Реклама

Чому Mac називають Mac?

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Apple Macintosh або «Mac» — це комп’ютерна платформа, яка існує з 1984 року. Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, чому її називають «Mac» чи, зокрема, «Macintosh»? Ми покопаємося в історії, яка стоїть за назвою.

Mac названий на честь сорту яблука

Стів Джобс, Стів Возняк і Рон Вейн заснували «Apple Computer Company» 1 квітня 1976 року. Джобс вирішив назвати Apple після того , як відвідав яблучну ферму під час фруктаріанської дієти. Він також хотів , щоб Apple в алфавітному порядку з’являлася перед Atari в телефонній книзі.

У 1979 році співробітник Apple на ім'я Джеф Раскін почав працювати над експериментальним комп'ютерним проектом в Apple. У 2003 році в інтерв’ю журналу ACM Ubiquity Раскін описав витоки того, що він назвав проекту: «Я назвав його «Макінтош», тому що Макінтош — мій улюблений вид яблук. І я подумав, що якщо я збираюся їсти яблуко, то я міг би мати і смачне».

McIntosh Red , терпке яблуко з червоно-зеленою шкіркою, є національним яблуком Канади, яке було популярним у Новій Англії, коли Раскін виріс у Нью-Йорку. У свою чергу, яблуко Макінтош отримало свою назву від канадського фермера на ім’я Джон МакІнтош , який у 1811 році виявив саджанець яблуні на своїй фермі, культивував його і йому сподобався смак його плодів. (Гельською мовою прізвище предків Макінтош означає «син вождя».)

На початку Джеф Раскін вирішив додати «а» до «Mac» у «Macintosh», щоб спробувати уникнути потенційних конфліктів торгових марок з високоякісною hi-fi аудіокомпанією під назвою McIntosh Laboratory , що базується в Нью-Йорку.

Стів Джобс очолив проект Macintosh у січні 1981 року. Через деякий час Джобс хотів назвати майбутній комп’ютер «велосипедом» після посилання на одне зі своїх  улюблених висловів : «Комп’ютер — це велосипед для розуму».

Але розробники Macintosh, які все ще прив’язані до кодової назви Macintosh, ніколи не любили «Bicycle», і «Macintosh» переміг. Щоб прояснити юридичні питання, Стів Джобс написав у 1982 році в Лабораторію МакІнтоша лист із проханням використати назву. Після деяких переговорів Apple ліцензувала права на назву від McIntosh Laboratory у 1983 році, а потім повністю купила торгову марку в 1986 році.

Цікаво: Названо 7 причини, чому українці вибирають дорожчі Mac замість дешевих ПК.

Від «Macintosh» до «Mac»

З моменту створення бренду Apple Macintosh у 1984 році співробітники Apple, преса та клієнти скорочували назву до «Mac» для зручності. Це набагато простіше сказати, і прізвисько прижилося: після запуску оригінального Macintosh в 1984 році Apple випустила програми під назвою MacPaint і MacWrite , наприклад, які швидко стали обов’язковими для нової платформи.

Оскільки операційна система Mac була розроблена лише для одного комп’ютера — Macintosh — Apple спочатку називала дуже ранні версії Mac OS під загальними іменами, такими як «Система 1», згодом формалізована на «Системне програмне забезпечення Macintosh» або просто «Системне програмне забезпечення». У 1997 році Apple змінила назву ОС на «Mac OS» з випуском Mac OS 7.6, намагаючись полегшити ліцензування ОС для виробників апаратних клонів Mac на той час. Продавати «Mac OS 7.6» було більш виразно, ніж «Системне програмне забезпечення 7.6».

З випуском iMac в 1998 році Apple вперше офіційно внесла абревіатуру «Mac» до назви комп’ютера Apple. Згодом він потрапив до інших продуктів, таких як «Power Mac G4» і «MacBook Pro». Сьогодні Apple просто називає свою платформу «Mac», і ви не побачите багато згадок про «Macintosh» ніде в маркетинговій літературі Apple. Незважаючи на це, ми підозрюємо, що старий фермер Джон Макінтош був би вражений тим, що надихнув його дрібний саджанець.

Цікаво: Переваги та недоліки нового моноблока Apple iMac 24 2021.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

YouTube не буде платити власникам молодих каналів за рекламу

YouTube не буде платити власникам молодих каналів за рекламу. До молодих каналів відносяться такі, які не набрали 4000 годин...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -