Реклама

Віртуальний приватний сервер (VPS) – що це таке?

Останні Новини

Якщо ви хочете отримати якийсь серверний простір, вам не обов’язково орендувати цілий фізичний сервер, є багато інших доступних варіантів. Одним з найцікавіших є використання віртуального приватного сервера, або VPS. Давайте розберемо, як вони працюють.

Що таке віртуальний приватний сервер?

VPS — це невеликий імітований сервер, який працює на уже існуючому. Як і будь-яка віртуальна машина, вона відокремлена від свого хоста і функціонує як незалежна сутність, при цьому не може існувати за межами свого хоста. Технологія VPS подібна до інших віртуальних машин: хост-машина запускає програму під назвою гіпервізор або VMM (диспетчер віртуальних машин), яка керує всіма невеликими віртуальними машинами під нею, які називаються гостями. 

Якщо ви думаєте про комп’ютер як про «торт», то віртуальна машина — це його єдиний шматочок. Віртуальні машини є дуже економічно ефективним способом поділу обчислювальної потужності від більших машин і використовуються у всіх типах додатків, великих чи малих.

Для чого потрібен VPS?

Щоб зрозуміти, чому існує VPS, нам, мабуть, слід зробити невеликий крок назад і спочатку подивитися на сервери. Сервер – це комп’ютер, який надає файли або дані іншим комп’ютерам у мережі. До серверів можна отримати прямий доступ – за допомогою миші чи клавіатури – або вони можуть бути тим, що ми називаємо безголовим сервером , доступ до якого можна отримати лише віддалено.

По суті, весь Інтернет — це не що інше, як величезна колекція взаємопов’язаних серверів. Щоб робити що-небудь онлайн, наприклад, запустити веб-сайт, або запустити службу, як-от додаток погоди, вам потрібно запустити програму або розмістити файли на сервері. Немає сервера, немає веб-сайту.

Справа в тому, що сервери — це великі потужні машини, які дорого купувати та обслуговувати. Як наслідок, більшість серверів належать великим корпораціям для власного використання – наприклад, Google і Facebook, часто мають власні сервери – або орендуються меншим компаніям постачальниками веб-хостингу. Це компанії, які володіють і керують серверами для цієї мети.

Однак, якби кожній людині, яка хотіла створити веб-сайт, довелося купити або орендувати цілий сервер, він був би зламаний ще до того, як він з’явився, а Інтернет був би набагато менш різноманітним місцем. Ось тут і приходить віртуалізація: замість того, щоб купувати або орендувати цілий сервер для кожного веб-сайту чи онлайн-сервісу, окремі особи та малі підприємства можуть орендувати лише частину сервера у хостингової компанії.

Чудова особливість VPS полягає в тому, що ви не просто отримуєте шматочок обчислювального пирога, ви визначаєте розмір фрагмента. В результаті вони є дуже гнучким рішенням для компаній, які хочуть розвиватися в Інтернеті та хочуть, щоб їхній хостинг розвивався разом із ними. Крім того, VPS також цікаві тим, що вони дають користувачам великий контроль над тим, як вони хочуть використовувати наявні у них ресурси – ніби у них є власний сервер – але все одно платять лише частину того, що коштує повна машина.

VPS та спільний хостинг

Віртуальний приватний сервер (VPS) – що це таке?

На перший погляд VPS може виглядати як спільний хостинг, де кілька веб-сайтів спільно використовують ресурси одного сервера. Основна відмінність між ними полягає в віртуалізації: оскільки вони є віртуальними машинами, кожен VPS є власним комп’ютером і не використовує такі ресурси, як обчислювальна потужність або пам’ять.

Спільний хостинг поділяє ці функції, тому це майже один сервер з великою кількістю різних людей, які одночасно керують власним веб-сайтом. У результаті, коли веб-сайт на тому самому сервері, але працює на іншому VPS, має проблеми, вони не вплинуть на вас. Однак при використанні спільного хостингу вони будуть.

Однак перевага спільного хостингу полягає в тому, що він дешевший і набагато менш складний у налаштуванні, що робить його ідеальним для людей, які тільки починають. На відміну від цього, VPS — це ціла закрита система, яку потрібно налаштувати з нуля. Таким чином, ви повинні знати трохи про те, що вам знадобиться і як це буде використовуватися.

Наприклад, коли ви налаштовуєте VPS, вам потрібно налаштувати операційну систему, на якій вона працюватиме, чи потрібно оптимізувати ЦП і яким чином, а також додати пам’ять, сховище та безліч інших деталей. Кожен з них матиме вплив на продуктивність вашого VPS, тому вам потрібно зрозуміти, як працює ваш сайт, перш ніж його налаштовувати.

Тим не менш, якщо у вас є необхідні навички та знання, використання VPS є чудовою альтернативою іншим типам хостингу, зокрема спільному хостингу. Можливість контролювати продуктивність вашого обладнання може окупитися кількома способами, тому, якщо ви не проти забруднити руки, VPS може бути найкращим варіантом.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Додаток Google Photos для Android отримує живі шпалери

Google Photos все ще є, мабуть, найкращим фотосервісом, частково завдяки своїм чудовим характеристикам. Сьогодні додаток Google Photos для Android отримує...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -