Home Новини сучасних технологій Названо найпоширеніші схеми шахраїв під час пандемії

Названо найпоширеніші схеми шахраїв під час пандемії

0

Ситуація із новим вірусом в нашій країні та й в цілому світі бажає бути кращою, і усі очікують найближчого закінчення даної пандемії. Проте є одна категорія людей, яка намагається нажитись на цій ситуації, зокрема на довірливих людях. Мова йде про шахраїв та їх найпоширеніші схеми під час пандемії.

1. Сайти служби доставки

Служби доставки під час карантину стали незамінними, так як вони почали доставляти продукти, техніку, товари першої необхідності і навіть ліки. Частина кур’єрів, якщо товар оплачений онлайн, залишають посилки під дверима, не контактуючи ні з ким.

Тепер щодо шахраїв. Вони почали підробляти сайти служб доставки, створюючи сайти-клони для вже відомих служб. Різниця між оригінальним сайтом та сайтом-підробкою буде лише в кількох буквах адреси сайту. А помічають це не всі та й не зразу. Відповідно оплативши товари та доставку на такому сайті, гроші з вашої банківської картки переводяться зловмисникам і ви при цьому не отримуєте нічого.

Щоб уникнути такої ситуації рекомендується добре перевіряти сайт, на якому ви замовляєте послуги, перевіряти інформацію, яка вказана на сайті (інформація про компанію, способах оплати, доставки, тощо). Також звертайте увагу на рік створення сайтів, так як всі відомі служби доставки працюють на українському ринку вже досить давно. І основне, ніколи не користуйтесь послугами сайтів, оплату на якому потрібно здійснювати на карту фізичної особи.

2. Виплати

Пересічні громадяни та люди, які займаються підприємницькою діяльністю можуть потрапити на шахрайські дії під прикриттям їх державними діями, зокрема додатковими виплатами під час карантину.

Уже зафіксовано багато випадків, коли громадяни отримують смс-повідомлення, email-розсилки, тощо, із пропозицією отримати додаткові виплати. В мережі навіть можна було зустріти відео-ролики з такою інформацією і для отримання виплати потрібно лише перейти на відповідний сайт та оформити заявку.

Щодо шахраїв, то такі сайти воно зазвичай розробляють із вірусним чи іншим шкідливим програмним забезпечення. На таких сайтах в вас вимагають ввести вашу особисту інформацію, та навіть ту, яку не можна розголошувати нікому. Звісно, виплати ви ніякої не отримаєте, а от втратити кошти із своїх банківських рахунків можете.

Основна рекомендація, що б не потрапити в таку ситуацію, це завжди перевіряйте інформацію про державні виплати лише на офіційних сайтах державних послуг. Якщо на сайті держпослуг ви не знаходите інформації про соціальні виплати, значить вас намагаються обманути.

3. Вакцина

Дана схема з початком розробки вакцини почала також стрімко поширюватись. Вакцинація в нашій країні лише розпочалася, вона є добровільною та інформація про кількість отриманої вакцини та місця де можна пройти щеплення розміщується на офіційних сайтах регіональних чи міських адміністрацій.

Так як кількість вакцини поки-що обмежена та є певний перелік пріоритетних груп для її здійснення, ви можете отримати дзвінок від шахрая з пропозицією покупки вакцини. Звісно, коштуватиме вона достатньо велику суму грошей, але як і будь-який продукт, вона також знаходить своїх покупців. Втрата грошей в такій ситуації це ще не основна проблема, так як отримавши вакцину на руки, ви не можете знати, який саме препарат отримали та які наслідки можуть бути для вашого здоров’я.

Основна рекомендація – не довіряйте телефонним дзвінкам з пропозиціями проведення вакцинації чи її покупки з невідомих джерел. Інформацію про можливість вакцинації ви повинні дізнаватись з офіційних джерел чи від вашого сімейного лікаря.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version