Home Новини сучасних технологій Відомо, як кількість мегапікселів впливає на якість фото

Відомо, як кількість мегапікселів впливає на якість фото

0

Якщо порівняти камери на старих моделях телефонів та нових, то різниця буде помітною неозброєним оком. Найбільшу увагу виробники приділяють кількості мегапікселів. Зараз є телефони на 64 та навіть 108 Мп. Всі дивляться на цю характеристику, бо вважають, що від цього в першу чергу залежить якість фото. Сьогодні ми пояснимо чому це не так і по якій причині камери з великою кількістю мегапікселів можуть робити фото такі ж, як наприклад, камери на 16 Мп.

Кожен піксель в сенсорах камери має певний розмір. До речі, одиниця виміру пікселів - мікрони. Враховуючи те, що смартфони не великі за розмірами, то і сенсори в них не можуть бути крупними. Відповідно, чим більша кількість пікселів, тим менших вони розмірів. Саме це і впливає на якість знімків. Якщо говорити детальніше, то великі пікселі можуть захватити більше світла, відповідно показати чіткішу картинку, а от малі пікселі з цією задачею справляються гірше. Візьмемо для прикладу камеру на 108 Мп та на 16 Мп. Вдень при гарному освітленні фото будуть гарними на обох смартфонах, а от вночі, або сутінках різниця буде помітна, при чому знімки на 16 Мп камеру будуть чіткіші і якісніші.

Цікаво: Названо найкращі смартфони з 4 камерами в 2021 році

Уся інформація вище змушує задати питання, а навіщо тоді взагалі телефони з великою кількістю мегапікселів? Все просто. Виробники смартфонів вдосконалюють камери не лише за допомогою збільшення Мп, а задіюють ще інші технології. Одна із них - піксельний бінінг. Це об'єднання пікселів малого розміру в один великий. Зрозуміло, що якщо малесенькі пікселі захвачують мало світла, то великий буде це робити краще. Наприклад, якщо камера на 108 Мп, то об'єднуватись в один буде аж 9 пікселів, а якщо камера на 48 Мп, то одним цілим стануть 4 пікселі. Суть в тому, що обидва варіанти будуть робити такі ж фото, як і камера на 12 Мп. Враховуючи те, що кожен піксель розпізнає лише один колір, то і групуються вони теж по кольорам.

У даній функції є свої плюси і мінуси. Бінінг дозволяє робити гарні знімки в будь-який час доби, не важливо день чи ніч на вулиці. Але бувають випадки, коли людині важливо, щоб дрібні деталі на фото були чіткі. В такому випадку бінінг абсолютно не потрібен, а на заміну йому приходить режим зйомки в максимальній роздільній здатності. Пам'ятайте, що він абсолютно не ефективний, якщо погане освітлення або ніч.

Отож, як бачите, кількість мегапікселів в камері ще ні про що не говорить. Якість фото залежить від багатьох факторів: розміру пікселів, якості самої камери, сенсорів і т.д. Якщо ви обрали телефон з великим числом Мп, то дізнайтесь чи є на ньому функція бінінгу. В інакшому випадку якість фото не буде кращою, ніж на смартфонах з камерами на 16 Мп.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version