Реклама

Що буде за використання чужої банківської картки без дозволу

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Банківськими картками користується більша частина населення України і це стосується не тільки молодшого покоління, яке отримує заробітні плати або соціальні виплати, а й пенсіонерів, які зараз також отримують свої пенсії на картки. У випадку із працюючим населенням, цілком логічно, що вони вміють користуватися картками, банкоматами і онлайн-банками, то пенсіонери рідко володіють такими навичками і зазвичай, щоб отримати свою пенсію, просять родичів або знайомих зняти її з картки за допомогою банкомату. Такі випадки не поодинокі, оскільки українці віддають свої картки родичам або знайомим, щоб вони використали її в певних фінансових цілях. Зараз же розповімо, що буде за використання чужої банківської картки без дозволу.

В даному випадку не будемо розглядати варіанти із крадіжками, оскільки цей так підпадає під кримінальну відповідальність, а розповімо про більш побутове використання чужих карток.

Найпопулярніший випадок використання чужої банківської картки зустрічається в сімейного подружжя, коли чоловік або дружина використовують картку один одного. Формально, ніякої кримінальної відповідальності за це не буде, оскільки подружжя (та й взагалі члени сім'ї) ведуть спільне господарство. Правильне використання банківської картки чоловіка або дружини передбачає оформлення довіреності, але на ділі так мало хто робить.

Інший випадок, якщо у вас попросив карту друг або знайомий, для покупки або оплати певного товару або послуги. Якщо це було з дозволу і друг / знайомий не вийшов за рамки дозволеної суми і компенсував все до копійки, то претензій також не може бути. По правилах, довіреність також повинна оформлятися, оскільки друзі відносяться до сторонніх людей.

Менш популярний, але досить частий випадок, коли вас можуть попросити (зловмисники) зняти готівку із чужої картки. В даному випадку, кримінальна відповідальність розповсюджується саме на тримача чужої картки і тільки потім на того, хто спробував з неї зняти готівку. В даному випадку, так просто довести, що ви не викрадали картку не вийде, але в більшості випадків в суді або поліції невинний доводить свою непричетність до шахрайських дій. Щоб не потрапити в таку ситуацію, не знімайте готівку і не розплачуйтесь в магазинах тими картками, які вам не належать і тим більше, коли вас просить це зробити незнайома людина.

Ще один частий випадок, коли людина знаходить чужу банківську карту на вулиці і намагається з неї зняти готівку або розрахуватися в магазині. В даному випадку, це вже крадіжка чужих коштів і це підпадає під кримінальну відповідальність.

Остання ситуація, це забрати чужі гроші з банкомату. В даному випадку, це також підпадає під кримінальну відповідальність, оскільки гроші залишені в банкоматі вам не належать.

Також нещодавно стало відомо, чому українці ведуться на схеми “банківських шахраїв” від імені ПриватБанку.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Розповідаємо, як поділитися списком відтворення на Apple Music

Спільний доступ до списків відтворення – це чудовий спосіб познайомити друзів із улюбленою музикою. З Apple Music це легко , хоча іноді...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -