Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, що таке DisplayHDR

Розповідаємо, що таке DisplayHDR

0

Монітори з високим динамічним діапазоном (HDR) стають популярними, але їх продуктивність може сильно відрізнятися. Тож як дізнатися, який рівень продуктивності HDR ви отримуєте на конкретному моніторі? Сертифікація VESA DisplayHDR сподівається вирішити цю проблему.

Що таке HDR?

HDR забезпечує більш реалістичний перегляд зображень і відео. Екран досягає HDR, представляючи яскравіші відблиски, темніші тіні та ширшу колірну гаму, ніж стандартний SDR або динамічний діапазон. Простіше кажучи, монітори HDR можуть показувати більш реалістичні зображення та відео.

Але оскільки кожен екран має різні функції, як  -от коефіцієнт контрастності , максимальну яскравість та колірне покриття, продуктивність HDR також відрізняється. Наприклад, монітор, який пропонує чудовий коефіцієнт контрастності, високий рівень яскравості та ширшу колірну гаму, як правило, краще працює в HDR, ніж монітор із середнім коефіцієнтом контрастності, низькою піковою яскравістю та обмеженим кольоровим покриттям.

Без стандартної інформації все це може збентежити споживачів, тому Асоціація стандартів відеоелектроніки (VESA) представила стандарт DisplayHDR у 2017 році. DisplayHDR надає споживачам простий спосіб визначити продуктивність HDR, яку вони отримають від монітора.

Цікаво: Названо основні причини, через які айтішники користуються двома моніторами.

Сертифікація продуктивності HDR

DisplayHDR — це відкритий стандарт із фіксованим набором специфікацій для оцінки якості HDR. В першу чергу він орієнтований на монітори та екрани ноутбуків . Оскільки в його розробці та впровадженні взяли участь більше двох десятків компаній, стандарт отримав широке поширення.

В основі шаблону лежить набір тестів продуктивності та пов’язаних шарів. Кожен шар має певні критерії для різних атрибутів якості HDR, таких як яскравість, колірна гамма, бітова глибина та час наростання. Тим не менш, шари в першу чергу визначаються їх піковим рівнем яскравості, що також відображено в назвах.

Перша ітерація стандарту DisplayHDR — DisplayHDR версії 1.0 — була орієнтована на РК-дисплеї. Але VESA у 2019 році випустила версію DisplayHDR True Black, спрямовану на дисплеї з випромінюванням, як-от OLED .

Пояснення рівнів DisplayHDR

Станом на березень 2022 року було вісім шарів DisplayHDR, розділених на дві групи – п’ять для РК-дисплеїв і три для OLED.

DisplayHDR 400

DisplayHDR 400 — мінімальний рейтинг стандарту. Монітор повинен мати принаймні 400 ніт максимальної яскравості, 95% охоплення колірного простору sRGB , 8-бітну глибину кольору та глобальне затемнення.

Хоча багато моніторів і дисплеїв на ринку сертифіковані DisplayHDR 400, HDR-продуктивністю цих моніторів немає чим похвалитися. Через відсутність локального затемнення , дещо вищу пікову яскравість, ніж у моніторів SDR, і відсутність широкої колірної гами, монітори з рейтингом DisplayHDR 400 лише трохи кращі за монітори SDR.

DisplayHDR 500

Рейтинг DisplayHDR 500 є невеликим покращенням порівняно зі специфікацією DisplayHDR 400. Однак для цього потрібно, щоб дисплей мав локальне затемнення, 10-бітну глибину кольору та більше ніж 90% покриття колірного простору DCI-P3. Станом на березень 2022 року лише два ноутбуки мають рейтинг DisplayHDR 500.

DisplayHDR 600

Рівень 600 стандарту DisplayHDR має по суті ті ж атрибути HDR, що й рівень 500, за винятком яскравості. Однак дисплеї з рейтингом DisplayHDR 600 можуть забезпечити гідну продуктивність HDR завдяки значно вищій піковій яскравості, ніж дисплеї SDR.

