Home Новини сучасних технологій Бізнес новини Названо способи, за допомогою яких в українців викрадають гроші з банківських карток

Названо способи, за допомогою яких в українців викрадають гроші з банківських карток

0

Популярність банківських карт цілком очевидна, оскільки користування ними надзвичайно просте та зручне. Крім цього, одна банківська карта легко замінює велику кількість купюр, та й гаманця разом з ними. А як щодо безпеки вашої картки і банківського рахунку? Традиційно, основний захист та цілісність вашого банківського рахунку гарантує ваш банк, але бувають випадки, коли навіть банк не взмозі захистити ваші чесно зароблені гроші. Причиною цього стають шахраї, які вміло відточують свої навики в крадіжках коштів, отриманні доступів до банківських рахунків та банківських карток і тому подібне. Сьогодні ж буде названо способи, за допомогою яких в українців викрадають гроші з банківських карток.

Викрадення PIN - кода

Зараз мова йде саме про тих людей, які записують пін-код від банківської карти на самій карті, або ж на папері і зберігають його в гаманці. В такому випадку, крадій вашого гаманця, який не планував отримувати доступ до банківської карти, з легкістю отримає до неї доступ і зніме з неї всі кошти.

Пін-код до картки необхідно вибирати такий, щоб можна було запам'ятати і ніде не записувати як нагадування. Навіть якщо ви його десь занотували, то краще зберігати таку “шпаргалку” подалі від посторонніх.

Трапінг (Пастка)

Як видно з самої назви, спосіб розрахований на “пастку” для вашої банківської картки. Яким чином це відбувається? Шахраї встановлюють в картоприймачі спеціальний пристрій, який не дозволяє банкомату прочитати вашу картку і утримує його до тих пір, поки шахрай сам не забере пристрій із карткою.

Ситуація, ви підходите до банкомату, вставляєте карту, а екран банкомата не відображає ніякої інформації, але й карту не віддає. Виглядає це так, ніби банкомат непрацюючий і “зажував” вашу картку. В більшості випадків, до вас підійде якась людина і розповість вам про те, що в нього була такаж ситуація і він знає як її вирішити.

Потім він проведе вам інструкцію, а саме необхідно вводити пін-код при неактивному екрані банкомату. В більшості випадків, потенційна жертва втрачає пильність і вводить пін-код біля шахрая. Очевидно, що такий спосіб не допомагає і ви відправляєтесь в найближче відділення банку, щоб вирішити проблему, залишаючи свою картку в банкоматі. Поки вас нема, шахрай забирає свій пристрій, вставляє вашу карту і вводить ваш пін-код. Знімає всю суму і залишає карту в банкоматі, після чого (через деякий час), банкомат її вже зажовує по-справжньому.

В даному випадку, варто пам'ятати, що вводити пін-код при посторонніх людях заборонено, особливо в таких підозрілих ситуаціях.

Скіммінг

Також неймовірно популярний спосіб крадіжки даних банківської картки і, відповідно, ваших грошей. Спосіб полягає в тому, що шахраї використовують спеціальний пристрій, який називається Скімер, він встановлюється на банкоматі, безпосередньо біля картоприймача. В той момент, коли ви вставляєте свою карту в цей скімер та картоприймач, шахраї дистанційно зчитують дані з магнітної смуги. Десь неподалік, або ж зовсім в іншому місті або країні зроблять дублікат вашої картки і, через певний час, знімуть з неї всі ваші кошти.

Не рекомендується використовувати ті банкомати, в яких картоприймач виглядає підозріло, тобто неохайно приклеїний, відрізняється по дизайну від банкомату і тому подібне. Краще використати інший банкомат і не накликати на себе біду.

Фішинг

Це надзвичайно популярний спосіб серед інтернет- шахраїв. Суть полягає в тому, що вас обманним шляхом змушують вводити свої дані для входу в мобільний банкінг та дані своєї банківської карти на сторонніх сайтах, зазвичай в клонах відомих інтернет-магазинів. Після того, як ви вводите свої дані, шахраї отримують всі необхідні дані для входу.

Зазвичай, все це відбувається одночасно, ви вводите дані на підробленому сайті, шахраї паралельно отримують доступ до вашого онлайн-банкінгу.

Не рекомендується вводити свої банківські реквізити на сумнівних сайтах і тим більше на тих, які схожі на великі інтернет-магазини, але в адресній строці вони прописані не так, як потрібно.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version