Home Новини сучасних технологій Відомо, за якими ознаками можна виявити в собі залежність від смартфона

Відомо, за якими ознаками можна виявити в собі залежність від смартфона

0

Мобільні пристрої настільки щільно увійшли в наш побут, що стали частиною нас самих. Але для декого, телефон все-таки залишається засобом зв’язку, а для інших – заміною реальності.

Як виявити у себе залежність від телефона – чи є вона у Вас, чи Ви просто різностороння ділова людина, яка має мобільного помічника. Ми спробуємо розібратися в цьому питанні, запропонувавши Вам слідуючий перелік ознак. Якщо більшість з них мають відношення до Вас, то Вам варто переглянути своє відношення до смартфона, та радимо Вам знайти собі якесь інше захоплення.

Ви заповнюєте всі паузи телефоном.

Розглянемо ситуацію - Ви знаходитесь у компанії знайомих людей. Коли раптом з’являється пауза в розмові, Ви відразу хапаєтесь за телефон та починаєте гортати все підряд – стрічки новин, месенджери та іншу інформацію, яка непотрібна в даний момент. Ви, звичайно, можете сказати, що люди в компанії не дуже для Вас приємні і робите Ви це виключно, щоб перебути небажану зустріч. Але, якщо це трапляється з Вами постійно будь-де, тоді це тривожний сигнал. Ви обрали телефон ширмою від навколишнього світу, який вважаєте для себе ворожим. У Вас однозначно є залежність від пристрою, неспокійна психіка та неможливість розслабитись.

Телефон супроводжує Вас усюди.

Ваш телефон перетворюється на постійного супутника, де б Ви не були. Наприклад, Вам потрібно прийняти ванну чи піти на кухню помити посуд. Ви, перед цим, шукаєте телефон та берете його з собою. Можливо, є загроза його намочити, але Вас це не зупиняє. Адже, без нього Вам некомфортно. В цей час ніхто не має телефонувати чи писати, але Ви все рівно прив’язуєте його до себе, ніби він є частиною Вашого тіла. Це – однозначно залежність, можете навіть не сумніватися.

Немає відчуття часу, коли Ви знаходитесь в телефоні.

Вам відома ситуація, коли Ви втрачаєте відчуття часу, взявши в руки телефон? Наприклад, Вам необхідно було написати другові у месенджері. Зробивши це, Ви почали гортати все підряд, заходити в соцмережі, переглядати сторіс, гуглити інформацію, таке інше. Коли отямилися, уже дві години промайнуло. Це свідчить про Вашу явну прив’язаність до гаджету. А щоб визначити точно, чи є це залежністю – подумайте, як часто Ви отак випадаєте з реальності, не усвідомлюючи час.

Цікаво: Українцям розказали, як побороти залежність від смартфона.

Звичка «тримати руку на пульсі».

Одна моя знайома говорить, що вона дуже любить стежити за місцевими новинами. Підписавшись на різні групи у Фейсбук, вона регулярно гортає стрічку новин багато разів за день. Проблеми як такої вона не помічає. Зі сторони це виглядає як нав’язлива ідея. Телефон, як засіб, так само має бути у неї під рукою. Відпочиваючи з нею десь у барі чи в іншому місці, варто трохи помовчати, або відволіктися на щось стороннє, як вона починає щось цитувати з щойно прочитаних новин. Можливо це залежність від соцмереж. Але телефон в таких випадках є засобом для вдоволення цієї залежності.
Наступні чотири ознаки говорять не тільки про Вашу залежність від телефона, але й уже про сформовану тривожність. На даному етапі варто сходити до психолога, тому що пристрій явно додає Вам у житті стресу.

Вам неспокійно та тривожно знаходитися якийсь час без телефона

Якщо Вас занадто тривожать випадки, коли Ви забули телефон удома, або він розряджається, а у Вас немає зарядного пристрою, то це – ознака залежності. Для Вас неможливо побути без телефона, неможливо при цьому розслабитись. Навіть не спасає той факт, що Ви вже подзвонили рідним зі стаціонарного телефона та повідомили їх про ситуацію і сказали їм, де знаходитесь. Залишок дня все рівно минає в очікуванні Вашої зустрічі з пристроєм. І тільки, попавши додому, або отримавши можливість зарядити телефон, Ви заспокоюєтесь.

Перевірка телефона на пропущені виклики

Якщо кожних двадцять хвилин, а то й частіше Ви заглядаєте в телефон, чи Вам бува хто не дзвонив, перевіряєте, чи немає отриманих повідомлень – то Вам неспокійно без контакту з ним. Ми не беремо до уваги випадки, коли Ви чекаєте якесь важливе повідомлення, чи важливу розмову. Тоді це норма. Ми говоримо про буденність та ситуацію, яка повторюється з Вами кожен день.

Цікаво: Українцям розповіли, як легко обмежити використання смартфона.

Вам здається, ніби звучав сигнал телефона

Фантомні звуки пристрою, які Вам вчуваються, говорять про занадто сильну прив’язаність Вас до телефона. Знову ж таки, як в попередньому випадку, Ви спішите подивитися, чи часом чогось не пропустили. Це також є ознакою залежності та тривожності.

Ви часто звертаєтесь до телефона, щоб подивитися котра година

Насправді, якщо Вас в той момент запитати – скільки зараз годин – Ви навіть не зможете відповісти, тому що робите це «на автоматі», не задумуючись. Подібне відбувається з Вами через давно сформовану звичку торкатися телефона, щось там дивитись. Це не необхідність в отриманні інформації, а рефлекторна дія.

Наступна ознака говорить про те, що Ваше захоплення телефоном, може мати серйозні наслідки.

Керуючи автомобілем, Ви паралельно заглядаєте в телефон

Тут уже настає момент відповідальності за Ваше власне життя та життя інших людей. В такому випадку казати собі, що я не маю залежності від телефона, коли вона насправді існує – рівнозначно злочину. Ми будемо в цьому категоричні. Дайте собі правдиву відповідь на запитання – як часто Ви на червоному світлі заглядаєте в телефон без необхідності, як часто Ви натискаєте на кнопку «Прийняти виклик», коли за кермом і не бажаєте припарковуватися, для того, щоб передзвонити. Або ще гірше – щось переглядаєте під час повільного руху – мол, що може трапитися, я ж не на швидкості. Нещасні випадки насправді трапляються за долі секунди.

Якщо всі ці дії Ви робите за кермом, то Вам терміново потрібно щось робити зі своєю залежністю від телефона.

Цікаво: Чи повинні діти користуватися смартфонами і чи безпечно це.

Ваш телефон швидко втрачає заряд батареї

Швидка розрядка телефона говорить про Ваші часті контакти з ним. Зверніть на це увагу, якщо Ви вперто вважаєте, що попередні характеристики не свідчать про Вашу залежність від телефона.
Прочитавши описані ознаки, проведіть собі умовний тест. Якщо Ви даєте схвальну відповідь на більшість ситуацій, то точно маєте залежність від Вашого гаджету. Щоб якось її позбутися, займіться чимось іншим, наприклад, спортом.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version