Реклама

Розповідаємо, що таке стейблкойн (Stablecoin)

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Криптовалюти, як відомо, нестабільні. Стейблкойни обіцяють надійний притулок від коливання цін, але навіть вони не безризикові. Ось як вони працюють.

Найкраще з обох світів

Як і інші криптовалюти , які використовують блокчейни , стейблкоіни безпечні та анонімні. Але, як і гроші у вашому гаманці, стейблкоіни не швидко цінуються або знецінюються.

Стейблкоіни призначені для підтримки тієї ж ціни, що й реальний актив, який вони відображають. Вони діють як еквівалент грошей у світі криптовалют. Вони можуть бути прив'язані до державних валют, таких як долар США або навіть дорогоцінні метали. Наприклад; Популярні стабільні монети, такі як  Tether (USDT), USD Coin (USDC) і TerraUSD (UST), відстежують долар США. (Зверніть увагу, що UST був розроблений для відстеження курсу долара США, але не зміг це зробити в травні 2022 року. )  Tether Gold (XAUT) і Pax Gold (PAXG) відстежують ціну унції золота.

Стейблкойни спрямовані на досягнення балансу

Для досягнення цієї стабільності для стейблкоін існують два основних засоби: безпека та алгоритми. Стабільні монети, які використовують заставу, повинні містити відповідну вартість певного активу в своїх резервах. Якщо стейблкойн випустив 1 мільйон доларів валюти, прив’язаної до долара США, цей стейблкойн повинен мати 1 мільйон доларів у своїх резервах. Це схоже на те, як працює банк. Однак гарантовані стейблкоіни є дещо неясними, оскільки їх не можна легко перевірити.

З іншого боку, алгоритмічні стейблкоіни використовують програмовані смарт-контракти з відкритим кодом для підтримки стабільності. UST є найпопулярнішим стейблкоіном з підтримкою алгоритмів. Ці розумні контракти створюють або спалюють більше монет, щоб забезпечити збереження базової вартості. Стабільні монети, що використовують алгоритми, можуть бути легко перевірені будь-ким.

Незважаючи на те, що вони легко піддаються аудиту, є певні сумніви щодо алгоритмічних стейблкойнів. Критики стверджують, що вони крихкі. Вони залежать від попиту, і якщо попит впаде, вони можуть втратити свою прив’язку. У травні 2022 року це сталося, коли UST впав до $0,68 менш ніж за 12 годин .

Випадки використання стейблкойну

Уявіть собі, що хтось інвестує в біткойн , і ціна швидко зростає. Можливо, було б розумно отримати якийсь прибуток. Користувач може продати свої біткойни і конвертувати їх у стейблкойни, такі як Tether або USDC. Обмінюючи свої біткойни на стейблкоіни, інвестори уникають волатильності.

Інша додаткова перевага стейблкойнів полягає в тому, що вони полегшують купівлю криптовалют. Використовуючи попередній приклад, якщо ця особа планує купити більше біткойнів після зниження ціни, все, що їй потрібно зробити, це конвертувати вартість стейблкоіна назад у біткойн. Без стейблкоїнів користувачі повинні були б внести гроші з банківського рахунку, перш ніж вони зможуть купити більше криптовалют.

Одним з менш відомих, але вигідних варіантів використання стейблкоін є отримання відсотків. Біржові платформи пропонують різноманітні процентні ставки на стейблкоіни. Наприклад, BlockFi пропонує комісію до 7,25% за відповідні стейблкоіни.

Такі високі відсоткові ставки кращі за те, що можуть запропонувати багато банків. І оскільки вартість стейблкоїнів не змінюється, деякі люди почали замінювати свої ощадні рахунки цими високодохідними стейблкоінами.

Однак ми не обов’язково рекомендуємо вам це робити. Хоча стейблкоіни можуть не мати таких частих коливань ціни, як інші криптовалюти, часто незрозуміло, чи вони насправді забезпечені резервами, як було оголошено.

Не всі стейблкойни однакові

Зростання корисності та поширення стейблкойнів поставило їх у центр державного регулювання. Одним з них є найпопулярніший стейблкойн у світі Tether. Він використовує гарантований метод для підтримки стабільності щодо долара США. Ринкова капіталізація становить 82,7 млрд доларів. Теоретично вона повинна мати таку ж вартість у своїх запасах. Однак існує скептицизм , що компанія, яка стоїть за Tether, не тримає це в резерві. Якщо Tether зазнає невдачі, мільярди доларів інвесторів будуть втрачені, оскільки немає рівної суми застави.

Багато політиків на федеральному рівні висловлювали стурбованість щодо стейблкойнів. Його занепокоєння, мабуть, виправдане, враховуючи, наскільки широко використовуються Tether та інші стейблкоіни. У Указі президента Байдена 2022 року  щодо цифрових активів підкреслено очікуваний курс дій, доручивши державним установам досліджувати «незаконні фінансові ризики, пов’язані з цифровими активами, включаючи криптовалюти, стейблкоіни, CBDC, а також тенденції використання цифрових активів незаконними суб’єктами».

Незважаючи на те, що стейблкоіни не є абсолютно безризиковими, вони можуть використовуватися для різних цілей. Стейблкоіни забезпечують дуже необхідну корисність під час транзакцій з криптовалютою. Крім того, стейблкоіни пропонують альтернативу традиційним ощадним рахункам. Високі відсоткові ставки та низька волатильність приваблюють тих, хто шукає безпечного притулку від деяких з американських гірок цін на криптовалюти.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Назван способ поиска программы, которая “тормозит” компьютер

Стаття доступна українською...Проблемы с работой смартфонов возникают у каждого из нас и путей их решения в сети представлено достаточно....
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -