Home Новини сучасних технологій Найпоширеніші міфи про оперативну пам’ять, в які багато хто вірить

Найпоширеніші міфи про оперативну пам’ять, в які багато хто вірить

0

Ви напевно замислювались “Якщо поставити планки ОЗП різних об’ємів, то що буде з ПК”. Спочатку дізнаємось, що ж таке оперативна пам’ять? ОЗП – це оперативний запам’ятовуючий пристрій. В інтернеті існує про нього безліч міфів і легенд, які здаються правдою.
Без ОЗП робота комп’ютера неможлива. Вона бере на себе таку відповідальність, як “робота процесів” у ПК. Але що ж вона такого робить? Оперативна пам’ять запам’ятовує дані, зберігаючи їх прямо в собі. Тільки не ваші дані, а процесора, який потім їх використовує для своїх процесів.

В інтернеті багато міфів про те, що не можна ставити планки ОЗП різних об’ємів, частот, або навіть брендів, що дуже абсурдно. Зараз ми все “розкладемо по поличках” і доведемо, що це звичайна брехня.

"Нащо тобі більше ОЗП?"

Ми завжди чуємо - “Навіщо тобі ще більше оперативної пам’яті, якщо все запускається”. Таких “порадників” не треба слухати, тому що це звичайна маячня.

Від того, що ви поставите більше ОЗП буде тільки краще. Програми будуть працювати швидше, та і комп’ютер в цілому.

Існує один секрет у додатках на ПК. Навіть якщо у вас 8 ГБ оперативної пам’яті, то комп’ютер буде використовувати тільки певну частину. Чому так? Тому що розробник програми робить так, щоб ви могли не тільки користуватися нею, а й іншими під час цього. Уявіть, що буде, якщо програми будуть використовувати максимум? Їм просто не вистачить ОЗП і комп’ютер почне дуже гальмувати.

Для нескладних завдань хватить і 4 ГБ, але є геймери. Всім нам відомо, що розробка ігор не стоїть на місці і вони вимагають все кращу і кращу “начинку” ПК. 8 ГБ – це як мінімум для геймерів. А скільки треба тим, хто працює в сфері монтажу, графіки та іншого. Їм вже потрібно 16 ГБ, якщо навіть не 32 ГБ.

Цікаво: Названо причини, чому не варто купляти смартфон з 1 Гб ОЗУ в 2021 році.

“Не став планки різних об’ємів або брендів, бо це шкідливо для ПК”

На такий міф ви можете натрапити, коли хочете зібрати або покращити ПК. В материнських платах існують слоти для ОЗП, від двох до чотирьох (залежить від комплектації).

Якщо ви бачите статтю, яка видає цей міф за правду, то сміливо згортаємо її. Від різних об’ємів та брендів комп’ютеру нічого не буде, але щоб він видав максимальну потужність, треба ставити все однакове. Тому що ОЗП добре працює з ідентичними планками.

Також ви можете використовувати дві планки різних об’ємів. Наприклад: одна 2 ГБ, а інша 4 ГБ. Але треба буде увімкнути двоканальний режим. Після цього система визначить так, що у вас ніби дві планки по 2 ГБ. А 2 ГБ, які залишилися, будуть робити в одноканальному.

А якщо я поставлю планки різної швидкості і частоти? Все просто, вони робитимуть на частоті тієї, що менше.

Робимо висновок. Від різних брендів, об’ємів і частот нічого ПК не буде, але щоб він видавав максимальну потужність, треба ставити однакове.

Цікаво: Названо 4 мінуси покупки “готового” комп’ютера.

"Більше об’єму – більше потужності"

Брехня. Ті, хто мало знайомі з ПК, думають, якщо поставити ОЗП великого об’єму, то їх комп’ютер запрацює швидше. Це не так, тому що за його швидкодію відповідає не тільки об’єм оперативної пам’яті, а й частота.

Великий об’єм і висока частота – це одне із головних правил максимальної потужності в ПК. Чому ж? Раніше було написано, що великий об’єм пам’яті дозволяє зберігати великі дані для процесора. А ось частота відповідає за кількість процесів в секунду. Чим більша частота – тим більше процесів виконується.

Існує багато оперативної пам’яті (DDR4) з частотою від 2133 до 3600 МГц (а той більше). 3600 МГц – це одна з кращих частот, на яких комп’ютер працює стабільно і швидко.

Робимо висновок. На ПК можна ставити планки різних об’ємів, частот, брендів, але впаде швидкість. Тому бажано ставити все однакове, з великим об’ємом і частотою.

Цікаво: Відомо, як захистити свій ПК без використання антивірусних програм.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version