жорсткі диски працюють повільніше, аніж SSD зрозуміло. Той хто хоча б раз його використає, більше ніколи не повернеться до HDD. Жорсткий диск може повільно загружати систему, а потім і програми. З SSD такого не відбувається. Але потрібно бути дуже уважним, адже різні накопичувачі можуть мати приблизно однакову швидкість роботи та об'єм пам'яті, а коштувати по різному. Різниця в ціні буває в два рази. Тому, перш ніж купити накопичувач, варто переглянути декілька пропозицій на ринку і порівняти.

Зараз буде не так характеристика, як порада, щодо використання накопичувачів SSD. Їх час від часу потрібно чистити, адже вони можуть назбирати багато непотрібного і зберігати. Це відбувається через систему роботи. Уся інформація поміщається у сторінки, а сторінки формують так звані блоки. Блоки можуть мати порожні, повні або і такі, і такі сторінки. А для того, аби SSD накопичувач не втрачав своєї швидкості роботи з часом, потрібно завжди залишати трохи вільного місця на ньому. Насправді, залишати треба не так і мало, приблизно 20%. Так, це місце можна було б використати під щось потрібне, але краще, щоб пристрій працював швидко, а не був переповнений інформацією.

Питання, яке хвилює багатьох - термін роботи. Говоримо наперед - SSD працюють в середньому довше. Жорсткі диски служать приблизно 4 роки. А от SSD накопичувачі до 7 років, буває, що більше. Все це завдяки будові. Рухомих деталей в SSD немає, тому він дуже тихо працює (практично без шуму взагалі) та не зношується із середини. Це величезний плюс для користувачів.

Прочитавши всю вище інформацію здається, що SSD не мають мінусів взагалі, але це не так. В кожному приміщенні бувають проблеми з електрикою. Стаються збої та відключення. SSD дуже вразливі до цього, під час збою живлення, інформація на накопичувачі може бути загублена частково або пошкоджена. Є різні способи захисту збережених даних, але це вже інша історія. Також, не варто постійно зберігати на SSD великі обсяги інформації. Це може призвести до неможливості зберігання додаткових даних.

Отож, при виборі SSD потрібно врахувати багато нюансів, ознайомитись з усіма моделями та їх характеристиками. А ті користувачі, які не готові або не мають можливості витрачати великі кошти на таку річ, або піклуються про надійність збереження даних, краще нехай продовжують використовувати жорсткий диск.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS