Home Новини сучасних технологій Названо 5 програм на Android, з дозволом на доступ до яких, потрібно...

Названо 5 програм на Android, з дозволом на доступ до яких, потрібно віднестися з уважністю і обережністю

0

Сучасні телефони мають безліч додатків, які встановлені на пристрої ще до того, як користувач починає працювати з пристроєм. Але в процесі роботи з телефоном, кожен із нас встановлює додатки, які потрібні йому для роботи, розваг або підсилення функціонування смартфона. Проте, не всі вони є безпечними не тільки для ґаджета, але і для особистих даних власника мобільного телефону.

Особисто я, коли хочу встановити нову програму на свій мобільний телефон, то завжди замислююся, чи давати «новій» програмі доступ до контактів, камери чи геолокації… Мене це завжди заганяє в глухий кут, відразу виникають питання: «Чи є це безпечним для подальшої роботи мого смартфона? Чи програма не буде використовувати мої особисті фото на протизаконних сайтах, чи не зникнуть гроші з карток і т. д?».

Тому, в даній статті зібрані поради, як убезпечити свій телефон від несанкціонованого втручання «сторонніх» програм і додатків без дозволу власника пристрою.

Цікаво: Названо 4 особливості Android, яких бракує в iPhone.

Для початку, користувачі мобільних телефонів повинні знати, що в коді будь-якої програми, яку в майбутньому буде встановлено на смартфон, прописано, що самостійно вона не може почати роботу з іншими додатками чи програмами, а тільки після того, як буде підтверджено дозвіл на доступ до них. Ця функція поширюється на операційні системи, як і Android, так і на iPhone.

Для користувачів Android, радимо встановити функцію постійного запиту на дозвіл доступу до всіх програм на телефоні. Якщо зайти в Меню Налаштування, то там ви можете переглянути список програм, доступ до яких потрібний скачуваній програмі, його можна змінювати самостійно. За бажанням, цю опцію завжди можна вимкнути. Головне, в усьому розібратися, і тоді не виникне складнощів у контролюванні доступу до програм без відома власника.

Аналогічний алгоритм дозволу на доступ до програм і додатків в iPhone. Відрізняється лише Меню налаштувань.

Далі, пропонуємо розглянути 5 програм, з дозволом на доступ до яких, потрібно віднестися з уважністю і обережністю, тому що вони є найбільш вразливими для піратських програм і мають безпосередній доступ до особистої інформації власника мобільного телефону.

Цікаво: Чи ефективне примусове закривання додатків на смартфоні?

1. Камера

Потрібно бути дуже обережним, даючи програмам дозвіл на доступ до Камери, тому що вони можуть використовувати його не тільки у своєму безпосередньому функціонуванні, але й робити фото і відправляти їх бозна куди. Якщо відбувається не підтверджене використання Камери на iPhone, то на дисплеї відразу загоряються зелені та помаранчеві точки, на Android та ж сама ситуація – маякують індикатори.

2. Мікрофон

Багато програм просять дозволити доступ до Мікрофону. Якщо користувач дає підтвердження доступу, то вони можуть «підслуховувати», що відбувається навколо нього. Вони відстежують, що він в переважній більшості слухає чи дивиться на смартфоні, і потім можлива атака реклами з відповідним контентом. В телефонах системи Android, «ліві» програми можуть використовувати Мікрофон лише під час використання програми. В iPhone, якщо несанкціонована програма почала використовувати Мікрофон, то користувач про це дізнається за допомогою значка індикатора, який відразу відображається на екрані телефону.

3. Контакти

Деякі програми, при встановленні на пристрій, просять дозвіл на доступ до списку Контактів користувача, наприклад для того, щоб знайти потенційних друзів (Telegram, Viber, WhatsApp). Але дуже багато програм, можуть відправляти друзям, родичам, колегам по роботі рекламу та багато іншої, не потрібної інформації.

4. Геолокація

Користувач повинен надавати дозвіл на доступ до місця розташування лише тим додаткам, котрі прокладають маршрут, або показують найближче розташування тих чи інших обʼєктів (Google Maps, Карти і т. д). Що ж до інших програм, то не рекомендується надавати дозвіл місця знаходження власника пристрою. Єдине виключення можна зробити для спеціальних, легальних програм, котрі батьки можуть встановлювати на мобільних телефонах своїх дітей, щоб бути в курсі, де знаходиться дитина в режимі реального часу.

Або ж взагалі, власник телефону, сам того не підозрюючи, може надати номери телефонів близького до себе оточення шахраям, а це є дуже небезпечним.

Цікаво: Названо 2 серйозні причини, чому на смартфоні варто відключати функцію геолокації.

5. Повідомлення

Дозвіл на доступ до повідомлень також може завдати клопоту власнику смартфона, адже шкідливі програми можуть тоді відправляти повідомлення на номери аферистів, а вони в свою чергу - скористатися особистими даними, для власної наживи, знімаючи гроші з карт та рахунків, або відправляти прохання скинути кошти друзям та родичам.

Підсумовуючи все вищесказане, радимо серйозно відноситися до надання дозволу на доступ до тієї чи іншої програми, бо від Вашої легковажності можна постраждати самому і наразити на небезпеку близьких людей.

Також нещодавно стало відомо, як в користувачів Android-смартфонів викрадають кошти з рахунків.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version