Home Новини сучасних технологій Що таке CDN і чому їх використовують?

Що таке CDN і чому їх використовують?

0

Служби, якими ви користуєтеся щодня, від Netflix до Amazon, покладаються на щось, що називається CDN або мережа доставки контенту (іноді «Доставка»). Тож для чого потрібні ці спеціальні комп’ютерні мережі і чому вони такі важливі?

Легко думати про веб-контент, як-от серії Netflix чи ваш Диск Google «там» у хмарі. Однак кожен біт даних має бути десь на фізичному пристрої зберігання, всередині під’єднаного до мережі комп’ютера. Якщо ви спробуєте отримати доступ до веб-сайту на іншому кінці планети, завантаження займе набагато більше часу, ніж веб-сайт, розміщений у вашому місті чи країні. Чим більше пакетів даних має передаватися, тим більша ймовірність, що вони зіткнуться з вузьким місцем під час проходження міжз’єднань або просто загубляться. У цьому випадку їх потрібно надіслати повторно. Якщо не брати до уваги всі нюанси архітектури Інтернету, важливо пам’ятати про те, що чим ближче до вас розміщено вміст, тим кращим буде ваш досвід.

Як працюють CDN?

CDN включають набір серверів, розподілених по території. Вони можуть бути глобальними або локальними, якщо вони фізично охоплюють області, з яких користувачі, швидше за все, запитують вміст. Постачальник контенту завантажить вміст на свій сервер, а потім автоматично розкриє ці дані іншим вузлам мережі CDN. Сервери CDN зазвичай з’єднуються один з одним за допомогою швидких мережевих з’єднань Інтернету, тому для передачі великих обсягів даних між ними потрібно всього кілька секунд.

CDN також розумні та ефективні. Скажімо, ви перша людина у своєму регіоні, яка запитує певний файл із веб-сайту. Якщо файл ще не реплікований на найближчий вузол CDN, він буде скопійований туди з наступного вузла, який має дані. Локальний вузол збереже копію на випадок, якщо інші локальні користувачі також захочуть цей файл. Якщо через певний проміжок часу файл нікому не потрібен, його можна видалити, доки хтось не захоче його знову. Таким чином, міжміська смуга пропускання використовується лише один раз, а потім використовується тільки локальна смуга пропускання. Це швидше і дешевше, тому і хост, і користувач отримують вигідну угоду.

Переваги CDN для бізнесу

CDN роблять більше, ніж дають користувачам хороший досвід. Вони можуть заощадити гроші постачальників контенту, уникаючи надмірного використання дорогої міжнародної пропускної здатності. CDN також можуть вмістити велику кількість користувачів, розподіляючи навантаження по мережі, щоб гарантувати відсутність відмови в обслуговуванні. Це також означає, що CDN забезпечують захист від навмисних розподілених атак відмови в обслуговуванні (DDoS).

Крім того, CDN надають спосіб обмежити вміст областями, де контент ліцензований. Це так само просто, як обмежити локально розміщений вміст тим, що ліцензовано для цього регіону.

VPN та CDN

CDN можуть час від часу виходити з ладу, як і будь-який веб-сервер. Як правило, користувачі будуть автоматично перенаправлені до наступного найближчого CDN. Якщо це не так, ви можете отримати повідомлення про помилку, що показує, що служба перебуває в автономному режимі, коли насправді проблема полягає лише в конкретному вузлі CDN.

У цій ситуації ви можете використовувати VPN (віртуальну приватну мережу). Це може бути швидким рішенням для локальних проблем CDN, хоча і зі зниженням продуктивності. На жаль, при використанні VPN для обходу блоків гео-вмісту ви втратите переваги швидкого локального вузла CDN. Тепер ви отримуєте свій вміст із віддаленого вузла, який потім живиться через зашифрований VPN-тунель. Хоча багато VPN-сервісів преміум-класу можуть запропонувати хорошу пропускну здатність і затримку використання, часто буває, що якість обслуговування значно падає.

Чи може хтось використовувати CDN?

Не тільки великі компанії створюють власні серверні мережі, які можуть використовувати технологію CDN. Більшість CDN належать спеціалізованим компаніям, які надають хостинг і включають послуги CDN як частину плати за хостинг. Такі сайти, як Wix, мають власне рішення CDN, тож якщо ви створюєте веб-сайт за допомогою цієї служби, CDN гарантує, що люди в усьому світі матимуть швидке завантаження та загальну реагування.

Окремі користувачі можуть скористатися технологією CDN за допомогою продуктів компаній, які їм довіряють, але якщо ви корпоративний користувач, ви також можете зв’язатися з постачальниками CDN безпосередньо. Якщо ви хочете створити власну CDN, це складно, але не неможливо. Однак це не просто покупка серверного обладнання. Вам потрібне програмне рішення CDN, а сервери мають бути встановлені в ключових місцях (наприклад, центри обробки даних, підключені до магістралі), щоб усе працювало. Спеціальні CDN, безумовно, краще довірити експертам.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version