Реклама

Названо причини, чому файли PDF не можна редагувати

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Якщо ви ніколи не пробували редагувати файли PDF, відраховуючи за це Adobe непогані суми, то, мабуть, не часто замислюєтесь про особливості цього формату.

Як з'явився формат PDF?

Щоб зрозуміти історію появи PDF, достатньо розшифрувати його абревіатуру. PDF - Portable Document Format (Портативний формат документа). Компанія Adobe представила PDF ще в1993 році, адже тоді на портативні (перенесені) документи був великий попит. На той час ідея полягала лише в тому, щоб зображення PDF документів було однаковим на будь-якому комп'ютері, де при використанні сумісної програми вони можуть бути переглянуті, а не в можливості копіювання файлів на знімні носії і подальшого їх переглядання у сусідньому офісі.

У якості зворотного прикладу можна згадати формат DOC - лише спробуйте відкрити документ Word з невстановленим на вашому комп'ютері шрифтом. Він тоді виглядатиме трохи інакше, ніж замислювалось автором. Для розв'язання подібних проблем і був створений PDF формат, що містить у собі абсолютно все необхідне для правильного зображення будь-якого документа. Тобто передбачається збереження шрифтів, а також векторної графіки у конкретних PDF-файлах, які містять зображення не у вигляді фотографій. Коли формат PDF тільки з'явився, проблема некоректного зображення документів на різних комп'ютерах була значно гострішою, ніж зараз. Частково це було зумовлено набагато більшою кількістю програм редагування текстів та підготовки до публікації.

Цікаво: Компанія Adobe остаточно припинила підтримку Flash Player.

Податкове управління США сприяло широкому поширенню PDF на ринку, розсилаючи рахунки в електронному вигляді саме у цьому форматі. Таким чином платники податків могли переглядати й друкувати документи максимально точно.
Навіть на сьогодні, за необхідності друку без помилок, використання PDF гарантує, що на папері ви отримаєте саме те, що бачите на екрані під час перегляду документу. Саме тому, функція "Друк із PDF" справді є вельми хорошою й корисною.

Чому за PDF потрібно платити?

Якщо PDF такий зручний, тоді чому ж ми повинні платити Adobe, за можливість його редагування? Річ у тім, що від початку, коли Adobe тільки представила PDF, він був пропрієтарним, тобто закритим. Через це, інші компанії повинні були платити для отримання сумісності. Все ж таки, у 2008 році PDF став відкритим стандартом. Проте, це зовсім не означає, що його стало зручно редагувати. Наприклад, Microsoft Word здатний конвертувати документи в PDF і назад, але зазвичай він не здатний передати вміст так само, як він зображається у вихідному PDF файлі, що наштовхує на роздуми про те, чому Adobe вирішила зробити PDF відкритим стандартом.

Попри те, що PDF-сумісне програмне забезпечення спроможний розробити будь-хто, Adobe на це мало фору довжиною в 15 років і привілеї розробника формату, що дозволило їм сконцентруватися на створенні кращого, здатного працювати з PDF програмного забезпечення, за що вони з гордістю беруть гроші. Це дозволяє легко компенсувати той факт, що PDF стало відкритим стандартом.

Це зовсім не заперечує наявності безкоштовних і відкритих рішень. Одним із яскравих прикладів є LibreOffice Draw, що входить до вільного офісного пакету LibreOffice, який на сьогодні став досить зручним. Однак і зараз немало людей схиляються сплачувати значну суму щомісяця для редагування PDF від Adobe. Які можуть бути і не дуже приязними до користувачів, але просто щоразу гарно працювати.

Це і є головною причиною того, що попри складний і не безкоштовний спосіб редагування, формат PDF залишається найпоширенішим способом оцифрування важливих документів.

Також нещодавно стало відомо, що китайська залізна дорога перестала працювати через Adobe Flash Player.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Смартфон iPhone X став доступнішим для українців

Смартфон iPhone X став доступнішим для українців, оскільки він значно подешевшав. Тут мова  йде про модель із 256 Гб...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -