Реклама

Розповідаємо, що таке старіння конденсатора в блоках живлення і чи варто хвилюватися

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Конденсатори відіграють вирішальну роль у захисті електронних компонентів від стрибків напруги. Однак з часом вони деградують, погіршуючи свою роботу. Ось як мінімізувати ризик старіння конденсатора при  покупці блоку живлення .

Чому конденсатори старіють?

Старіння конденсатора, по суті, є деградацією електроліту. Це речовина, яка заповнює простір між шарами ізоляції всередині компонента. Конденсатори виготовляються з різних матеріалів з різними властивостями. Таким чином, швидкість і серйозність деградації змінюються в залежності від типу конденсатора, про який йде мова.

Наприкінці 1990-х і на початку 2000-х років комп’ютерний світ зазнав « конденсаторної чуми », яка завдала збитків на мільйони доларів, оскільки конденсатори з дефектними електролітами швидко старіли, а конденсатори виходили з ладу. Хоча нові конденсатори не мають цієї проблеми, вони демонструють, що в кінцевому підсумку станеться з усіма конденсаторами.

Цікаво: Відомо, чому ПК називають “ПК”.

Рідкі конденсатори проти тверді речовини

Існує багато різних способів виготовлення конденсатора (і навіть суперконденсаторів), і два поширені типи конденсаторів використовують або рідкий електроліт, або твердий органічний полімер. Конденсатори рідкого електроліту випаровуються і навіть можуть утворитися витоки. Температура також грає роль. Чим тепліше працює конденсатор, тим менший термін його служби. За даними Gigabyte , рідкий полімерний конденсатор 85c має термін служби лише близько 8000 годин.

Твердотільні конденсатори працюють набагато краще і можуть прослужити набагато довше. Це особливо актуально при порівняно нижчих температурах. Якщо твердотільні конденсатори набагато стійкіші до старіння і катастрофічного виходу з ладу, чому б не використовувати їх виключно в джерелах живлення? Виявляється, що різні конденсатори мають різні електричні характеристики, а конденсатори рідкого електроліту відіграють важливу роль у конструкції БП. Це означає, що принаймні деякі з цих конденсаторів будуть використовувати рідкий електроліт. Є також різниця між якісними рідкими електролітами та дешевшими.

Цікаво: Відомо, як гарантовано знищити інформацію на жорсткому диску.

Негативні наслідки старіння конденсаторів

Застарілі конденсатори мають два основні симптоми. По-перше, його ємність з часом падає. Згодом він може вийти за межі мінімальних специфікацій для цього конденсатора. Це робить живлення, що подається через конденсатор, нестабільним. Другим симптомом є збільшення ШОЕ або  еквівалентної послідовної резистентності . Коли електричний опір стає занадто високим, це може призвести до пошкодження та виходу компонента з ладу.

У контексті блоків живлення в комп’ютері блок живлення зі старими конденсаторами не може забезпечити свою повну номінальну потужність або, принаймні, не може забезпечити її стабільно.

Цікаво: Розповідаємо, як купити новий процесор для материнської плати.

Виберіть блок живлення, який враховує старіння

Хоча ви нічого не можете зробити зі старінням конденсаторів, пам’ятайте про це, купуючи наступний блок живлення. Рекомендується скористатися калькулятором джерела живлення , щоб дізнатися, яка мінімальна потужність вам потрібна. Калькулятор надасть вам рекомендовану потужність блоку живлення. Якщо розглянутий калькулятор не враховує старіння, додайте 10% (або збільште модель) від цього числа, щоб переконатися, що блок живлення продовжує забезпечувати достатню потужність для надійної роботи вашого комп’ютера.

Якщо ви купуєте блок живлення зі значно більшою ємністю, ніж потрібна вашій системі, він повинен працювати з меншими зусиллями і при нижчих температурах. Що також повинно змусити конденсатори старіти повільніше.

Ви також можете зробити ваш поточний блок живлення довшим, переконавшись, що він має достатній потік повітря і не працює при високих температурах.

Цікаво: Розповідаємо, як побачити, скільки ядер у вашому ЦП.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Користувачі скаржаться на службу обслуговування Lifecell

Після випуску статті «Компанію Lifecell критикують за якість послуг», наші читачі, які не змогли вирішити свої проблеми із вище...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -