Home Новини сучасних технологій 10 порад, які не дозволять підхопити вірус в Інтернеті

10 порад, які не дозволять підхопити вірус в Інтернеті

0

За багато років перебування в Інтернеті мене вразило лише кілька вірусів. Хоча я ніколи не рекомендую запускати ПК без антивірусного програмного забезпечення, і деякі люди це роблять, і багатьом з них вдається зберігати безпеку.
Але незалежно від того, чи використовуєте ви антивірусне програмне забезпечення, ви повинні знати про різні способи, за допомогою яких ви можете легко спіймати вірус на своєму Mac , ПК, планшеті або смартфоні. Від підроблених кнопок до хитромудрих торрент-сайтів та зловживань рекламою у Facebook та інших популярних сайтах, ризики є скрізь.
Сьогодні ми підготували 10 порад, які не дозволять підхопити вірус в Інтернеті.

1. Остерігайтеся підроблених кнопок завантаження

Вони можуть з’являтися де завгодно, але загалом ви знайдете їх на сайтах для завантаження. Незалежно від того, чи законно це чи інше, ви можете гарантувати, що з’явиться кнопка завантаження, яка не та, яку ви хочете натиснути. Результатом може бути те, що ви завантажили щось, що вам не потрібно - можливо, шкідливе програмне забезпечення, хоча часто просто погане програмне забезпечення.

Як ви, без сумніву, помітили, це брудний трюк. Однак ви можете перемогти шахраїв таким підходом. Просто будьте обережні, натискаючи посилання та кнопки. Подумайте двічі і врахуйте наступне:

  • Це сайт, яким ви користувались раніше?
  • Ви довіряєте йому?
  • Ви перевіряли рядок стану браузера, щоб підтвердити призначення посилання?
  • Чи відповідає текст кнопки та шрифт решті сайту?

Якщо у вас є сумніви щодо будь-якого з цих питань, вам слід уникати сайту і, звичайно, нічого з нього не завантажувати. Шахраї можуть використовувати всілякі прийоми кодування, щоб спокусити вас до небезпечної помилки. Не поспішайте і довіряйте своїм інстинктам.

2. Використовуйте безпечний браузер

Якщо подумати, стару версію будь-якого браузера не можна вважати захищеною. Ці програми регулярно оновлюються їх розробниками з багатьох причин, здебільшого для підтримки та покращення безпеки.

Інтернет-магазини, інтернет-банкінг, соціальні мережі - всі вони мають свої ризики, і останнє, що вам потрібно, це браузер, що містить якесь небезпечне програмне забезпечення, яке фіксує натискання клавіш або захоплює безпечне посилання на ваш банківський рахунок.

Безпечні сучасні браузери використовують HTTPS і перевіряють законність сертифікатів. Старі браузери не будуть. Ми рекомендуємо вам розпочати з браузера Google Chrome, Mozilla Firefox або Microsoft Edge, 

Навіть якщо ви працюєте з Google Chrome на старому ПК з Windows XP, ви не в безпеці, оскільки основна операційна система недостатньо захищена для обробки сучасного шкідливого програмного забезпечення. Windows XP була випущена в 2001 році.

Подумай над цим.

3. Не розмовляйте з телефонними шахраями

Ці люди - отрута.

В Україні спостерігається епідемія шахрайських телефонних дзвінків від людей, які стверджують, що вони надійшли від "технічної підтримки Windows" або ж підтримки з “банку”, або деяких близьких варіацій.

Захист тут полягає у відмові говорити з тими, хто стверджує, що він від якоїсь важливої компанії. Просто покладіть слухавку.

4. Ігнорувати спливаючі оголошення на тему безпеки

Це може бути складно помітити, оскільки часто спливаючі реклами можуть з’являтися в нижньому правому куті екрана від будь-якого запущеного антивірусного програмного забезпечення, встановленого у вашій системі. Прикро, це трапляється і з платними рішеннями, а не лише з безкоштовними.

Якщо спливаюче вікно, здається, походить від вашого браузера - ви можете перевірити це, повністю закривши його. Насправді будь-які та всі повідомлення безпеки, які не виникли під час нещодавно розпочатого сканування, слід ігнорувати. 

Однак у всьому цьому є погана сторона. Якщо ви бачите на своєму комп’ютері антивірусні повідомлення і не встановили жодного антивірусного програмного забезпечення, ваша система заражена. Час вжити заходів для видалення інфекції!

5. Уникайте публічних торрент-сайтів

Ви можете цього не усвідомлювати, але існує два типи торрент-сайтів: загальнодоступний та приватний. Хоча до обох можна отримати доступ через браузер, останній, як правило, вимагає створення облікового запису та управління співвідношенням.

Ідея тут полягає в тому, що ви завантажуєте стільки (або більше), ніж завантажуєте, або ж забороняєте відвідувати сайт. Приватним трекерам може бути важко приєднатися, оскільки вони не часто приймають реєстрації нових облікових записів. Однак не надто складно знайти ті, які є відкритими.

І так, зазвичай це незаконно, але для BitTorrent існує багато законних застосувань.

На загальнодоступних торрент-сайтах ви ризикуєте заразитися шкідливим програмним забезпеченням не лише через хитру рекламу, але й через фальшиві торренти, або пов’язуючи черв’яків, віруси, троянські програми та інше шкідливе програмне забезпечення разом із файлом, який, на вашу думку, ви завантажуєте.

Усі торрент-сайти, пропонують систему коментування, де інші користувачі можуть поділитися своїм досвідом завантаженого файлу. Завжди перевіряйте їх, перш ніж виконувати завантаження.

6. Видаліть медіафайли, що вимагають підроблених кодеків

Медіа з торрент-сайтів часто можуть бути фальшивими, і ви, мабуть, не дізнаєтесь про це, поки їх не завантажите. Зазвичай відеофайл (але це може бути аудіо чи навіть гра), ці підробки може бути важко виявити, поки вони не запустяться.

На цьому етапі ваш медіаплеєр відобразить повідомлення про те, що файл не може відтворюватися або вимагає певного програвача. Отже, ви завантажили справжній фільм? 

7. Не відкривайте вкладення електронної пошти, отримані від невідомих

Електронні листи - це добре відомий вектор атаки для черв’яків та вірусів. Ви можете отримати підроблені електронні листи, спроби фішингу, які намагаються обдурити вас для отримання вашої особистої інформації на підробленому веб-сайті, або завантажити фрагмент шкідливого програмного забезпечення (або обох).

Якщо ви використовуєте рішення для веб-пошти, таке як Outlook.com або Gmail, ви маєте перевагу над шкідливими вкладеннями. Для настільних клієнтів електронної пошти переконайтеся, що ви в повній мірі скористалися пропонованими інструментами.Уникайте відкриття електронних листів, що надсилаються також великим групам людей.

8. Завантажуйте програми лише від розробників

Якщо ви завантажуєте програмне забезпечення, яке хочете використовувати - можливо, безкоштовне офісне програмне забезпечення , аудіоредактори, відеоредактори, чат-клієнти чи щось подібне - перейдіть на веб-сайт розробника.

Це майже напевно єдиний спосіб отримати найсучаснішу версію програми, про яку йде мова, і найбезпечнішу теж. Якщо ваша операційна система пропонує магазин додатків (більшість у наш час це робить на настільних комп’ютерах та мобільних пристроях), тоді також перевірте це для програми, яку ви хочете використовувати.

Але забудьте про сайти для завантаження додатків. У них був свій день.

9. Не використовуйте обліковий запис адміністратора свого ПК

Яку б операційну систему ви не використовували, переконайтеся, що ви не входите в систему з обліковим записом адміністратора. Крім того, переконайтеся, що члени вашої родини теж ні.

Справді, це вимагає проблем, дозволяючи програмному забезпеченню, зловмисному чи іншому, вносити постійні зміни у ваш комп’ютер.

Натомість створіть облікові записи користувачів для себе та членів сім’ї. Ці облікові записи повинні мати обмежені привілеї, що захищають систему від шкідливого програмного забезпечення та надмірного захоплення клацанням. 

10. Скануйте всі нові файли та диски

Нарешті, подумайте про пристрої, які ви підключаєте до свого ПК. Нові дані, які ви завантажили, вставлені вами диски, підключені телефони та вставлені флеш-накопичувачі можуть створити проблеми. Якщо для цих пристроїв встановлено автоматичний запуск під час вставлення носія, зловмисне програмне забезпечення може швидко закріпитися.

За допомогою встановленого антивірусного програмного забезпечення можна сканувати всі файли, до яких ви отримуєте доступ через диск. Ви також можете скористатися онлайн-сканерами на віруси та зловмисне програмне забезпечення для перевірки файлів. Windows 8 та новіші версії також дозволять запобігти автозапуску, що може виявитися особливо корисним.

Незважаючи на те, що це може бути запуск комп'ютера без будь-якого антивірусного програмного забезпечення, у наш час із загрозами з боку кейлогерів, бекдорів та програм-вимагачів, корисно використовувати повнофункціональний пакет безпеки.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version