Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, що таке OFDMA

Розповідаємо, що таке OFDMA

0

Оскільки все більше пристроїв вимагає підключення до Інтернету, наші попередні стандарти Wi-Fi більше не можуть витримувати зайве навантаження. Тут на допомогу приходить OFDMA, або множинний доступ з ортогональним частотним розподілом. Отже, що саме він робить і чи потрібно це вам?

Що робить OFDMA?

Як традиційно Wi-Fi працював, кожен користувач змагався за єдине доступне з’єднання або канал. Хоча це не обов’язково було великою проблемою в той час, коли у вас було підключено лише один або два пристрої, сьогодні майже все вимагає певного з’єднання, і це спричиняє перевантаження . Таким чином, старий спосіб роботи більше не працює.

OFDMA — це спроба вирішити цю проблему, і ви, ймовірно, здивуєтеся, виявивши, що він навіть використовується в телекомунікаціях 5G і поставляється з Wi-Fi 6 .

По суті, це працює так, що він бере канал і поділяє його на менші канали, які розподіляються на різні пристрої, які потрібно підключити. Цікаво, що OFDMA необов’язково існує для збільшення пропускної здатності більшості з’єднань, а для того, щоб зробити їх більш ефективними та зменшити затримку. Це важливо в місці з десятком різних пристроїв, які конкурують за один канал, і чудово підходить для використання з низькою пропускною здатністю, як-от пристрої розумного дому .

Цікаво: Відомо, як зловмисники можуть нашкодити взламавши Wi-Fi роутер.

Яка різниця між OFDMA та MU-MIMO?

Тепер, можливо, ви чули про MU-MIMO, або кількома користувачами, кількома вводами, кількома виходами, і відчували себе трохи збентеженими. Хіба це не робить те ж саме, дозволяючи більш ніж одному пристрою підключатися до маршрутизатора і зменшувати перевантаження? Тож навіщо нам два шаблони, які виконують одну й ту саму роботу?

Простіше кажучи, OFDMA і MU-MIMO є взаємодоповнювальними технологіями, які працюють разом. MU-MIMO робить щось подібне, але замість того, щоб розділити один канал на менші канали, MU-MIMO створюєрізні канали , що досягається за допомогою більшої кількості антен.

Якщо використовувати просту аналогію, OFDMA – це як відправка кількох човнів по одній річці, а MU-MIMO – це створення різних річок, кожна зі своїм власним човном.

Обидва дозволяють досягати кількох місць одночасно, але OFDMA краще для невеликих човнів, які не викликають заторів, а MU-MIMO краще для великих човнів, які можуть займати багато місця на річці. У цьому сенсі MU-MIMO чудово підходить для збільшення ємності та обслуговування програм із високою пропускною здатністю, таких як потокове відео, фільми, ігри тощо.

Тому це взаємодоповнюючі технології. OFDMA створено для безлічі пристроїв IoT з інтенсивним використанням даних (менші судна), а MU-MIMO створено для великих речей, таких як настільні комп’ютери та телевізори з інтенсивним використанням даних.

Цікаво: Як переконатися, що ви отримуєте найкращу швидкість від домашнього Wi-Fi.

Чи потрібен вам OFDMA?

Якщо у вас є багато пристроїв, які займають невеликі обсяги даних, як-от розумні перемикачі , розумні лампи чи розумні прилади, то так, OFDMA дуже корисний.

На щастя, як ми згадували раніше, Wi-Fi 6 вже поставляється з OFDMA як стандарт, тож якщо у вас є маршрутизатор з підтримкою Wi-Fi 6 , у вас він уже є! З іншого боку, якщо ви хочете оновити свій маршрутизатор, щоб отримати доступ до OFDMA, ви можете придбати маршрутизатор з Wi-Fi 6E , який надає вам доступ до діапазону 6 ГГц і допомагає зменшити загальну перевантаженість.

Тим не менш, якщо у вас немає швидкого або економічно вигідного доступу до Wi-Fi 6E, Wi-Fi 6 все одно відмінний, тому не турбуйтеся про те, що ви нічого не втратите.

Цікаво: Чим Wi-Fi 7 буде кращий за Wi-Fi 6?

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version