Реклама

Чи безпечно користуватися безконтактною оплатою в Україні?

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Банківські карти стали неймовірно популярними не тільки в Україні, а й за її межами і на це є достатньо причин. Найперше, чому банківські карти стали такими популярними, це їхня компактність та зручність у використанні. Дійсно, скільки місця займає карта, а скільки займає гаманець із купюрами – компактність очевидна. Стосовно практичності, то тут також багато важливих моментів, а саме те, що нема необхідності тримати біля себе готівку, легше розраховуватися в магазинах (нема потреби шукати великі або малі купюри, або навіть копійки) і найважливіше, ними можна розраховуватися в інтернеті. Напевно оплата в інтернеті найкраще і найпрактичніше, що можна було придумати, особливо в умовах пандемії. Очікувано, що банківський прогрес не стоїть на місці і було придумано новий спосіб оплати за допомогою банківських карт, а саме безконтактна оплата. Зараз поговоримо про те, чи безпечно користуватися безконтактною оплатою.

Безконтактна оплата доступна як із банківською картою, так і без неї — за допомогою смартфона. При розрахунку за допомогою карти, її необхідно прикласти або ж припіднести до терміналу, зачекати і все, оплату проведено.

Якщо ж мова йде про оплату без карти, тобто за допомогою смартфона, то принцип оплати схожий. Для початку необхідно мати смартфон із NFС, та прикріплену банківську карту за допомогою сервісів безконтактних платежів (Google Pay, Apple Pay або Samsung Рay).
У випадку із смартфоном, його також необхідно припіднести до терміналу, трохи зачекати і все, платіж проведено.

Тепер стосовно небезпеки такого виду оплати та найпопулярніших побоювань українців стосовно цього.

1. Додаткові списання при оплаті

Популярний страх українців — заплатити за щось більше необхідного. Так, такі випадки бувають, коли термінал, на якому приймається оплата, відправляє декілька запитів за одної оплати. Можемо вас заспокоїти, таке відбувається дуже рідко і то, тільки при його технічних неполадках. Навіть якщо таке відбулося, необхідно з’ясувати причину такої проблеми із адміністраторами магазину та звернутися в банк для відміни продубльованого платежа.

2. Списання коштів сторонніми людьми

Ще один популярний страх українців — списання коштів третіми особами без вашого відома. Часто такий метод шахрайства аргументується тим, що шахраї можуть придбати такий термінал для оплати та дистанційно списувати кошти з чужих банківських карток безконтактним способом.
Ймовірність такого існує, але вона надзвичайно мала. Найперше це те, що такий термінал не з дешевих і він має ліцензії, тобто десь він зареєстрований. Зазвичай, кожен такий термінал повинен бути зареєстрованим в банку, щоб отримувати платежі.
Наступне це те, що такий термінал повинен бути модифікованим, щоб радіус його дії був збільшеним, оскільки ті термінали, які в магазинах, мають малий радіус дії.
І останнє це те, що навіть якщо у вас і вкрадуть таким чином гроші, їх буде досить легко повернути, оскільки всі такі платежі виконуються через банк. Навіть коли ви отримаєте сповіщення про те, що було списано певну суму в оплату за певний товар або послуг.

3. Викрадення реквізитів банківської карти сторонніми пристроями під час оплати

Ще один популярний страх . Ймовірність того, що за допомогою сторонніх пристроїв вкрадуть ваші секретні банківські дані зводиться до 0. Причиною цього є те, що при оплаті таким способом, термінал отримує тільки ті дані про карту, які можна вважати загальнодоступними, а саме номер карти та термін її дії. Всі решта дані знаєте тільки ви.
Існує більша ймовірність, що у вас вкрадуть гаманець і так дізнаються реквізити банківської карти.
Крім цього, навіть при викраденні вашої карти і при спробі оплатити нею якийсь товар, вам почнуть приходити сповіщення на смартфон. В такому випадку карту можна просто заблокувати і повідомити банк про викрадення карти.

Як бачите, популярні страхи українців не такі вже й серйозні, але обережним все рівно потрібно бути. Шахраї весь час придумують нові методи злому банківських карт та рахунків.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Смартфон Galaxy A12 Nacho оновлюється до Android 12

Минулого року відбувся запуск смартфона компанії Samsung - Galaxy A12 Nacho. Операційна система в ньому була One UI 3.1...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -