Реклама

Відомо, як перевірити банкомат на наявність шахрайських пристроїв

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Щоб жити за чужий рахунок, шахраї вдаються до різних технологій. Банкомати – це одна з можливостей для зловмисників, аби зняти Ваші кошти з картки, попередньо зчитавши з неї інформацію, за допомогою хитро придуманих шахрайських пристроїв. Щоб зробити дублікат Вашої картки, зловмисникам лише необхідно дізнатися ПІН-код картки та зчитати дані магнітної смуги. А потім йти і знімати Ваші гроші.

Перевірка банкоматів на наявність подібних «аферських штучок» входить в обов’язки банківських працівників. І повірте, такі пристрої частенько трапляються в їхній практиці. Проте, перевірити віддалені банкомати кожен день не є можливим. Тому ми і радимо Вам перед зняттям коштів з своєї картки, провести самостійну перевірку банкомату на наявність зчитувальних пристроїв. Процедура ця є нескладною, тому займе небагато часу. А ми навчимо Вас, як це робити та на що звертати увагу при перевірці. Далі докладніше.

Щоб добратися до даних, які прописані в картках клієнтів банкомату, шахраї використовують слідуючі пристрої: камери спостереження, встановлені на банкоматі, чи поруч з ним, накладну клавіатуру та накладки на роз’єми для вставлення картки.

Цікаво: Банківська картка застрягла в банкоматі або ви її там забули. Що робити і куди йти?.

КАМЕРИ СТЕЖЕННЯ

Вбудовані камери нагляду є у всіх банкоматах. Вони придумані задля безпеки – щоб потім можна було передивитися, хто знімав кошти з банкомату в разі якоїсь афери. Такі пристрої направлені на лице користувача.

А шахраї встановлюють свої камери під таким кутом, щоб видно було клавіатуру. По відео вони потім записують цифри Вашого ПІН-коду. Як правило, ці камери є зовнішніми. Щоб їх замаскувати, зловмисники вмонтовують камери в якісь зовнішні панелі, рекламні плакати – в будь-який елемент фасаду, де найменше її видно.

НАКЛАДНА КЛАВІАТУРА

Взнати цифри ПІН-коду за допомогою цього способу простіше, ніж встановлювати камеру. Тому шахраї часто ним користуються.
Накладна замінна клавіатура фіксує цифри, які Ви вводите та інформація поступає до шахраїв. Існують клавіатури, які заміняють лише цифри. А є такі, які заміняють усю панель на банкоматі. Пересічному користувачеві, з першого погляду, виявити таку клавіатуру буває складно.

НАКЛАДКА НА ОТВІР ДЛЯ КАРТКИ

Це пристосування шахраї використовують для зчитування інформації магнітної смуги Вашої картки. З ним треба бути особливо обережним, адже навіть одного вставляння картки буде достатньо для зловмисників, щоб виготовити її дублікат. А маючи ще й Ваш ПІН-код, доступ до грошей у шахраїв відкритий.

Накладку так само відразу непомітно, як і клавіатуру. Ви маєте бути уважним, щоб помітити подібні пристрої. А дослухавшись наших порад, з легкістю виявите підробки на банкоматах.

Цікаво: Названо причини, чому банкомат не видає гроші.

Корисні поради

Краще користуватися банкоматами, встановленими у відділеннях банку, в зонах біля каси – там, де є банківська охорона та працівники. В таких місцях банкомати проходять щоденні перевірки, та й встановити обладнання під постійним наглядом не так просто.

В зонах ризику знаходяться вуличні банкомати, а також ті, що встановлені в торгових центрах і в зонах цілодобового обслуговування при банках. В таких місцях зловмисникам зручно встановити свої пристрої. Саме тут додаткова пильність користувачів буде якраз у нагоді.

Старайтеся користуватися банкоматами в місцях з хорошим освітленням. Щоб можна було добре все розгледіти.
Навіть, якщо Ви не виявили шахрайських пристроїв на банкоматі, радимо Вам вводити Ваш ПІН-код, прикривши однією рукою панель клавіатури. Так Ви перестрахуєтесь, якщо раптом Вам не вдалося виявити скриту камеру спостереження.

Цікаво: Відомо, для чого біля банкомату стоять камери.

ПЕРЕВІРКА БАНКОМАТІВ НА НАЯВНІСТЬ ЗЧИТУВАЛЬНИХ ПРИСТРОЇВ

По-перше, огляньте уважно банкомат та територію біля нього. Подивіться, що розміщене над ним, з боків. Таке споглядання можна почати робити, як Ви ще стоїте в черзі до банкомату, або поки чекаєте, коли відійде попередній клієнт. Приблизившись до банкомату, торкніться його елементів, панелей, щоб перевірити наявність чужорідної камери. Адже вона може бути вшита.

По-друге, придивіться уважно до відтінків кольору клавіатури і банкомату в цілому. Також, чи отвір для картки має якийсь контур і, чи він того ж самого кольору що і банкомат. Як правило, виробники виготовляють цільний банкомат в одній кольоровій гамі, який є завершеним в плані дизайну. А шахрайські елементи можуть вирізнятися саме на цьому фоні.

Якщо в приміщенні поряд є інші банкомати, подивіться, чи у них такі ж самі отвори і така ж сама клавіатура, як і у Вашого банкомату.
По-третє, спробуйте клавіатуру якось поворушити, злегка посмикати.

Те ж саме зробіть з роз’ємом для карток. Шахраї не фіксують свої пристрої міцно, адже вони в них мобільні. Не соромтеся своїх дій, що подумають люди, адже безпека Ваших грошей залежить в якійсь мірі і від Вас.

Надіємося, що Ви дослухаєтесь до наших порад та будете обережними при знятті готівки в банкоматах.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Названо способи здійснювати безкоштовні дзвінки через інтернет

Дана стаття більшості наших читачів може здатись непотрібною та такою, яка не несе в собі ніякої користі. Але ми...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -