Реклама

Термін придатності Wi-Fi роутера та ознаки, що його варто замінити

Останні Новини

В кожній квартирі в місті є Wi-Fi, а значить і роутер. Так як таку мережу почали встановлювати в помешканнях вже досить давно, то й роутери часто зустрічаються старі. Насправді, є певний термін служби цього пристрою і декілька ознак, коли його варто замінити на новий. Саме про це детально хочемо розповісти в своїй статті.

Давайте спочатку поговоримо скільки часу може працювати роутер взагалі. Wi-Fi став популяризуватися приблизно 20 років тому. Якщо уявити, що роутер працює за ідеальних умов, не пошкоджується, не перегрівається і взагалі використовується по всіх правилах, то він і за 20 років не вийде з ладу. Але проблема в роутерах трохи в іншому. Справа в тому, що вони старіють в плані функцій та можливостей. Так як технології не стоять на місці, то сучасний роутер і старіші моделі навіть порівняти не можна. Інтернет стає швидкий, вибагливіший, а роутери старі не оновлюються. Тому, якщо у вас пристрій придбаний багато років тому, він просто може почати працювати повільно або ж з перебоями. В кожному роутері стоїть свого роду комп'ютер із пам'яттю (оперативною та вбудованою), а як відомо, пам'ять має схильність до деградування. Від цього і стається багато помилок в роботі. Наприклад, якщо не вистачає оперативної пам'яті, то інтернет може пропадати при підключенні великої кількості людей. Якщо називати якісь оптимальні сроки роботи роутера, то це приблизно 5 років. За цей час він не встигне вийти з ладу та морально застаріти.

Цікаво: Відомо, чи можна придбати пристрої, які підтримують Wi-Fi 7

Тепер визначимо, які є ознаки того, що роутер підлягає заміні. По-перше, це перебої в роботі. Якщо ви помітили, що інтерет то є то немає, швидкість впала і нічого не завантажує, то варто задуматись про оновлення роутера. Проблема в тому, що старі моделі працюють із частотою 2,4 ГГц, а сучасні вже мають 5 ГГц. Тому якщо ви заміните на новий стандарт свій роутер, то й уникнете проблем із перебоями.

Друга причина - не дотягує до найдальшої точки в квартирі. Зрозуміло, що роутер на приміщення ставиться один і в квартирі бувають такі місця, де Wi-Fi тягне погано, хоча спочатку такого не було. Це можу бути пов'язане із перебоями від Wi-Fi сусідів (забагато пристроїв в одному домі) або ж із тим, що ваш роутер просто застарів і вже не може тягнути так далеко сигнал.

Третя причина - швидкість. Колишні роутери з частотою 2,4 ГГц можуть грузити із швидкість до 100 Мбіт/с, але часто вона не перевищує 50 Мбіт/с. Сучасний інтернет вже може працювати із швидкістю більше як 100 Мбіт/с. Тобто виходить, що ви платите за швидкий інтернет, але не можете ним на повну скористатись, бо сам пристрій не дозволяє. Така проблема може трапитись якщо роутеру більше 5-7 років. Тому відслідкуйте це і при потребі замініть на новий.

Ну і остання причина - додаткові функції та безпека. Зараз у роутерів є різні можливості. Якщо ви хочете ними користуватись, то доведеться купувати нову модель. Наприклад, в нових роутерах є безшовне з'єднання, яке може забезпечити зв'язок на високій швидкості навіть в великих приміщеннях. Якщо говорити про безпеку, то нові пристрої захищені від злому та проникнення. Старі ж моделі вразливі та піддаються діям шахраїв. Якщо хтось просто скористається вашим інтернетом це ще півбіди, але є випадки коли хакерам вдається завдяки мережі Wi-Fi підключитись до ваших пристроїв, а це вже небезпечно. Тому краще оновлювати роутер хоча б із-за цього.

Варто знати: Відомо, якою буде стандартна швидкість передачі Wi-Fi 7

Отож, як бачите, роутер це не вічний девайс, його як і все інше треба замінювати. Варто лише розуміти коли та в яких випадках. Буває, що пристрій починає трохи гальмувати, то в такому випадку може допомогти скидання до заводських налаштувань. Це також допомагає виправити багато проблем, але будьте готові, що через трохи часу його все одно треба буде замінити на новий.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Українці можуть отримати популярний бюджетний смартфон Xiaomi абсолютно безкоштовно

Досить важко знайти такого користувача смартфона, який би не чув про компанію Xiaomi та їхні суббренди Redmi, Poco та...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -