Реклама

8 порад, як позбутися залежності від мобільного телефону

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Нашими найкращими друзями сьогодні стали маленькі пристрої, які ми весь час носимо в кишенях, мобільні телефони. Необхідність використання цих пристроїв є фактом, але перетворення цього на залежність або відсутність можливості позбутися залежності від мобільного телефону може бути ще більш шкідливим для вашого психічного та фізичного здоров’я.

Поради, які допоможуть позбутися залежності від мобільного телефону

1. Вимкніть сповіщення

Одне з головних відволікаючих факторів мобільних телефонів – сповіщення про повідомлення, які постійно з’являються у верхній частині мобільного телефону. Ці сповіщення можуть бути основним фокусом, який заважає вам кинути залежність від мобільного телефону, постійно надсилаючи сповіщення, щоб ви завжди були на зв’язку.

Ви можете легко обійти це на своєму пристрої в розділі сповіщень. Варіант залежить від мобільного пристрою, але зазвичай є окремий розділ для «Сповіщень».

Виберіть додатки, від яких ви не хочете отримувати сповіщення, залишаючи ввімкненими ті, які для вас є найважливішими. Ми рекомендуємо залишати телефон або програму для обміну повідомленнями лише на випадок надзвичайної ситуації, коли з вами потрібно зв’язатися, але залишайте їх вимкнутими, якщо вважаєте це непотрібним.

Цікаво: Названо ознаки того, що у вас є залежність від смартфона.

2. Видаліть непотрібні програми

Якщо ви намагалися позбутися залежності від мобільного телефону, тому що вам потрібно зосередитися на навчанні, можливо, настав час видалити програми, які заважають вашому розвитку. Соціальні медіа та програми обміну миттєвими повідомленнями постійно «напихають» вас інформацією та відео за відео, які лише маніпулюють вашим дофаміном.

Може здатися, що позбутися їх неможливо, але ускладнення доступу до них шляхом видалення програм принесе вам лише користь. Видаливши такі програми, ви завжди можете повернутися назад, але це не дуже необхідно.

3. Використовуйте нічний режим

Інша проблема, яку може спричинити залежність від мобільного телефону, — це пропуск сну та постійне прокидання з жалем про те, що ви не зробили обіцяного. На щастя, мобільні телефони оснащені режимом «Час сну», який допомагає користувачеві знати, коли припинити користуватися мобільним телефоном.

Ви навіть можете запрограмувати систему на створення сповіщень і залишати екран чорно-білим на весь встановлений період.

Інструмент можна знайти на будильнику мобільного пристрою.

4. Припиніть користуватися мобільним телефоном та іншою електронікою за 2 години до сну

Якщо попередньої поради було недостатньо, щоб позбутися залежності від мобільного телефону та добре виспатися, можливо, настав час провести «детоксикацію» електроніки принаймні на 2 години, що, за словами доктора. Paulo Muzy може принести вам користь, відключившись і уникнувши контакту з синім світлом, яке шкодить вашому сну.

Крім того, уникайте обміну повідомленнями з людьми, які, як ви знаєте, не відповідатимуть одразу, щоб значно полегшити процес роз’єднання. Перегляд телевізора також є частиною «детоксикації», виділіть цей час, щоб почитати хорошу книгу або зайнятися іншою діяльністю, яка не передбачає використання електронних пристроїв.

Цікаво: Як вберегти дитину від ігроманії?

5. Встановіть обмеження на використання програм

Позбавлення від залежності від мобільного телефону є складним процесом на дуже просунутій стадії, але для вас є інші рішення. На переважній більшості мобільних пристроїв Android є функція, яка дозволяє попереджати про обмеження часу використання для кожної програми.

Ця функція доступна майже в усіх програмах, але в програмах соціальних мереж вона обов’язково є.

Ви можете знайти цю опцію в налаштуваннях програми, перейшовши в Налаштування > Програми > «Потрібна соціальна мережа або програма».

6. Використовуйте режим батьківського контролю

Коли ви є батьком дитини чи підлітка, не завжди можливо контролювати, що вони бачитимуть в Інтернеті або скільки часу кожен із них має мати на своєму мобільному телефоні. Але є дуже цікава альтернатива для тих батьків, які стурбовані тим, щоб допомогти своїм дітям позбутися залежності від мобільного телефону.

Ми написали статтю про  те, що таке Google Family і як нею користуватися, у якій ви побачите всі кроки, які потрібно виконати, щоб отримати більше контролю над вмістом, до якого має доступ ваша дитина.

Цікаво: Українські школярі зненавиділи Google через додаток для батьківського контролю.

7. Замініть залежність на фізичну активність

Здебільшого люди, які мали якусь залежність, не можуть довго залишатися осторонь. Деякі звіти показали, що заміна однієї залежності іншою може змусити людину відмовитися від старих нездорових звичок заради нової.

Залежність від мобільного телефону безпосередньо пов’язана з вивільненням дофаміну, гормону, що відповідає за задоволення, який також викликає сильну залежність. Ще один гормон, який викликає звикання, але має більшу користь, — це «ендорфін», який виділяється під час регулярних фізичних вправ.

Коли ви тренуєтеся постійно, ваше тіло починає виділяти більше ендорфінів, що приносить задоволення від кожної виконаної вправи. Однак, коли вивільнення дофаміну вже на дуже високій стадії, ви можете спочатку не відчувати такого задоволення від вправ, але дотримання попередніх порад допоможе вам контролювати це.

8. Зверніться за медичною допомогою

Якщо всіх попередніх порад було недостатньо, щоб позбутися залежності від мобільного телефону, можливо, настав час визнати, що вам потрібна медична допомога.

Психологи та психіатри можуть дійти до кореня проблеми та допомогти вам позбутися залежності від мобільного телефону, але завжди пам’ятайте, що процес не відбувається відразу, вам завжди потрібно прагнути отримати найкращий результат.

Цікаво: Чи повинні діти користуватися смартфонами і чи безпечно це.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Xiaomi представила новий бездротовий пилосос

Компанія Xiaomi представила новий бездротовий пилосос Xiaomi Mijia K10, який доступний для попереднього замовлення за ціною 185 доларів. Бездротовий пилосос...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -