Реклама

Розповідаємо, які є види банківських карток в Україні

Останні Новини

Зараз практично всі операції з грошима проводяться через банківські картки, саме по цій причині кожна людина повинна її мати, по іншому важко буде користуватись всіма сервісами. Навіть люди літнього віку зараз мають картку банку для отримання пенсії та інших соціальних виплат. Популярні банківські картки не лише в Україні, але й по всьому світу. Вони існують різних видів та з різним призначенням, сьогодні хочемо про це поговорити детальніше.

Загалом всі банківські картки мають однакові обов'язкові ознаки. Це розмір 85,6*53,98 см, 16 цифр самого номеру карти, термін дії, CVV код на звороті та логотип емітента. Це те, що повинне бути на кожній карті без виключення. Але різниця полягає в призначенні карти. Сьогодні мова піде про дебетові, передплачені, кредитні, подарункові та віртуальні карти. Вони найбільш поширені. Після ознайомлення із цією інформацією ви точно будете знати, яку картку обрати для себе і які у неї будуть переваги та недоліки.

Цікаво: Українцям розповіли, які бувають хитрощі у договорі із банком та на що варто звертати увагу

Перший вид - дебетова картка. Вона має свій особовий рахунок. Люди можуть нею здійснювати будь-які платежі (в інтернеті, в стаціонарних магазинах, оплачувати послуги, знімати та класти готівку). За допомогою дебетової картки клієнт може витрачати лише свої доступні на ній кошти. Вона випускається безпосередньо самим банком і повинна мати один із логотипів: Visa або Mastercard.

Із переваг такої картки: відсутність нарахування відсотків на залишок коштів, мала або відсутня комісія за платежі/зняття готівки. Недоліки також є: за відсутності грошей нею ніде не скористаєшся, не впливає на кредитну історію, не так надійно захищена від шахрайства як хотілося б.

Другий вид - кредитна картка. Вона має відразу на рахунку певну суму встановлену вашим кредитним лімітом. Самі кошти банківські, а людина їх може витрачати на свої потреби. Але потім обов'язково їх треба повернути в зазначений термін часто із відсотками. Призначення та використання банківських кредитних карток може бути абсолютно різне в залежності від типу. А вони є ось які: бонусні, для подорожей, студентські, із кешбеком, для бізнесу, магазинні, із нульовою відсотковою ставкою і т.д. Зазавичай, кредитною карткою можна робити все те ж, що і дебетовою. Видається вона також банком і обов'язково має логотип Visa або Mastercard.

Переваги кредитних карток такі: вплив на кредитну історію, бонуси та знижки в магазинах (не завжди), більший захист від шахраїв, обмежена відповідальність за втрату коштів при крадіжці.Недоліки: відсотки за використання кредитних коштів, також вплив на кредитну історія (негативний), велика комісія.

Варто знати: Названо дані банківської картки, які ні в якому разі не можна розголошувати

Третій вид - передплачені. Вони такі ж як і дебетові, але різниця в тому, що ви можете витратити лише стільки, скільки на ній є. Дебетова інколи може дозволити піти в мінус, але тоді віддавати потрібно із відсотками. На передплаченій карті також як і кругом є термін дії, логотип Visa або Mastercard та CVV код. Різниця полягає ще й в тому, що такі картки не прив'язані до рахунку, тому й користуватись нею можна лише до закінчення терміну дії. Далі - ні. Призначена така картка як і всі інші для здійснення платежів в магазинах, інтернеті тощо.

Переваги картки: не можна залізти в борг, можна використовувати довгий термін, не потрібно відкривати рахунок в банку. Із мінусів: не кругом приймають, велика комісія за операції.

Наступний вид - віртуальна картка. Вона має все те ж, що і інші картки, але вона не випускається в пластику. Тобто вона існує лише віртуально в телефоні чи десь ще. Випустити таку картку може банк або в деяких випадках сервіси пов'язані із видачею готівки. Віртуальна картка багаторазова, як і все, але є емітенти, які можуть запропонувати при потребі і одноразовий варіант. Використовується такий вид карток там само, де й інші, для платежів в інтернеті/магазинах. Єдине, що її відрізняє, неможливість зняти готівку.

Перевагами такої картки є: відсутність комісії, можна додати до будь-якого гаманця на телефоні, безпечна, готова до використання відразу після випуску.Мінуси: можна користуватись лише через онлайн магазин, не підходить для постійного використання.

Останній вид карток - подарункові. Це картка, яка по суті одноразова. На ній відразу є певна сума і використавши її не можна повторно поповнити. Є картки, які випускає конкретний магазин і нею можна розрахуватись лише в ньому, а є й великі емітенти, які випускають подарункові картки для загального використання. Термін дії відповідно у такого виду карт короткий.

Радимо прочитати: Стало відомо, як шахраї крадуть гроші із банківської картки

Із переваг подарункових карток: контроль витрат, захист, не треба рахунок в банку. Недоліки: не завжди широкий спектр використання, можуть бути умови поставлені установою, яка видала, плата за отримання картки.

Тепер, після ознайомлення з кожним видом карток, давайте підіб'ємо підсумки по кожній. Дебетові та передплачені картки використовуються лише для своїх коштів. На них можна закидати, знімати, розраховуватись і т.д. Кредитні картки відразу мають кошти, витративши які, треба буде їх повертати із відсотками. Віртуальні картки це ті ж самі дебетові, але не існують фізично. Подарункові - картка призначена для певного магазину, або ж просто для різних сервісів. Не можна використати після повного закінчення коштів на ній.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Що таке секретний чат в Telegram та які його особливості

Telegram сьогодні входить в трійку найпопулярніших месенджерів на українському ринку. Окрім цього, він є одним із найбільш захищених месенджерів,...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -