Home Новини сучасних технологій Експерти розказали, чи впливає швидка зарядка на час автономної роботи смартфона

Експерти розказали, чи впливає швидка зарядка на час автономної роботи смартфона

0

Ми поговорили з експертами про зарядку, перегрів, швидку зарядку та про те, як продовжити час автономної роботи телефону. Ось що ми дізналися.

Тепер, коли швидка зарядка так легко доступна для телефонів, у нас виникають запитання: Чи може зарядний пристрій великої ємності пошкодити акумулятор вашого телефону в короткий термін? Чи може це з часом погіршити можливості накопичення енергії вашого телефону? І що все одно спричиняє непотрібний знос акумулятора вашого телефону?

Щоб отримати відповіді, ми поговорили з кількома дослідниками та інженерами щодо батарей про наслідки швидкої зарядки на час автономної роботи вашого телефону. Ось що ми дізналися.

Акумулятори смартфонів ще скоро не зміняться

Усі смартфони використовують літій-іонні (літій-іонні) акумуляторні батареї. Це жорстке гасло створити батареї, які служать довше, оскільки технологія батарей не змінюється протягом десятиліть . Натомість більша частина недавнього прогресу в режимі автономної роботи походить від функцій енергозбереження, вбудованих у пристрої, та від того, що програмне забезпечення, яке керує зарядкою та розрядом, є більш ефективним, тому ви поглинаєте енергію, а не їсте її. 

На жаль для мобільних телефонів, основна увага при продовженні терміну служби акумулятора, як правило, робиться на автомобілях , супутниках та енергосистемі вашого дому, областях, де промислові акумулятори повинні функціонувати далеко за два-три роки, які ми очікуємо від наших мобільних пристроїв.

Ще однією силою, яка діє проти наших телефонів, є розмір акумулятора. Порівняно з акумулятором електричного автомобіля, джерело живлення телефону є хвилинним. Наприклад, акумуляторна батарея Tesla 3 має ємність акумулятора в 4000 разів більшу, ніж iPhone 11 Pro Max. 

Математика стає дещо складною, оскільки батареї телефону вимірюються в міліампер-годинах, тоді як батареї електромобілів вимірюються у ват-годинах. Але можна намалювати еквіваленти. Наприклад,  Pixel 4 має акумулятор на 2800 мАг  (або 10,6 Вт · год), а iPhone 11 Pro Max, як повідомляється, постачається з акумулятором на 3969 мА · год (15,04 Вт · год). Тим часом, Chevy Volt використовує акумулятор 18 400 Вт-год, а модель Tesla 3 середнього класу красується 62 000 Вт-год.

Це важливо, оскільки чим більший акумулятор, тим більше прийомів для економії заряду, щоб продовжити його життя. Наприклад, коли ви заряджаєте акумулятор, напруга зростає, створюючи його напругою, особливо протягом останніх 20% заряду. Щоб уникнути цього стресу, виробники електричних автомобілів можуть заряджати нові акумулятори лише до 80%. Через таку більшу ємність акумулятора електричний автомобіль все ще може проїхати прийнятну відстань, уникаючи при цьому напруги, вищої за напругу. Це може подвоїти загальний термін служби акумулятора автомобіля.

Більші батареї телефону можуть заряджатись протягом усього дня, але зазвичай лише на 100%. І хоча це дозволяє батареї прослужити прийнятний час між зарядами, вона також створює більшу напругу від вищої напруги, необхідної для її дозаряджання.

Незважаючи на великий прорив у технології акумуляторів, вдосконалення наших акумуляторів відбудеться завдяки підвищенню енергозбереження пристроїв. (Ось більш детальний погляд на те, що стримує революцію батареї .)

Швидка зарядка не пошкодить акумулятор

Звичайний зарядний пристрій має потужність від 5 до 10 Вт. Швидший зарядний пристрій може покращити його у вісім разів. Наприклад, iPhone 11 Pro та Pro Max оснащені 18-ватним швидким зарядним пристроєм, Galaxy Note 10 і Note 10 Plus мають 25-ватні зарядні пристрої в коробках. 

