Реклама

Відомо, звідки телефонні шахраї беруть ваш номер телефону

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Останній рік видався складним у всіх аспектах, а ще більше ускладнили його телефонні шахраї, які з’являються, як гриби після дощу. Після чергового дзвінка від такої “людини”, мимоволі виникає запитання, “а звідки вони взяли мій номер?”. Сьогодні ми розповімо, звідки телефонні шахраї беруть ваш номер телефону, та чи можна з цим боротися.

Перше, що варто запам'ятати, так це те, що шахрай не телефонує конкретно ВАМ, оскільки телефонувати націлено їм не вигідно. В більшості випадків, в них є телефонна база і вони просто роблять продзвон всіх номерів, з надією, що хтось і поведеться на їхні казки і поділиться інформацією, яка допоможе заволодіти вашими коштами. Так звідки в них ця база номерів?! Методів отримання вашого номера цілком достатньо і основні з них перераховані нижче.

Відкриті джерела

Це найпоширеніший метод збору ваших номерів. В інтернеті можна знайти у вільному доступі велику кількість номерів, взяти для прикладу соцмережі, там ви самі вказуєте його. Зівсно, шахраї не збирають номери в ручному режимі, оскільки це складно і довго. Для цього в них є спеціальні скрипти, які збирають всі можливі номери і пакують в один файл. Вже потім, вони роблять продзвон по цій базі.

Щоб запобігти поширенню номера через соціальні мережі та інших відкритих джерел, по можливості не вказуйте свій основний номер, або ж в налаштуваннях конфіденційності приховайте його від всіх посторонніх.

Форми реєстрації на сайтах

Також популярний метод, оскільки на багатьох сайтах для реєстрації необхідно вказати свій номер телефону, на який прийде код із підтвердженням реєстрації. Щоб запобігти поширенню свого номера таким способом, не рекомендується вказувати його на сумнівних сайтах і тим більше на тих сайтах, які ви в подальшому не плануєте відвідувати та використовувати.

Співробітники компаній

В даному випадку, спосіб поширення номера схожий до попереднього. Ви даєте свій контактний номер компаніям, послугами яких ви користуєтеся. Якщо в такій компанії працюють люди, які хочуть підзаробити таким нечесним способом, то вони просто знаходять потенційного покупця всіх зібраних номерів.

В даному випадку, захиститися від цього складно, оскільки все залежить від компанії та компетентності її працівників.

Купівля

Варто не забувати, що в сфері телефонного шахрайства задіяні цілі компанії, які збирають бази номерів і в подальшому їх продають шахраям або рекламним компаніям. В даному випадку, все також залежить від компетентності компаній та організацій, в яких ви залишили свій номер телефону.

Злом

Популярний спосіб. Досить часто, хакери взламують компанії, щоб отримати цінну інформацію для подальшого перепродажу або ж для шантажу. Ваш номер телефону також може опинитися серед цих даних.

Витік даних

В даному випадку від вас також мало що залежить. В мережі часто бувають випадки, коли через людський фактор (некомпетентність та безвідповідальність) велика кількість конфіденційної інформації з'являється в інтернеті, та ще й безкоштовно.

• Продзвони

Це найпростіший метод. Маючи велику кількість українських номерів, шахраї за допомогою автопродзвону перевіряють номери на їхню активність. Якщо при такому продзвоні ви піднімаєте слухавку, ваш номер заносять в базу активних абонентів і в подальшому, вам будуть телефонувати з певними цілями.

Як захиститися від зливу номера

Як ми писали вище, від багатьох методі збору вашого номера захиститись практично неможливо. Єдина рекомендація, яка зможе зменшити ймовірність потрапляння вашого номера в таку базу даних, це додатковий телефонний номер. Його варто використовувати на різноманітних сайтах для реєстрації, відповідно весь спам та дзвінки від небажаних людей будуть здійснюватися саме на нього.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Корпорація TUL представила відеокарту PowerColor Radeon RX 6800 Fighter

Корпорація TUL представила відеокарту PowerColor Radeon RX 6800 Fighter, засновану на архітектурі AMD RDNA2 і оснащену 16 ГБ пам'яті...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -