Home Новини сучасних технологій Декілька порад для продовження життя жорсткому диску

Декілька порад для продовження життя жорсткому диску

0

При купівлі ноутбука або комп’ютера всі звертають увагу на те, який стоїть жорсткий диск та який обсяг на ньому пам’яті. Для швидкої роботи пристрою важливо, щоб жорсткий диск працював добре та тривалий термін. Сьогодні ми розповімо, що можна робити, а що ні із накопичувачем, щоб не зіпсувати його.

Для початку варто розібратись із видами жорстких дисків. Вони є звичайні HDD, виглядають як звичайний диск, та SSD (твердотілий). В залежності від того який у вас, будуть поділятись поради по догляду, хоча функції однакові і в того виду, і в того.

Цікаво: Названо випадки, в яких краще відформатувати жорсткий диск

Розпочнемо із звичайного накопичувача HDD. Якщо у вас такий, то з ним особливо ніяких маніпуляцій проводити не треба. Він сам по собі працює десятки років і не дає збоїв. Але варто врахувати те, що на даний накопичувач інформація записується наступним чином: диск дуже швидко крутиться, а головка по ньому рухається. Із-за цього варто комп'ютер вимикати хоча б на ніч. Не корисно залишати пристрій увімкненим постійно без перерв. Відпрацювали - вимкнули. Ще один нюанс - дефрагментація диска. В налаштуваннях перевірте чи вона відбувається регулярно (раз в тиждень приблизно), якщо ні то робіть це вручну.

Якщо у вас стоїть SSD накопичувач, то потрібно враховувати декілька порад. Не хвилюйтесь раніше часу, такі диски також працюють роками і нічого з ними не робиться. Їх тяжко зламати чи вивести з ладу, але якщо ви будете знати краще, які дії йому зашкодять, то пропрацює накопичувач ще довше. Варто врахувати, що SSD диск швидше записує та зчитує інформацію, але мінус у тому, що перезапис у нього обмежений. Тому наступні поради стануть у нагоді.

По-перше, не робіть дефрагментацію, яка корисна лише HDD накопичувачам. В даному випадку вона може лише зашкодити. SSD сам знає що йому і коли потрібно очистити та зробити.

По-друге, не варто заповнювати обсяг пам'яті файлами на всі 100%. Краще час від часу видаляти непотрібне, але залишати вільними мінімум 15%. Так робота завжди буде швидка та якісна.

Варто знати: Жорсткі диски ємністю понад 20 Тбайт будуть використовувати скляні пластини

Наступне правило, намагайтесь якомога менше використовувати глибокий сон та швидкий запуск комп'ютера, а ще краще відмовитись від цих функцій. Проблема в тому, що кожен сеанс SSD буде зберігати, а вам це не потрібно.

Ну і остання порада, якщо вам потрібне сховище файлів, то SSD не найкращий для цього варіант. Набагато зручніше та надійніше обрати HDD накопичувач.

Отож, як бачите, що один, що другий вид жорстких дисків не вимагають особливого догляду, але декілька правил врахувати доведеться. При покупці ПК оцініть потреби та визначтесь, який краще підійде для вас.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version