Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, що це за монітор з технологією Nano IPS

Розповідаємо, що це за монітор з технологією Nano IPS

0

Виробники постійно намагаються покращити якість зображення моніторів. Як результат, протягом багатьох років ми бачили ряд різних технологій відображення. І Nano IPS – одна з таких технологій. Ось все, що вам потрібно про це знати.

Що таке IPS екран?

Щоб зрозуміти дисплеї Nano IPS, корисно мати уявлення про IPS або дисплеї з перемиканням в площині . IPS є однією з трьох основних технологій рідкокристалічних дисплеїв (LCD), поряд з дисплеями VA і TN . Основна відмінність IPS від інших РК-дисплеїв полягає в тому, як змінюються рідкі кристали на дисплеї під час подачі електричного струму. Ця різниця в обертанні рідкого кристала дає екранам IPS деякі переваги.

Відомо, що монітори IPS забезпечують кращі кути огляду та точність кольору, ніж монітори VA та TN. Ось чому ви побачите, що багато моніторів преміум-класу використовують IPS-панелі. Однак технологія IPS не є ідеальною. Виробники дисплеїв постійно знаходять нові способи покращити його. І Nano IPS є одним із таких досягнень у технологічному просторі IPS.

Цікаво: Відомо, як купити чи перевести іноземну валюту онлайн.

Покращення IPS

Nano IPS – це покращена версія традиційної технології IPS-дисплею. Він використовує наночастинки для фільтрації надлишкової або непотрібної довжини хвилі світла, щоб отримати чистіше та точніше біле підсвічування. Це необхідно, оскільки «білі» світлодіоди, які використовуються в традиційних IPS та інших РК-дисплеях, мають певний дисбаланс у світловому спектрі, який вони виробляють.

За словами LG, у дисплеї Nano IPS наночастинки наносяться на світлодіодне підсвічування і поглинають непотрібні довжини хвилі, щоб усунути тьмяні кольори та дисбаланс. Таким чином, коли очищене біле світло проходить через кольорові фільтри, це призводить до більш точного та насиченого відображення кольору, ніж звичайні IPS-дисплеї.

Завдяки такій насиченішій колірній експресії дисплеї Nano IPS мають широку кольорову гаму. Вони можуть охоплювати 98% DCI-P3 і 135% колірного простору sRGB. Широка колірна гамма корисна в творчій роботі та має вирішальне значення для роботи дисплея HDR.

Крім того, монітори Nano IPS мають усі переваги звичайних моніторів IPS і повністю сумісні з технологіями змінної частоти оновлення, такими як Nvidia G-Sync і AMD FreeSync .

Тож із Nano IPS ви можете очікувати кращої загальної продуктивності зображення, ніж звичайний IPS. Однак переваги Nano IPS обумовлені більш високими цінами через збільшення витрат на виробництво.

Цікаво: Названо основні переваги та недоліки вигнутих моніторів.

Як отримати екран Nano IPS?

Оскільки LG Display розробила технологію Nano IPS, вона найчастіше використовується в дисплеях від LG Electronics. Однак Nano IPS не є ексклюзивним для LG. ViewSonic, AOC, Dell і Asus також продають монітори з дисплеями Nano IPS.

Деякі популярні монітори Nano IPS включають LG 27GL850-B , LG 34GP83A-B , Alienware 38 , Dell S2721DGF та ViewSonic Elite XG270QG .

Крім комп’ютерних моніторів, технологія Nano IPS присутня і в телевізорах. Але на телевізорах його називають NanoCell . Станом на травень 2022 року LG є єдиним виробником, який випустив телевізори з технологією NanoCell.

Nano IPS проти QLED

Nano IPS — не єдина технологія дисплея, яка використовує шар очищення кольору. Samsung також використовує шар квантових точок на своїх QLED- дисплеях , щоб забезпечити однаково точні та реалістичні кольори.

Однак, на відміну від дисплеїв Nano IPS, які мають шар наночастинок, дисплеї QLED використовують плівку з квантовими точками. Ця плівка використовується для перетворення синього світлодіодного підсвічування в червоний, зелений і синій кольори, які потім об’єднуються, щоб утворити біле світло. Він пропускається через кольорові фільтри, щоб знову отримати червоний, зелений і синій кольори, які використовуються для створення зображень на екрані.

Оскільки біле світло, створене завдяки квантовим точкам, набагато точніше, ніж біле світлодіодне підсвічування традиційних РК-дисплеїв, отримані червоний, зелений та синій кольори також точніші. Таким чином, РК-дисплеї з розширеними квантовими точками мають більш широку кольорову гаму та яскраві кольори.

Але техніка очищення кольору не єдина відмінність між Nano IPS і QLED. Тип панелі, що використовується в дисплеях Nano IPS і QLED, також відрізняється. У той час як дисплеї Nano IPS, як випливає з їх назви, мають панель типу IPS, дисплеї QLED мають панель типу VA. Обидва види панелей мають різні переваги і недоліки. Як згадувалося раніше, панелі IPS або Nano IPS мають великі кути огляду. Однак його рідний коефіцієнт контрастності низький. Панелі VA, з іншого боку, мають вузькі кути огляду, але фантастичний природний коефіцієнт контрастності.

Чи варто вибирати екрани Nano IPS?

Коли справа доходить до вибору Nano IPS над іншими технологіями дисплея, вам потрібно зважити свої пріоритети. Якщо ви хочете мати чудові кути огляду, широку колірну гаму та чудову точність кольорів, дисплеї Nano IPS безумовно повинні бути на вершині вашого списку. Але якщо ви піклуєтеся про глибокий чорний колір і контрастність, більше підійдуть РК-дисплеї типу VA, OLED і QD-OLED .

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version