Home Новини сучасних технологій Названо SMS-схеми, за допомогою яких “розводять” українців

Названо SMS-схеми, за допомогою яких “розводять” українців

0

Продовжуємо тему шахрайства і на цей раз буде названо SMS-схеми, за допомогою яких “розводять” українців. Ці схеми працюють досить добре, оскільки зустріти їх можна навіть зараз, не дивлячись на те, що їх вже й так всі повинні знати.

Шахрайство від імені мобільного оператора

Напевно найпопулярніша смс-схема. Вам приходить повідомлення про те, що вас переводять на дорожчий тариф, піднімають абонплату, змінюють умови тарифу, зменшують кількість тарифних ГБ і тому подібне. Зазвичай, в таких повідомленнях залишають посилання на фішинг-сайт, або ж короткий номер за яким можна дізнатися більше інформації.
Як ви вже могли здогадатися, після переходу на такий сайт вас попросять ввести конфіденційну інформацію, нібито для підтвердження особистості. Якщо ж виберете зателефонувати на короткий номер, то з вас знімуть кругленьку суму, оскільки це буде платний номер. В будь-якому випадку, щоб не втратити свої кошти, рекомендується зв’язуватися з оператором тільки по тих номерах, які вказані на офіційному сайті або ж в онлайн-підтримці.

Перехід за посиланням на фішинг-сайти

Якщо в попередньому варіанті був вибір, то в даному випадку шахраї націлені на те, щоб ви перейшли на сайт і ввели побільше своїх даних, а ще краще, якщо це будуть банківські дані.
Найчастіше, з такою метою відправляють повідомлення, в якому йдеться про те, що ви були внесені до реєстру боржників, виграли в лотерею (або ж приз) і навіть те, що вашу банківську карту заблокували.

Рекомендація та ж, що і в попередньому випадку — не переходити на посилання, які приходять в смс. Якщо ви хочете перевірити інформацію, яка була в смс, шукайте офіційний сайт і там виясняйте її правдивість.

SMS – опитування

Досить часто шахраї користуються методами відомих компаній в плані опитування користувачів стосовно задоволення від отриманих послуг. Єдина відмінність тут полягає в тому, що в більшості випадків відомі компанії здійснюють опитування за допомогою телефонного дзвінка. Шахраї ж використовують смс із проханням оцінити роботу певного сервісу по шкалі задоволення. Звісно, що відповідь на таку смс буде коштувати вам дорого, оскільки смс буде відправлене на платний короткий номер.

Помилкові перекази

Ця схема популярна не тільки для SMS,а й для телефонних дзвінків і навіть електронної пошти. В даному випадку, вам приходить SMS – повідомлення із нібито поповненням вашого рахунку. Через деякий час вам приходить ще одне смс із проханням повернути кошти, оскільки було здійснено помилковий платіж. Щоб ви з легкістю повернули кошти, вам повідомлять про те, що певно частину із тієї смс ви можете залишити собі (винагорода за чесність).
Досить часто, українці “ведуться” на таке шахрайство і справді відправляють кошти, хоча насправді вони і не надходили на їхній рахунок.

Щоб уникнути такої схеми, завжди уважно дивіться на номера, з яких приходять схожі смс. Якщо вони одинакові, то вам пише шахрай.

Зателефонувати на номер з SMS

Ще одна схема, яка також стосується платних номерів. Вам приходить смс із проханням зателефонувати, тому що в абонента закінчилися кошти або ж якась інша причина. Зазвичай, в смс буде платний номер телефону, де 1 хв розмови буде коштувати не декілька гривень. Не телефонуйте на незнайомі номери. Якщо комусь сильно кортить порозмовляти з вами, то вони знайдуть спосіб додзвонитися до вас.

Платна послуга від OLX

Ця схема орієнтована на активних користувачів OLX, які часто публікують там оголошення для продажу певних товарів. Так ось, схема заключається в тому, що вам на смартфон приходить смс із повідомленням про те, що незабаром із вас буде списано певну суму за платне просування вашого оголошення (або ж інших платних послуг OLX). Зазвичай, в тексті також прикріплене посилання, за яким можна відмінити платну послугу. Також можливий варіант, що вам запропонують відправити смс на короткий номер, щоб скасувати або підтвердити списання коштів.

В будь-якому випадку, всі фінансові операції необхідно вирішувати безпосередньо з адміністрацією площадки і тільки через офіційний сайт.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version