Home Новини сучасних технологій Чому так важливо, щоб на комп’ютері був SSD накопичувач?

Чому так важливо, щоб на комп’ютері був SSD накопичувач?

0

На кожному комп’ютері є пам’ять і вона буває двох видів: HDD і SSD. Перший варіант відомий практично всім, це звичайний жорсткий диск. А от про SSD мало хто володіє інформацією, але цей накопичувач дуже важливий при виборі сучасного ПК. Сьогодні ми й хочемо розповісти, що таке SSD і для чого він відіграє таку важливу роль.

Цікаво: Аналітики прогнозують зниження ціни на оперативну пам’ять на 13-18% в IV кварталі 2022 року

Що таке SSD? Щоб зберегти якусь інформацію на ПК потрібно мати для цього накопичувач. Навіть операційна система потребує чимало вільного місця, це вже не говорячи про файли, відео, фото, програми. Раніше у всіх комп’ютерах стояв жорсткий диск. Зараз йому на заміну приходить SSD. Абревіатура розшифровується як Solid State Drive. Це твердотілий накопичувач, який працює за рахунок мікросхем. Він не використовує дисків, що обертається. В нього взагалі немає елементів, що рухаються. Саме завдяки цьому збільшується швидкість читання. Якщо обрати ПК чи ноутбук із SSD, то програми, файли та запуск самої операційної системи буде відбуватись значно швидше. Люди не витрачають час на очікування поки пристрій завантажить всі потрібні вікна. Користувачі помітили, що завдяки SSD навіть ігри почали запускатись швидше. Але на це більше впливає процесор та відеокарта.

SSD та HDD мають однакові функції, тому люди їх поєднують. Якщо ПК продавався зі звичайним жорстким диском, можна додатково використовувати ще й SSD. Просто на одному зберігати ОС, а на іншому всі потрібні файли.

З визначенням, що таке SSD, розібрались. Тепер потрібно визначити всі його позитивні та негативні сторони. З переваг виділяють наступне:

  1. Швидкість. Про це вже було сказано, але це одна з найголовніших переваг. Все, що збережене на SSD запускається за лічені секунди, особливо це помітно на прикладі операційної системи.
  2. Енергоефективність. Цей пункт важливий для власників ноутбуків. SSD набагато менше споживають енергії, тим самим продовжують час автономної роботи.
  3. Моментальний запуск. SSD відразу починає працювати на потрібній швидкості, а от HDD потрібно трохи часу.
  4. Стійкість. SSD не сильно піддаються механічним пошкодженням. Якщо ноутбук впаде або його хтось вдарить, то дуже маленька вірогідність, що SSD вийде з ладу. Чого не можна сказати про HDD.
  5. Тиха робота. SSD не видають ніяких звуків навіть під час виконання складних завдань. Все це завдяки відсутності механічних елементів.

Цікаво: Що робити, якщо в телефоні закінчилась пам’ять?

Переваг SSD отримав дійсно багато, але є декілька недоліків. По-перше, його ціна. SSD накопичувачі коштують значно дорожче через свою високу ефективність. По-друге, термін служби. SSD накопичувач має певну кількість циклів, після закінчення яких може вийти з ладу. Хоча це не зовсім можна віднести до недоліку, адже на практиці таких випадків не багато. Зазвичай SSD вистачає на довгий час роботи. Особливо при невеликому навантаженні. Ну і останнє - неможливість відновити інформацію, якщо SSD вийде з ладу.

Накопичувачі SSD стали особливо популярними в 2022 році і на це є дві причини.

  1. Ціна. Колись SSD коштували дійсно багато і мало хто їх хотів купувати. Зараз ситуація дуже змінилась і причина в зниженні попиту. Виробники SSD скаржаться на зменьшення обігу продукції через ситуацію в світі і закриття кордонів. Саме тому компанії знижують ціну. Вони хочуть за рахунок низької вартості відносити минулі обсяги продукції.
  2. Кількість пам'яті. Раніше SSD мали невелику кількість пам'яті. Зараз вона перебільшує навіть HDD. Максимальний обсяг SSD на сьогоднішній день 100 Тб, а от HDD - 22 Тб.

Це найголовніші причини чому варто купувати ПК із SSD накопичувачем. Відразу буде відчутна різниця в швидкості і якості роботи. Тим більше, пропозицією варто скористатись поки ціни на SSD не стали знову високими. Експерти говорять, що до кінця 2022 року цього точно не відбудеться.

Цікаво: Відомо, як ефективно очищати пам’ять на смартфонах Android

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version