- Реклама-
Home Новини сучасних технологій Відомо, як забезпечити лампі розжарювання тривалий термін служби

Відомо, як забезпечити лампі розжарювання тривалий термін служби

0
141
Відомо, як забезпечити лампі розжарювання тривалий термін служби

Лампи розжарювання купує кожен і робить це досить часто. Вся проблема в тому, що вони швидко перестають працювати, і це не дивлячись на те, що виробники обіцяють величезну кількість годин роботи та гарантію. Є два фактори, чому лампи виходять із ладу: перше це якість, друге – зовнішні умови. Сьогодні будемо говорити саме про умови, в яких використовуються лампи.

Перший фактор - напруга. Коли увімкнене світло, то напруга може скакати, то збільшуватись, то зменшуватись. Погано впливає саме висока напруга, бо вона дуже нагріває вольфрамову нитку, а вона з часом тоншає і зношується, в результаті нитка тріскає і лампа перестає працювати. Є два способи вирішити цю проблему. Найкраще - стабілізатор. Він встановлюється на усю квартиру і вирівнює напругу щоб не було скачків. Другий спосіб - це купувати лампи, які розраховані не на 220-230 В, а на 230-240 В. Такі є в магазинах, просто рідше зустрічаються, але вони зможуть витримати більшу температуру та напругу, тому краще пошукати таку.

Цікаво: Кільцева лампа: Що це, та чому вона така популярна?

Другий фактор - контакти. В кожному світильнику є патрони, а у них контакти, які з часом можуть виходити з ладу. Причина в тому, що в кожному світильнику прописано максимальну потужність лампочок. І якщо припустимо потрібно використовувати 40 Вт, а люди ставлять 60 Вт, то слід очікувати поганих наслідків. Патрони можуть виготовлятись із пластику та кераміки. Другий варіант більш поширений, але менше надійний. Ви купуєте потужну лампу розжарювання, вмикаєте її в світильник, від великої напруги гріється патрон, в результаті пошкоджуються контакти, а лампочка виходить з ладу. Якщо ви чуєте дивний звук схожий на тріск при увімкненні світла, то це означає, що з контактами не все в порядку, і варто їх перевірити. Після виявлення проблеми слід замінити патрони та не використовувати потужніші лампи, ніж потрібно.

Наступний фактор - вимикач. Вимикачі, якщо вони вийшли з ладу або пошкоджені, також можуть спровокувати поломку лампочки. У них проблема також може бути у контактах. Їх потрібно перевіряти і якщо щось там не так, то замінювати. Такі проблеми із контактами можуть нашкодити не лише лампі розжарювання, а й усій електриці в квартирі. Щоб зменшити ризик, можна ставити спеціальний димер, який регулює яскравість. Цей спосіб захистить всю систему під перепадів напруги, які так негативно впливають на електрику.

Це зовнішні чинники, які виводять з ладу лампу. Але бувають випадки, коли все в будинку в порядку. І напруга однакова, і перемикач цілий, і патрон не ушкоджений, а лампа все одно довго не працює. Що ж робити в такому разі і якою може бути причина?Тут знову піде мова про вольфрамову нитку. Під час роботи лампи, частки вольфраму випаровуються з поверхні спіралі і осідають рівномірно на стінки. Нитка може мати різну товщину, і там де вона тонша, вона може перегріватись, ще більше зменшуватись та в результаті лопати. Після цього звісно лампа не буде працювати. Єдине, що можна зробити в такому разі, щоб виправити ситуацію - дати охолонути лампі. Якщо оглянути вже не працюючі лампочки, то можна помітити, що в тих місцях де вона охолоджувалась, нитка непошкоджена взагалі. Тобто, тільки високі температури її виводять із ладу.

Отож, як бачите, є багато факторів чому лампа розжарювання працює недовго. До речі, найгірше на неї впливає часте увімкнення та вимкнення. Струм в такий момент надто сильний, а нитка ще не нагріта. В результаті це робить її тоншою та скорочує термін служби.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS