Home Новини сучасних технологій Відомо, чи вийдуть з користування жорсткі диски та яка може бути їм...

Відомо, чи вийдуть з користування жорсткі диски та яка може бути їм заміна

0

Якщо детально проаналізувати сучасні ноутбуки та комп’ютери, які збирались нещодавно, то навряд чи вийде в них знайти стандартний HDD накопичувач (жорсткий диск). Зараз ставлять SSD швидкісні накопичувачі. Причина в тому, що вони набагато якісніші та швидші. HDD вважаються вже зараз застарілими. Вони втрачають свою популярність та навряд чи її відновлять. До системного блока на комп’ютері можна в будь-який момент додати HDD накопичувач, бо там вистачає на це місця. З ноутбуками ситуація інша. Якщо в нього встановили SSD, то не завжди можна додати HDD, але він і не усім потрібен.

Накопичувач HDD вважається застарілим через принцип своєї роботи. Він записує механічно всю інформацію. Саме тому пристрій займає багато місця та має великий ризик відмови. 

Накопичувач SSD працює по-іншому, це інноваційна технологія. Він має мікросхеми, де й зберігається уся інформація. В свою чергу мікросхеми зроблені з дуже багатьох транзисторів, які створюють мікро-осередки. У них або є заряд, або його немає. Зберігання даних відбувається у вигляді двійкової системи. Відповідно, якщо є заряд то це одиниця, а якщо ні, то нуль.

Цікаво: Як змінити основний HDD на додатковий.

Насправді якою б не була інноваційна система створення SSD, надійність таких накопичувачів все одно викликає деякі питання. По-перше, вже не одноразово SSD накопичувачі переставали працювати. Причину було назвати важко. Через вихід із ладу втрачались й дані. Це стосується старіших моделей SSD, можливо, зараз ці ситуації рідкість. Але не варто виключати такий варіант.

По-друге, SSD з часом просто зношується. Такі пристрої не підлягають ремонту. Якщо користувач активно записує та видаляє інформацію в великих розмірах, то є велика вірогідність, що за деякий час накопичувач почне деградувати. В результаті швидкість та величина вільного місця почне скорочуватись. Звичайним користувачам хвилюватись немає за що, адже вони не зберігають настільки багато даних. Хоча цей момент забувати все одно не варто.

Цікаво: Декілька корисних порад щодо використання флешки.

Перейдемо тепер до мінусів HDD.

  • Накопичувачі HDD значно більші, ніж SSD. Це впливає лише на зовнішній вигляд, але так як багато людей любить саме тонкі пристрої, то й обирають SSD накопичувачі.
  • Накопичувач HDD споживає більше енергії, ніж інноваційний SSD.
  • HDD накопичувачі повільніше працюють і це навряд чи будуть виправляти виробники. Якщо прискорити роботу HDD, то його ціна стане надто високою. SSD швидкі і цей параметр росте постійно.
  • HDD накопичувачі можуть зазнавати механічних пошкоджень. Це велика проблема і ризик для даних, але в більшості випадків їх можна легко відремонтувати, чого не скажеш про SSD.

Чи вийде повністю з користування HDD важко сказати, але швидше за все це станеться. В ПК та ноутбуки все частіше встановлюють саме SSD. Тому не варто вважати це недоліком. Технології розвиваються і SSD накопичувачі будуть ставати тільки кращими.

Цікаво: Розповідаємо, як встановити SSD у комп’ютер [усі типи].

NO COMMENTS

Exit mobile version