Home Новини сучасних технологій Обираємо ноутбук та процесор до нього в 2022 році

Обираємо ноутбук та процесор до нього в 2022 році

0
Обираємо ноутбук та процесор до нього в 2022 році

В ноутбуці та комп’ютері основне місце займає процесор. Саме він відповідає за швидку роботу, за запуск програм, підтримку ігор та ще багато чого. Тому, щоб обрати правильно техніку, саме на цей елемент варто звертати увагу в першу чергу. Якщо взяти до порівняння процесори, які стояли в ПК декілька років тому і ті, що стоять зараз, то навіть візуально можна помітити велику різницю. Раніше це був просто обчислювальний елемент, тепер це дуже складний механізм, який включає безліч деталей. Щоб не прогадати з вибором та не заплатити гроші за те, що вам не потрібно, пропонуємо ознайомитись із правилами підбору процесора в 2022 році нижче в статті.

Цікаво: Хороший ноутбук. Який він?

Щоб трохи більше зрозуміти різницю минулих та сучасних процесорів, розповімо про одну характеристику. Мова піде про транзистори, які містяться в кристалі процесора. Саме від них залежить обчислювальна потужність самого елементу. Щоб зрозуміти правильно, чим менша позначка нанометрах, тим сучасніший техпроцес. Наприклад, десять років тому позначка була 180 нм, а зараз є вже й 6 нм. Ось наскільки змінилось все за одне десятиріччя.

Тих самих років 10 тому сформували три типи процесорів, які відрізняються енергоспоживанням. Зараз все продовжує розвиватись за такою ж схемою. Важливу роль тут грає тепловиділення (TDP). Якщо вам потрібно обрати тонкий ноутбук, то в ньому система охолодження буде слабша, ніж в великій моделі, тому й варто знати ці характеристики:

  1. 15-25 Вт. Процесори з гарним показником енергоефективності, які призначені для компактних моделей ноутбуків. Зараз найбільше розвивається саме цей тип, адже багато людей хоче мати маленький пристрій, але виконувати на ньому складні задачі. З розвитком технологій це стало можливо. Тепер на тонких легких ноутбуках можна і відео монтувати, і в ігри грати, і з документами працювати.
  2. 45-60 Вт. Це високопродуктивні процесори, які встановлюються в звичайного розміру ноутбуки. В таких моделях має бути гарна система охолодження, а великі отвори на корпусі під вентилятори будуть величезною перевагою. Такі процесори максимально вижимають продуктивність і працюють на більшій тактовій частоті.
  3. 90-250 Вт. Це процесори, які використовуються для звичайних стаціонарних ПК. Вони значно відрізняються від тих, що підходять для ноутбуків.

Існують процесори молодшої та старшої серії і головною відмінністю в них є кількість ядер, потоків та частот. Якщо так взяти, то це і є основні критерії вибору процесора, бо від цього залежить його продуктивність.

Цікаво: Відомо, чи можна за допомогою HDMI на телевізорі заряджати ноутбук

Тепер давайте поговоримо про технології, які можуть бути встановлені в прцесорі. Зазвичай, в магазинах таку інформацію знайти важко, бо її просто не пишуть. Та й технології ці розраховані на вирішення питань вузької спеціалізації. Але ми все одно розповімо, що це може бути на прикладі лінійки бренду AMD - Ryzen 5000.

  1. Підтримка PCIe 4.0. Забирає "пляшкову шийку" як що встановлено декілька відеокарт або накопичувачів.
  2. AMD StoreMI. Це дозволяє набагато швидше читати дані із жорсткого диску або накопичувача.
  3. AMD Smart Acess Memory. Забезпечує продуктивність в іграх, але працює максимально ефективно лише з наявністю відеокарти MD Radeon RX 6000 серії.
  4. VR Ready Premium. Забезпечує більш продуктивну роботу відеокарти під час використання пристроїв для віртуальної реальності.

Тепер повертаємось до головного питання. Як ж все таки обрати процесор для ноутбука в 2022 році? Що головне в ноутбуці? Правильно, його автономність. За це відповідає багато чого, але процесор в тому числі. Від його енергоефективності залежить час роботи без підзарядки.

Про енергоефективність ми говорили вище, а тому тепер варто визначитись тільки з тим, для чого потрібний ноутбук. Якщо для офісної роботи, коли ноутбук постійно транспортується, то важливим елементом є не так продуктивність, як автономія. Тому тут варто обирати енергоефективні процесори, що позначаються буквою U. Наприклад, модель Ryzen 5 5500U в ноутбуці Acer Swift X SFX14-41G-R98R може виконувати завдання без підзарядки майже 17 годин. Цього більш, ніж достатньо. Для роботи в відео та фото редакторах, для створення дизайнів, графіків і т.д. підійдуть процесори, які позначаються літерою Н, рахуються високопродуктивними. Автономність в них відстає від тих, що були описані першими, але зате продуктивність на висоті. Наприклад, модель AMD Ryzen 7 5800H може цілком стати ідеальним варіантом, а представлений такий процесор в ігровому ноутбуці HP OMEN 16-c0057ur. Не варто звертати увагу на призначення, такий пристрій ідеально підійде не лише для ігор, а й для інших складних задач. Варто запам'ятати ще й те, що моделі із графічним прискорювачем працюють на повну лише під час живлення від мережі.

Цікаво: 5 критеріїв вибору дешевого та функціонального ноутбука

Тепер поговоримо про ядра та кеш-пам'ять. Тут варто спиратись на потребу виконувати багато задач одночасно. Одне діло, коли робота пов'язана просто з документами чи браузером, а інше діло, коли треба обробляти відео або його створювати, або робити макети тощо. Залежно від цього буде й велика різниця між поколіннями процесорів AMD Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 і Ryzen 9. Бо самі деталі цього виробника потребують більше енергії для забезпечення продуктивності порівняно із іншими виробниками.

Що стосується ядер, то 4 ядра цілком вистачить для потрібних задач, і це не лише саме елементарне, але й складніші процеси типу створення роликів в якості 4К. Візьмемо до прикладу енергоефективний Ryzen 3 5300U в ноутбуці HP 15s-eq2086ur. Тут стоїть екран розміром 15,6 дюймів, матриця IPS, 8 Гб оперативної пам'яті та майже 10 годин автономної роботи. Це гарний варіант для базової роботи.

Для більш складної роботи можна вже дивитись на процесори покоління Ryzen 5 або 7. Наприклад, ноутбук HUAWEI MateBook 14 з AMD Ryzen 5 5500U має вже 16 Гб оперативної пам'яті. Він вже справиться із складнішими задачами та навіть іграми на високих налаштуваннях. Можна підключити додатково монітор. Його вага всього 1,5 кг, тому легко можна переносити кругом із собою.

А ось наприклад ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition G513QY-HQ007T працює на AMD Ryzen 9 5900HX і підходить для складних задач, але такі ноутбуки високоефективні і краще ними користуватись в приміщені біля розетки. Саме ця модель має 8 ядерний процесор, тактову частоту 3,3 ГГц, 16 Гб оперативної пам'яті, але можна додатково встановити стільки ж саме.

Загалом, щоб обрати потрібний процесор та ноутбук треба хоча б трохи розбиратись в його характеристиках та визначити для себе основні задачі, які він буде виконувати. Далі все буде значно легше вибрати не переплативши за те, що не потрібно.

Цікаво: За яких умов варто замінювати свій старий пк чи ноутбук на новий

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version