Якщо у вашому акумуляторі чи електроніці зарядного пристрою немає технічних недоліків, використання швидкого зарядного пристрою не призведе до довгострокової шкоди акумулятору вашого телефону.

Ось чому. Швидкозарядні акумулятори працюють у дві фази. Перша фаза подає струм напруги на порожній або майже порожній акумулятор. Це дає вам той палаючий заряд від 50% до 70% за перші 10, 15 або 30 хвилин. Це пов’язано з тим, що під час першої фази зарядки акумулятори можуть швидко поглинати заряд без серйозних негативних наслідків для їх тривалого здоров’я. 

Наприклад, Samsung обіцяє, що зарядний пристрій на 45 Вт може перейти від нуля до 70% заряду за півгодини . Apple заявляє, що швидкий зарядний пристрій, який постачається з iPhone 11 Pro, може зарядити 50% за 30 хвилин .

Ви знаєте, як це, здається, займає стільки часу, щоб заповнити останні 20% або 30% батареї, як це потрібно, щоб зарядити перші 70% або 80%? Ця остання частина - це друга фаза заряджання, коли виробникам телефонів доводиться сповільнювати і ретельно керувати швидкістю зарядки, інакше процес зарядки насправді може пошкодити акумулятор.

Пошкодження рідкісні, якщо все добре управляється всередині. Система управління акумулятором уважно стежить за двома фазами заряду і знижує швидкість заряджання під час другої фази, щоб дати батареї час поглинути заряд і уникнути проблем, тому для отримання останніх декількох відсоткових пунктів може знадобитися 10 хвилин. 

Випадок трагічно вибухнулого акумулятора Samsung Galaxy Note 7 був результатом недоліків конструкції акумулятора, а не методів управління батареєю програмного забезпечення телефону.

Ви не можете перезарядити акумулятор телефону

Завищення вартості викликало занепокоєння у власників телефонів. Побоювання полягало в тому, що постійне підключення телефону може зарядити акумулятор понад його ємність, роблячи акумулятор нестабільним, що може погіршити загальний час автономної роботи або накопичити занадто багато внутрішнього тепла та призвести до спалаху або загоряння акумулятора. 

На думку експертів, з якими ми спілкувались, система управління акумулятором призначена для відключення електричного заряду, коли батарея досягне 100%, перш ніж вона зможе перезарядитися. 

"Якщо щось не піде не так із схемою акумулятора, ви не зможете перезарядити сучасний телефон", - сказав Венкат Срінівасан, дослідник батареї в Національній лабораторії Аргонна та директор Спільного центру з науки про зберігання енергії в Аргонні . "Вони мають вбудований захист, щоб точно зупинити це".

Пам’ятайте, що ви можете напружувати акумулятор, коли рухаєтесь до 100% заряду, як описано вище. (Ось чому виробники електронних автомобілів відключають заряд на нових акумуляторах приблизно на 80%.)

Apple спритно підходить до цієї проблеми, починаючи з програмного забезпечення iOS 13, яке заряджає акумулятор iPhone до 100%, не завдаючи довготривалої шкоди . 

Якщо ви часто тримаєте iPhone підключеним до електромережі протягом дня або під час сну, ви можете ввімкнути налаштування акумулятора iOS 13 під назвою Оптимізоване заряджання акумулятора, яке контролюватиме ваш графік зарядки та утримуватиме заряд акумулятора iPhone на 80%, уникаючи зона стресу. Після цього заряд зарядиться до 100% безпосередньо перед тим, як регулярно відключати телефон від мережі. Це найкраще працює для людей, які мають звичайний режим зарядки.

Для ручного підходу ви також можете відключити телефон, коли він заряджається на 80%, але компромісом є те, що ви можете втратити додаткові години використання, які ви отримаєте від повністю зарядженого телефону.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version