Реклама

Що означає мережевий шантаж та як правильно діяти коли стали жертвою?

Останні Новини

Шахраї. Вони зараз на кожному кроці. Куди не подивись, всюди вони повигадували свої схеми для виманювання інформації та грошей у невинних людей. Можна скільки завгодно читати історії про те, які ситуації ставалися з іншими, але все одно по необережності натрапити на якогось негідника і втратити кошти. На жаль, вберегтись на 100% від зловмисників не можливо, але чим обережнішим бути, тим менша вірогідність постраждати.

Сьогодні мова піде про мережевий шантаж. Що це означає? Шахраї знають, що зараз майже усі люди мають профілі у соціальних мережах (не важливо у яких). Відповідно, на сторінці у кожного є листування, особиста інформація, фото та інші файли. Зловмисники можуть діяти абсолютно різними способами. Одні зламують сторінку, крадуть фото і ними шантажують. Інші роблять скріншоти листувань із важливою інформацією і загрожують розповсюдити це. Є й такі, які у фотошопі підробляють фото та повідомлення та шантажують цим. Не важливо яку схему обере зловмисник, ціль буде одна - власна вигода у вигляді грошей. На жаль, багато людей дійсно готові заплатити потрібну суму аби їх залишили в спокої, але в результаті наживають ще більше проблем.

Цікаво: 6 нових шахрайських схем 2022 року. Яким чином себе захистити та не втратити кошти?

Як правильно діяти коли ви натрапили на мережевий шантаж? Якщо ви вже зіштовхнулись із шахраєм, який вимагає у вас кошти взамін на нерозголошення ваших даних, можна виконати декілька важливих дій. По-перше, напишіть відразу на техпідтримку соціальної мережі. Поскаржіться на сторінку шахрая. Звісно, ніхто на це моментально не відреагує, але з часом користувач буде заблокований і інші вже не зможуть натрапити на таку пастку. Але цей варіант підходить тим, хто не втратив доступ до профілю. По-друге, обов'язково зробіть скріншоти із листуванням або запишіть на диктофон, якщо це була розмова. Потрібно ці файли десь зберегти, бо зловмисники після погроз люблять видаляти все написане та сказане. Якщо хочете ще надійніше все зробити, то взагалі надрукуйте листування на листку та завірте в нотаріуса. Такі офіційні та серйозні дії можуть налякати злочинця. Ну і останнє - ні в якому разі ніколи не платіть гроші. Так, може бути, що дійсно шахрай отримає потрібну суму і відстане від вас. Але це дуже малоймовірний сценарій. Набагато частіше зловмисники далі починають вимагати гроші бо вже розуміють, що ви здатні їх заплатити. Тому платити ніколи нікому нічого не можна!

Є декілька правил, які допоможуть уникнути таких прикрих ситуацій. Те, що кожен сайт та соціальна мережа обіцяють користувачам захист та конфіденційність, це ще нічого не означає. Інтернет не дуже надійна річ. Ви тільки подумайте скільки є шахраїв і злочинців, які вже надурили людей на гроші, а є й такі, які дійсно розповсюджують секретну інформацію, тим самим приносять купу проблем. Це ми все ведемо до того, що не варто ділитись, писати, скидати щось, що може в результаті вам нашкодити. Вся особиста інформація, а також фото, відео та документи, повинні бути в такому місці, де не дістане зловмисник. Завжди думайте, що і кому ви пишете. Конфіденційній інформації не місце в інтернеті у соцмережах.Окрім цього поставте собі двофакторну автентифікацію кругом де це можливо. Якщо вам здається, що це не приносить ніякої користі, то ви помиляєтесь. Такий спосіб захисту вберіг не один акаунт від злому.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Нова система шумопоглинання Xbox забезпечить недопускання сторонніх звуків в чатах

Це оновлення буде актуальне для тих,кого бісять постійні посторонні шуми чи звуки,типу кашлю ,жування чи голосного говоріння,отже до Вашої...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -