Реклама

Що таке “прошивка” і для чого вона смартфонам?

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Слово «прошивка» ми усі періодично чуємо, умовно пов’язуючи його з пристроями електроніки. Проте, що воно означає, знають далеко не всі. В даній статті ми спробуємо популярно пояснити цей термін, щоб було зрозуміло кожній людині.

Трохи історії

Термін «прошивка» виник ще на початку історії обчислювальної техніки, близько 70 років тому. В той час обчислювальні машини були такі громіздкі, що могли займати цілу кімнату. Вбудована (постійна) пам'ять тих пристроїв зберігалася не на жорстких дисках чи іншими способами, які використовуються зараз, а за допомогою магнітних сердечників.

Цікаво: Названо налаштування Android, які пришвидшать роботу смартфона.

Технологія полягала в тому, що кожен елемент цієї пам’яті був виготовлений у формі тероїду, або бублика зі спеціального матеріалу фериту, який легко намагнічувався. Саме він і носив назву сердечник. В кожне таке кільце протягувалось дві петельки дроту, призначені для запису (намагнічування), або стирання (розмагнічування) інформації з цього кільця. Пам’яті на ньому зберігалося лише 1 біт – нуль, коли розмагнічене кільце і один, коли намагнічене.

Що таке "прошивка" і для чого вона смартфонам?

Щоб зібрати якийсь робочий обсяг пам’яті, необхідна була велика кількість таких магнітних сердечників. Процес їх виготовлення був ручним і нагадував шиття. Тому протягування дротів у ці кільця і назвали «прошивкою».

Ось така була комп’ютерна пам'ять на початку її історії.
Пізніше процес запису даних почав змінюватися, ставати більш компактним – були придумані інтегровані мікросхеми, друковані плати, флеш-пам'ять та жорсткі диски. Процес змінився, а термін залишився.

Значення терміну "Прошивка" сьогодні

Сьогодні прошивка - це тип програмного забезпечення, яке працює на апаратному пристрої, виконуючи завдання низького рівня. По простому – це будь-який софт, що керує залізом на низькому рівні.

Вона як ніби головна, або найбільш відповідальна за роботу всього електронного пристрою. І це мається на увазі не тільки комп’ютер чи смартфон, але і щось на кшталт дистанційного пульта, фотоапарату, охоронного модуля та іншої електроніки.

Прошивка – це програма, яка закладена в мікросхему і запускає її роботу. Вона може зберігатися безпосередньо в мікросхемі, в окремому блоці пам’яті, або ж знаходитися на жорсткому диску чи ще десь, якщо потребує багато місця.

Цікаво: Відомо, для чого потрібне оновлення додатків на смартфоні.

Як працює "прошивка"?

Зараз ми поетапно опишемо роботу електронного пристрою, щоб зрозуміти, яку роль виконує прошивка в ньому. Коли ми вмикаємо пристрій, електрична напруга йде на мікросхему, готуючи до роботи її модулі пам’яті. Далі напруга йде у прошивку і уже звідти запускаються усі команди. Іншими словами, прошивка – це пусковий, або найнижчий рівень, з якого починається робота всього пристрою.

Для чого змінюють прошивку?

В електроніці пристрої можна поділити на два види – одні, в яких можна змінити прошивку, в інших – ні. Друга категорія ділиться на:
пристрої, які прошити не вийде;
пристрої, в яких змінювати прошивку недоцільно або навіть ризиковано.

Правило тут діє приблизно таке – якщо електронний пристрій можна підключити до комп’ютера чи Інтернету, то в більшості випадків його можна і прошити, або щось дозаписати.

Що таке "прошивка" і для чого вона смартфонам?

Так як можливості електронних пристроїв типу смартфон, фотоапарат, планшет і т.д. напряму впливають на його ціну, то виробники роблять для них різну прошивку. Для різних за ціною телефонів однієї марки, використовується один і той же модуль пам’яті, наприклад, для камери. Але, щоб одні моделі цього виробника зробити більш дешевими, ніж інші, в прошивці відключаються деякі функції.

Цікаво: Відомо, як розширити функціонал вирізу в екрані на Android-смартфонах.

Щоб стало зрозумілим те, що сказано вище, наведемо такий приклад. В дорогих моделях смартфонів є камери з нічною зйомкою, оптичною стабілізацією камери та іншими додатковими функціями. Цього немає в дешевих смартфонах від того ж виробника. Модуль камери у всіх моделях може бути однаковий, але у прошивці дешевих відключені додаткові можливості. Оскільки пересічний покупець не знає усіх цих тонкощів – він звичайно ж іде в магазин і купує дорогу модель, щоб мати камеру з широкими можливостями.

Програмісти знають, як влаштовані прошивки. Вони витягують відповідний файл, дивляться, з чого він складається, і змінюють в ньому все необхідне, аби зробити пристрій багатофункціональним. Ну звичайно ж, при умові, що це можливо в даній прошивці. Наприклад, якщо в дешевому смартфоні стоять обмеження на камеру, то, встановивши прошивку без обмежень, Ви додатково отримаєте режим нічної зйомки та інші функції дорогого телефону. В цьому випадку Ваш пристрій втрачає гарантію виробника, але не всі на це зважають.

Цікаво: Відомо, чому українці бояться “розумних будинків”.

Деколи змінювати прошивку не потрібно. А саме, якщо прошивка відповідає за важливі системи, то додавати щось від себе не варто. Так як виробники пристрою уже попіклувалися і про безпеку, і про можливі ризики. Це стосується таких приладів, як автоматика домашнього газового котла, автомобільні охоронні системи, кардіостимулятори і т.д. Вмішуючись в роботу такого приладу, Ви можете порушити його роботу, що є небезпечним.

Проста побутова техніка, якою ми користуємося кожен день, в основному захищена від перезапису. Це кавоварки, міксери, тостери, дистанційні пульти і тому подібне. Прошивка в таких приладах знаходиться в мікросхемі. При бажанні, можна звичайно її розпаяти, але який від цього толк. Свої прості функції техніка виконує, а отже, змінювати її змісту немає.

Надіємося, що після прочитання нашої статті, термін «прошивка» став для Вас більш зрозумілим.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Що не можна повідомляти співробітнику банку по телефону

Починаючи з минулого року і до тепер, готівкові розрахунки в Україні зменшилися і причина цього нам всім відома, оскільки...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -