Home Новини сучасних технологій Названо 2 способи визначення Вашого місцезнаходження через комп’ютер чи ноутбук

Названо 2 способи визначення Вашого місцезнаходження через комп’ютер чи ноутбук

0

Користувачі смартфонів добре знають, що їхні координати легко встановити. Це відбувається з допомогою вбудованого в телефон GPS модуля, який отримує з супутника Ваші координати та переводить їх у місцезнаходження. Існують розроблені додатки або спеціальні програми, встановивши які, Ви можете відстежувати своїх близьких.
Якщо Ви дозволите доступ до цієї інформації будь-якому сайту, який Ви відвідуєте, то він теж буде знати, де Ви знаходитесь – Ваш браузер буде відправляти сайту Ваші координати, отримані через GPS-приймач смартфона.

Зовсім іншими способами це відбувається у комп’ютері чи ноутбуці. Адже, Ви помітили, що при відвідуванні якогось Інтернет-магазину, сайт автоматично визначає місто, в якому Ви знаходитесь. Коли Ви шукаєте інформацію в системі Google, вона теж приблизно визначає місто та район у місті, де Ви проживаєте і де стаціонарно встановлений Ваш комп’ютер. Хоча похибка при такому визначенні досить велика - місце реальної геолокації може відрізнятися іншим районом міста чи навіть ближнім містом.

Існує два способи визначення місця Вашого перебування через Інтернет на комп’ютері чи ноутбуці – через IP-адресу та через запрос про дозвіл на використання Ваших даних про місцезнаходження.

Перший спосіб

IP-адреса мережі, якою Ви користуєтеся стаціонарно – це як домашня адреса комп’ютера. При проведенні Інтернету у квартиру чи офіс, провайдер присвоює Вашій мережі відповідну IP-адресу. Насправді всіма адресами володіє провайдер, але Ви нею користуєтеся на час дії договору саме з цим провайдером. Кожний Ваш вхід у будь-який браузер відбувається саме з Вашої адреси. Ця Ваша інформація є доступна для усіх сайтів і як тільки Ви відвідуєте певний сайт, так відразу у них фіксується Ваша IP-адреса.

Існують різні бази даних GEO IP-адресів розробників браузера, в яких зібрані IP-адреси всіх країн світу з прив’язками до міст. Ними і користуються сайти для визначення Вашого місцезнаходження. Поскільки GEO бази не є досконалими і провайдерам інколи виділяють IP-адреси на цілий район, то визначення Ваших геоданих є приблизним.

Другий спосіб

При відвідуванні сайтів, Ви не раз бачили спливаюче вікно зверху екрану «Дозволити сайту визначити Ваше місцезнаходження». Якщо Ви погоджуєтесь і натискаєте «Дозволити», то ось що відбувається. В цей момент Ваш браузер передає на сервер браузера дані про всі видимі Wi-Fi точки (MAC адресу) та рівень сигналу. Проаналізувавши їх та, якщо в базі сервера є дана Wi-Fi точка, Ваші дані повертаються уже як координати в градусах (з уточненням похибки в метрах). Таким чином сайти і отримують дані про Вашу геолокацію.

Якщо ж Wi-Fi точки не виявлено в базі сервера браузера, або Ваш комп’ютер немає Wi-Fi, коли підключений проводом, то встановлення місцезнаходження відбувається так само першим способом, тобто через Вашу IP-адресу. Отже, цей спосіб дещо точніший від першого, але спрацьовує не у всіх випадках.

Підсумуємо все вищесказане. Визначення Ваших координат першим способом (за IP-адресою) є лише приблизним. Другий спосіб (Wi-Fi точками) є досить точним, з похибкою лише в декілька десятків метрів. Однак самим точним способом визначення Вашого місцезнаходження лишається GPS-приймач смартфона.

Також нещодавно було знайдено спосіб визначення місцезнаходження смартфона без геолокації.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version