Реклама

Українцям назвали ризики користування громадським Wi-Fi

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Уявіть це. Субота вранці, і ви бовтаєтесь у своїй місцевій кав’ярні за допомогою безкоштовного Wi-Fi, щоб наздогнати кілька завдань, до яких не вдалося досягти протягом напруженого тижня. Звучить знайомо? Це типовий сценарій для багатьох з нас, але чи знаєте ви, що, можливо, ви не знаєте про деякі загрози, що ховаються у фоновому режимі в загальнодоступному Wi-Fi, поки ви балансуєте на своєму банківському рахунку та потягуєте латте?

Що таке загальнодоступний Wi-Fi?

Загальнодоступний Wi-Fi можна знайти в популярних громадських місцях, таких як аеропорти, кав'ярні, торгові центри, ресторани та готелі - і це дозволяє безкоштовно користуватися Інтернетом. Ці "гарячі точки" настільки поширені, що люди часто підключаються до них, не задумуючись двічі. Незважаючи на те, що входити в систему та перевіряти свій обліковий запис у соціальних мережах або переглядати деякі статті новин здається нешкідливим, повсякденні дії, для яких потрібен логін - наприклад, читання електронної пошти чи перевірка вашого банківського рахунку - можуть бути ризикованим бізнесом у загальнодоступному Wi-Fi.

Які ризики?

Проблема загальнодоступного Wi-Fi полягає в тому, що існує величезна кількість ризиків, які поєднуються з цими мережами. Хоча власники бізнесу можуть вважати, що вони надають цінну послугу своїм клієнтам, швидше за все, безпека цих мереж є слабкою або взагалі не існує.

Напади "Людина посередині"

Однією з найпоширеніших загроз у цих мережах називається атака "Людина посеред" (MitM). По суті, атака MitM є формою прослуховування. Коли комп’ютер встановлює з’єднання з Інтернетом, дані надсилаються з точки A (комп’ютер) у точку B (служба / веб-сайт), і вразливості можуть дозволити зловмисникові потрапити між цими передачами та “прочитати” їх. Тож те, що ви вважали приватним, більше не є.

Незашифровані мережі

Шифрування означає, що інформація, що передається між вашим комп'ютером та бездротовим маршрутизатором, має форму "секретного коду", тому її не може прочитати той, хто не має ключа для розшифровки коду. Більшість маршрутизаторів постачаються із заводу із шифруванням, яке за замовчуванням вимкнено, і його потрібно вмикати при налаштуванні мережі. Якщо ІТ-професіонал налаштовує мережу, то великі шанси, що шифрування ввімкнено. Однак немає вірного способу визначити, чи це сталося.

Поширення шкідливого програмного забезпечення

Завдяки програмним уразливостям , існують також способи, як зловмисники можуть вставити шкідливе програмне забезпечення на ваш комп'ютер, навіть не підозрюючи про це. Вразливість програмного забезпечення - це діра в системі безпеки або слабкість, виявлена ​​в операційній системі чи програмному забезпеченні. Хакери можуть використати цю слабкість, написавши код для націлення на певну вразливість, а потім ввести шкідливе програмне забезпечення на ваш пристрій.

Читає та підслуховує

Кіберзлочинці можуть придбати спеціальні набори програмного забезпечення та навіть пристрої, які допоможуть їм прослуховувати сигнали Wi-Fi. Ця техніка може дозволити зловмисникам отримати доступ до всього, що ви робите в Інтернеті - від перегляду цілих веб-сторінок, які ви відвідували (включаючи будь-яку інформацію, яку ви могли заповнити під час відвідування цієї веб-сторінки), до можливості захоплення ваших облікових даних і навіть захоплення ваших облікових записів. .

Шкідливі гарячі точки

Ці "неправдиві точки доступу" обманюють жертв підключитися до того, що, на їхню думку, є законною мережею, оскільки ім'я звучить поважно. Скажімо, ви зупиняєтесь у готелі Goodnyght Inn і хочете підключитися до Wi-Fi готелю. Можливо, ви думаєте, що вибрали правильний, натиснувши “GoodNyte Inn”, але ні. Натомість ви щойно під’єдналися до неправдивої точки доступу, створеної кіберзлочинцями, які тепер можуть переглядати вашу конфіденційну інформацію.

Як бути безпечним на загальнодоступному Wi-Fi

Найкращий спосіб дізнатись, що ваша інформація безпечна під час використання загальнодоступного Wi-Fi - це використовувати віртуальну приватну мережу (VPN), під час серфінгу на ПК, Mac, смартфоні чи планшеті. Однак якщо вам потрібно використовувати загальнодоступний Wi-Fi, дотримуйтесь цих порад, щоб захистити свою інформацію.

Не:

  • Дозвольте своєму Wi-Fi автоматично підключатися до мереж
  • Увійдіть у будь-який обліковий запис за допомогою програми, що містить конфіденційну інформацію. Зайдіть на веб-сайт і переконайтеся, що він використовує HTTPS, перш ніж увійти в систему
  • Залиште Wi-Fi або Bluetooth увімкненими, якщо ви ними не користуєтесь
  • Отримуйте доступ до веб-сайтів, що містять вашу конфіденційну інформацію, таку як фінансові рахунки чи рахунки в охороні здоров’я
  • Увійдіть до мережі, яка не захищена паролем

Зробіть:

  • Вимкнути спільний доступ до файлів
  • Відвідуйте веб-сайти лише за допомогою HTTPS
  • Вийдіть з облікових записів, коли закінчите їх використання
  • Використовуйте VPN, щоб переконатися, що ваші загальнодоступні з’єднання Wi-Fi стають приватними
ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Як завантажити бета-версію Android 13 прямо зараз

Очікується, що Android 13 , операційна система для смартфонів і планшетів, розроблена Google, буде повністю випущена пізніше цього року для...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -