Реклама

Декілька порад для тих, хто хоче купити ноутбук з вітрини магазина – чи варто це робити

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Магазини в рекламних цілях виставляють ноутбуки чи іншу комп’ютерну техніку в своїх вітринах. Вони привертають увагу покупців та спонукають їх до придбання. Але, чи варто купувати демонстраційний екземпляр, чи існують все ж таки певні ризики при купівлі такого товару? Про це будемо говорити далі.

Раніше в торгівлі існував термін «демонстраційний екземпляр», який, або не продавався взагалі, або його можна було купити з великими знижками. Великі українські мережі магазинів з технікою можуть і сьогодні собі дозволити такі рекламні витрати. Вам навіть не продадуть модель з вітрини, щоб не зашкодити іміджу компанії.

Цікаво: Як зарядити ноутбук за допомогою USB-C: відповіді на ваші запитання.

А ось невеликі магазини з комп’ютерами собі дозволити подібні витрати не можуть. Крім того, вони, як правило, не отримують по декілька одиниць тієї ж моделі ноутбука, і товар з вітрини може бути лише в одному екземплярі. Якщо Ви раптом захочете саме цю модель, то лишнього може і не бути. Прийдеться купувати демо-зразок. Можливо, ноутбук і не стояв довго на вітрині і ступінь «зношеності» є невелика, проте радимо Вам купувати його тільки в крайніх випадках, якщо немає іншої альтернативи. Таке придбання несе в собі певні загрози, які в майбутньому можуть вплинути на роботу Вашого пристрою. Одні з них – реальні, інші – можливі.

Реальні ризики

Засмічення пилом

Коли ноутбук довго відкритий, він припадає пилом. За зовнішнім виглядом слідкують продавці, пил протирають. Але всередину пристрою якась частина його потрапляє. Отже, Ви отримаєте уже частково засмічений ноутбук. Це може призводити до швидшого перегріву, аніж би Ви користувалися новим. Необхідно буде швидше чистити його у майстрів. Звичайно, всі ноутбуки з часом забруднюються і чистка їх є частиною «обслуговування», але навіщо Вам це робити майже відразу після придбання.

Зношення батареї

Магазини працюють так, що ніхто не відключає коректно демонстраційні ноутбуки, тобто кнопкою «Завершення роботи». Перед закриттям магазину відбувається знеструмлення вітрини і все. Тобто, заряду деяких ноутбуків вистачить до ранку наступного дня, а інших – ні. А через вихідні розрядиться уся техніка. І це в такому режимі демо-зразки можуть працювати не один місяць. Уявляєте, в якому стані Ви отримаєте батарею. Вона буде доволі стомлена. Отже, час без підзарядки у ній може суттєво зменшитись.

Подібні режими роботи погано відображаються і на операційній системі. Тобто, цей ризик є дуже реальним.

Цікаво: Відомо, чим шкодить зарядка пристроїв через USB ноутбука.

Потенційні загрози

Потрапляння вологи

У ноутбук може потрапляти волога, або навіть вода. А це справжній руйнівник комп’ютерної техніки. Ви не можете бути впевненим, чи попередньо не трапилася якась форс-мажорна ситуація і на техніку не вилилася вода, яку швидко висушили. Бувають випадки з неакуратними клієнтами магазину чи їх дітьми. Вас можуть запевнити в іншому, проте гарантії, що це правда немає. Вода дуже руйнівна для техніки та, які поломки це спричинить у майбутньому - ніхто не знає.

Отримання вірусів

Знову ж таки, якщо ноутбук був на вітрині довго, при чому в увімкненому стані, то існує досить велика ймовірність того, що ним користувалися, щось переглядали, або відвідували сайти. Це могли робити продавці особисто в періоди простою, або щось показувати клієнтам в демонстраційних цілях. Не виключені випадки користування ноутбуком самими потенційними покупцями без нагляду продавців.

Звичайно, всі ці речі несуть з собою загрозу зараження вірусами. Радимо Вам при вимушеному придбанні ноутбуку з вітрини, перевірити його вдома ліцензійними антивірусними програмами, як мінімум. А як максимум – запустити форматування диску чи перевстановити операційну систему.

Цікаво: Що робити, щоб ноутбук служив довше?

Техніка, яка була у вжитку

Є магазини, політика яких націлена виключно на наживу - їх не цікавить репутація. Це недалекоглядно, але, на жаль, існує. Тому то і трапляються випадки, коли можна придбати з вітрини ноутбук, який побував у ремонті, або навіть бувший у вжитку. Вам можуть сказати, що він недосконало виглядає через його довше перебування у вітрині, або щось подібне. Думаємо, що нікому з Вас не хотілося б стикнутися з такою ситуацією. Дуже неприємно, коли Вас хочуть обманути.

При придбанні товару з вітрини оправдано просити знижку. Це Вам мають запропонувати самі продавці. Якщо ж така пропозиція Вам не поступила, запитайте в них, аргументуючи тим, що товар можна вважати частково бувшим у використанні. Включений ноутбук починає відразу витрачати свій експлуатаційний ресурс.

Цікаво: Названо причини, чому необхідно закривати ноутбук, коли ним не користуються.

Недобросовісні продавці

Кожен хоче заробити лишні гроші. А якщо ще й за кошти магазину, в якому ти лише найманий працівник – то чому б і ні. Відомі випадки, коли недобросовісні працівники займалися майнінгом криптовалют на потужних ноутбуках з вітрини. Після такого виснажливого використання, пристрої сильно зношувались. Для тих, хто не знає, майнінг використовує ресурс по максимуму, при якому навіть висихає термопаста. Питання – наскільки Ви будете впевненими, що це не сталося саме з Вашим екземпляром ноутбука, який Ви придбали з вітрини?

Ще один момент ми хочемо Вам прояснити. Важко точно визначити, чи був ноутбук у вжитку і працював якийсь час на вітрині. Адже, його могли пізніше заховати у коробку, обклеїти її скотчем та виставити іншу модель для демонстрації. Гарантувати недоторканість Вашої нової техніки може тільки пломба з голограмою на упаковці. Якщо ж упаковка викликає у Вас якісь сумніви, то уважніше придивіться до зовнішнього вигляду ноутбуку – чи пластик корпусу ідеально рівний, чи він має мікроподряпини.

Отже, чи варто купувати демонстраційний зразок? Висновок напрошується такий – якщо у Вас немає іншого виходу, то лише за цієї умови купуйте ноутбук з вітрини. І не забудьте спитати про знижку. Щодо потужних та дорогих пристроїв, то ми Вам наполегливо рекомендуємо не робити цього. Якщо у Вас вже вистачило коштів на потужний ноутбук, то потратьте ще трохи часу на пошук його в магазині, який має в наявності не один екземпляр моделі.

Цікаво: Обман при ремонті ноутбуків. Як не потрапити до лап недобросовісних ремонтників.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

HarmonyOS: розповідаємо все про суперечливу систему Huawei

Під час торговельної війни між США та Китаєм Huawei потрапила до чорного списку США, що забороняло, наприклад, використовувати OC Android на...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -