Реклама

Відмінності проксі-сервера від VPN

Останні Новини

Як VPN, так і проксі-сервери захищають особисті дані користувачів та надають безпечний доступ до контенту. Ними ми користуємось в різних випадках, наприклад, якщо хочемо відвідати заблокований цензурою сайт або сайт, заблокований нашим провайдером. Також за допомогою обидвох технологій можна змінювати ІР-адреси, якщо наприклад ваша адреса була заблокована адміністратором сайту. Але між ними є істотні відмінності. Різниця полягає в тому, що VPN захищає весь мережевий трафік в той час як проксі працює лише на рівні додатку. Обидва сервіси приховують IP-адресу, але лише VPN переправляє дані через зашифрований тунель. При тому, що проксі підходить так само для перегляду контенту в інтернеті, в той же час він не такий безпечний, як VPN.

Цікаво: Розумний DNS проти VPN. Розповідаємо що краще

Проксі-сервери відомі ще з 2000-х років. Тоді їх використовували, щоб обійти блокування у чаті, модератори яких могли заблокувати вас за зовсім невинні повідомлення. Але за допомогою проксі-сервера можна було вбивати в параметри браузера інший проксі і продовжувати перебування в чаті. Проксі-сервери діють як ретранслятори між відвідуємим веб-сайтом та пристроєм. Трафік проходить через посередника – віддалену машину, яка підключає вас до хост-сервера. Проксі-сервер приховує вихідну IP-адресу так, що веб-сайт бачить лише IP- адресу проксі. Але проксі-сервери працюють лише на рівні додатку, тобто вони переправляють трафік тільки з додатку в якому налаштований проксі, при цьому сам трафік не шифрують.

VPN так само як і проксі-сервер перенаправляє трафік через віддалений сервер приховуючи від веб-сайтів IP-адресу користувача та його місцезнаходження, але VPN працює на рівні операційної системи, тобто він переправляє весь трафік що надходить як з браузера, так і з додатків. Також, на відміну від проксі, VPN шифрує трафік між інтернетом та пристроєм. Це означає, що поставщик інтернет-послуг, який має можливість збирати ваші дані більше не бачить що ви робите онлайн, він знає тільки що ви підключені до VPN-сервера. Шифрування трафіку також захищає вас від шпигунських веб-сайтів, хакерів та спостереження з боку держслужб.

Проксі-сервера часто бувають нестабільні, тому що крім пропуску трафіку можуть бути задіяні в інших процесах. При цьому VPN може працювати повільніше, ніж проксі, тому що він займається ще й шифруванням всіх даних. Звичайно, що якщо ви підключились до інтернету через невідому мережу, наприклад Wi-Fi в кафе, для передачі конфіденційних даних потрібно користуватись лише VPN. Також відмінність проксі в тому, що вони як правило всі безкоштовні, а надійні VPN як правило платні. Безкоштовний VPN може недостатньо зашифрувати дані. При підключенні через сумнівний проксі-сервер можливі навіть атаки на ваш комп'ютер, що виключено з перевіреним VPN. І ту і іншу технологію можна використовувати і на комп'ютері і на смартфоні, проте VPN (віртуальна приватна мережа) безпечніша та надійніша.

Цікаво: Як додати VPN до iPhone

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Країни Європейського Союзу зазнають серйозних наслідків через війну в Україні

Вторгнення росії в Україну понесло серйозні наслідки не тільки для учасників війни, а й для тих, хто не приймає...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -