Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, що таке F-Droid і чим він відрізняється від Play Store

Розповідаємо, що таке F-Droid і чим він відрізняється від Play Store

0

У світі Android королем є магазин додатків – Google Play Store. Це «офіційне» місце для завантаження програм та ігор. Однак є деякі альтернативи. F-Droid є одним з найцікавіших варіантів.

Так само, як і програми для Windows, ви можете отримати програми для Android з багатьох джерел. Насправді вам навіть не потрібен магазин додатків . Play Store значно полегшує та безпечніше встановлювати програми. F-Droid має намір зробити те ж саме, але з зовсім інших причин.

Цікаво: Відомо, як змінити програми за замовчуванням на Android.

Все про цей FOSS

F-Droid — це сховище для безкоштовних програм Android із відкритим кодом (FOSS) . Він абсолютно некомерційний, тому технічно не є «магазином додатків». Ви можете пожертвувати розробникам, але жодна з програм чи ігор нічого не коштує.

Програмне забезпечення з відкритим кодом відрізняється тим, що його код вільно доступний для використання будь-ким. По суті, це як розв’язувати математичні рівняння та показувати свою роботу. Кожен може побачити, що ви зробили, і використовувати це самостійно.

Важливо зазначити, що існує велика різниця між додатками FOSS і програмами, які є просто безкоштовними. Більшість програмного забезпечення з відкритим кодом є безкоштовним у грошовій формі , але це не те, що означає «безкоштовне» у вільному та відкритому програмному забезпеченні.

Вільний у цьому контексті відноситься до свободи . Розробники FOSS часто стурбовані етикою та мораллю використання та розповсюдження програмного забезпечення. Ось чому F-Droid є найкращим магазином додатків на дисках Android, які орієнтуються на конфіденційність, як-от GrapheneOS .

Цікаво: Відомо, чи безпечно користуватися смартфон, який не отримує оновлення безпеки.

Не залежить від Google

Велика різниця між F-Droid і Play Store полягає у відсутності Google. Це, мабуть, здається очевидним, але це більше, ніж ви думаєте. Справа не тільки в тому, що вам не потрібно використовувати магазин додатків, який належить Google, програми F-Droid чудово працюють на пристроях без сервісів Google Play .

Ось чому F-Droid часто є улюбленим магазином додатків на користувальницьких ПЗУ, таких як LineageOS і GrapheneOS . Вони не поставляються з попередньо встановленими службами Google Play, і багато програм покладаються на GPS для належної роботи. Якщо ви шукаєте більше конфіденційності та покращеної безпеки роботи смартфона, F-Droid дозволяє вам це зробити.

В основному, якщо ви хочете використовувати Android без усіх компромісів щодо конфіденційності, які постачаються з продуктами Google, F-Droid — це магазин додатків для вас. Хоча програми FOSS, безумовно, можна завантажувати з усього Інтернету, F-Droid значно полегшує їх пошук.

Цікаво: Ваш Android-смартфон може шпигувати за вами — ось як розпізнати і взяти його під контроль.

Використання F-Droid

Встановлення F-Droid схоже на завантаження будь-якої іншої програми Android. Перейдіть на веб-сайт F-Droid на своєму пристрої Android і натисніть кнопку «Завантажити F-Droid», щоб завантажити APK та встановити його.

Програма F-Droid налаштована, як і більшість інших магазинів додатків. Існує вкладка «Останні» для нових програм, вкладка «Категорії» для перегляду за жанрами, «Поруч» дає змогу надсилати додатки на пристрої поблизу, а «Оновлення» показує ваші програми, які мають доступні оновлення. Також є функція пошуку.

Ви помітите, що деякі програми мають позначку «Анти-функції». Це функції, які можуть бути не дуже корисними користувачам, які піклуються про конфіденційність. Вони можуть включати такі речі, як реклама, покупки в програмі, відстеження місцезнаходження, вихідний код, який більше не доступний, тощо.

Щоб встановити програму, просто перейдіть на сторінку програми та натисніть «Встановити».

Після завершення завантаження системне вікно Android попросить підтвердити, натиснувши «Встановити».

Ось і все. Вибір програм на F-Droid набагато менший, ніж у Play Store, близько 3000 порівняно з приблизно 3 мільйонами, але цього слід очікувати. Якщо ви хочете трохи скасувати вибір свого життя в Google або просто хочете спробувати деякі додатки з кращою етикою, F-Droid — чудове місце.

Цікаво: Названо найпростіший спосіб видалити фон із фотографій на iOS, iPadOS та Android.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version