Home Новини сучасних технологій Названо найкращий браузер для шанувальників конфіденційності

Названо найкращий браузер для шанувальників конфіденційності

0
Названо найкращий браузер для шанувальників конфіденційності

Сьогодні було названо найкращий браузер для шанувальників конфіденційності і якщо ви не новачок в конфіденційності та безпеці в Інтернеті, ви, напевно, вже чули про нього. Зараз піде мова про браузер Tor, який охоплює шанувальників конфіденційності за надійне шифрування та історію покриття інтернет-треків користувачів. 

На перший погляд термінологія навколо Tor може здатися залякуючою та чужою. Однак не хвилюйся. Це простіше, ніж здається. 

Що таке Tor?  

Ще в середині 90-х, коли ВМС США шукали способи безпечного передавання конфіденційної інформації розвідки, математик і двоє комп’ютерних вчених винайшли щось, що називається “Onion Routing”. Це був новий вид технології, який захищав ваш Інтернет-трафік шарами конфіденційності. До 2003 року проект Onion Routing, який отримав скорочену назву Tor, опинився в руках громадськості.

Сьогодні тисячі добровольців у всьому світі підключають свої комп’ютери до Інтернету, щоб створити мережу Tor, стаючи «вузлами» або «ретрансляторами» для вашого Інтернет-трафіку. 

На базовому рівні Tor – це тип підключеної до Інтернету мережі зі своїм власним Інтернет-браузером. Після підключення до Інтернету за допомогою браузера Tor ваш Інтернет-трафік позбавляється першого шару ідентифікаційної інформації при вході в мережу Tor, а потім надсилається через ті ретрансляційні вузли, які служать для шифрування та приватизації ваших даних, шару за шаром – як цибуля. Нарешті, ваш трафік потрапляє на вузол виходу і залишає мережу Tor для відкритої мережі. 

Опинившись у мережі Tor, для інших практично неможливо відстежити шлях вашого трафіку по всьому світу. І як тільки ви вийдете з мережі Tor через вихідний вузол, веб-сайт, який ви переглядаєте (припускаючи, що перед адресою у нього є HTTPS), не впевнений, з якої частини світу ви переходите, пропонуючи вам більше конфіденційності та захисту. 

Як я використовую Tor? 

Звичайний перегляд веб-сторінок з Tor легко. Зайдіть на офіційний сайт і завантажте браузер Tor. Дотримуйтесь інструкцій із встановлення, як і будь-якої іншої програми. Коли ви вперше відкриваєте Tor, програма попросить вас або налаштувати підключення (якщо ви перебуваєте в країні, де Tor заборонено, наприклад Китай або Саудівська Аравія), або просто підключитися. Після натискання кнопки підключення Tor може зайняти декілька хвилин, щоб знайти набір реле для підключення. 

Але потрапивши в систему, ви можете використовувати Tor так само, як і будь-який інший браузер. Вам також буде запропоновано переглянути налаштування безпеки браузера Tor. Якщо ви прагнете забезпечити максимальну конфіденційність, я б радив залишити налаштування за замовчуванням. 

Браузер Brave, орієнтований на конфіденційність, також має можливість маршрутизувати трафік через Tor, коли знаходиться у приватному вікні. 

Чи є мінуси у використанні Tor?

Оскільки Tor - це добровільна мережа, швидкість часто може бути проблемою. Коли ваш трафік переміщується від вузла до вузла, ви, швидше за все, помітите більшу втрату швидкості, ніж, наприклад, у більшості комерційних віртуальних приватних мереж. Це стає особливо помітним, якщо ви намагаєтесь переглядати потоковий вміст Netflix через Tor або здійснювати телефонні дзвінки за допомогою IP-телефонії або відеодзвінки за допомогою такої програми, як Zoom. Технологія Tor не обов'язково побудована для забезпечення безперебійного аудіо-відео. 

Якщо говорити про відео, то також існують обмеження щодо конфіденційності, яку Tor може запропонувати вам, якщо ви ввімкнете певні плагіни для мультимедіа, такі як Flash. Подібним чином, плагін JavaScript вашого браузера - який дозволяє переглядати багато вбудованих носіїв веб-сайтів - все одно може просочувати інформацію про вашу IP-адресу. Торрент-файли за допомогою Tor також піддаються ризику конфіденційності. Через ці ризики у налаштуваннях конфіденційності Tor за замовчуванням вимкнено такі плагіни. 

Якщо ви просто хочете зробити загальне щоденне переглядання Інтернету за допомогою браузера, який краще приховає ваш трафік від підглядання, Tor, мабуть, не найкращий вибір через свою повільну швидкість та несумісність з більшістю вбудованих носіїв. Але якщо вас достатньо турбує конфіденційність навколо певної теми Інтернет-досліджень (а у вас немає VPN), Tor, мабуть, найкращий вибір для вас. 

Чи буде Tor працювати з VPN?

У деяких випадках так. Однак більшу частину часу потрібно деяке ноу-хау, щоб налаштувати з’єднання вашого VPN для роботи в гармонії з Tor. 

Однак плюсом є те, що вдале поєднання двох може бути корисним. Хоча Tor захищає ваш інтернет-трафік, ваш VPN можна налаштувати для шифрування інтернет-трафіку будь-яких інших програм, що працюють на вашому пристрої у фоновому режимі. 

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version