Цікаво: Названо основні переваги та недоліки вигнутих моніторів.

DisplayHDR 1000

Рейтинг DisplayHDR 1000 – це великий стрибок з рівня 600. Хоча він має точні вимоги до колірної гами 500 і 600 рівнів, рейтинг 1000 вимагає, щоб екран мав рівень чорного нижче 600. В результаті монітори з рейтингом DisplayHDR 1000 краще зберігають темніший колір. деталі в HDR-контенту.

Крім того, вимога до високої пікової яскравості цього рейтингу означає, що монітори також краще відображають невеликі яскраві моменти. Загалом, дисплеї з рейтингом DisplayHDR 1000 чудово підходять для використання та створення HDR-контенту.

DisplayHDR 1400

Рівень 1400 — це найвищий рівень, який пропонується сертифікацією DisplayHDR. Для цього потрібна ще ширша колірна гамма з 99% покриттям BT.709 і 95% колірним простором DCI-P3, краща контрастність, ніж рівень 1000, і дуже високі пікові та постійні рівні яскравості.

Дисплеї з рейтингом DisplayHDR 1400 мають найкращу продуктивність HDR. Але цей рейтинг доступний лише на дуже кількох моніторах.

DisplayHDR True Black 400, 500 і 600

Сертифікація DisplayHDR True Black розроблена для технологій самовипромінювання дисплея, таких як OLED. Оскільки OLED-дисплеї не потребують локального затемнення, мають ідеальні рівні чорного та майже нескінченний коефіцієнт контрастності, рівні сертифікації DisplayHDR True Black переважно відрізняються за яскравістю.

Завдяки винятковому коефіцієнту контрастності монітори DisplayHDR True Black можуть забезпечити кращий HDR навіть при відносно нижчих рівнях яскравості 400 і 500, на відміну від РК-моніторів.

Як перевірити, чи монітор сертифікований DisplayHDR?

Ви можете ідентифікувати сертифікований DisplayHDR монітор або ноутбук із сертифікованим VESA логотипом DisplayHDR на вашому маркетинговому матеріалі або коробці продукту. Логотип завжди включатиме інформацію про шар, наприклад DisplayHDR 400 або DisplayHDR 1000.

Ви також можете скористатися  розділом «Сертифіковані продукти » на офіційному веб-сайті DisplayHDR, щоб переглянути статус сертифікації певного монітора. На веб-сайті буде зазначено, яка версія специфікації була використана під час сертифікації монітора. Є дві основні версії специфікації — 1.0 та 1.1 — причому остання є новішою та суворішою, ніж оригінал.

Зауважте, що монітори, які продаються просто як HDR-400 або HDR-600 без бренду або логотипу DisplayHDR, не є офіційно сертифікованими продуктами. Тому, хоча вони можуть підтримувати HDR, їхня продуктивність не пройшла жодної сертифікації DisplayHDR.

Хоча сертифіковані VESA лабораторії тестують монітори, щоб оцінити їх продуктивність HDR, галузева група випустила безкоштовний інструмент для тестування DisplayHDR для громадськості, який ви можете використовувати для перевірки продуктивності HDR вдома. Він доступний через Microsoft Store і GitHub для користувачів Windows. Це може допомогти уникнути ситуацій, коли зразок, поданий на сертифікацію, буде працювати інакше, ніж роздрібний.

Цікаво: Ігровий монітор Dell S2721DGFА: Характеристики моделі, особливості, продуктивність, дизайн та ціна.

DisplayHDR проти HDR10

HDR10 і DisplayHDR дуже відрізняються. У той час як перший формат має широкий динамічний діапазон, другий є лише сертифікатом якості HDR екрану. Оскільки DisplayHDR не є форматом, ви не побачите в ньому опрацьований вміст. З іншого боку, HDR10 використовується для засвоєння контенту, щоб він виглядав більш реалістичним, і для перегляду цього вмісту потрібен сумісний екран. Щоб отримати будь-який рівень сертифікації DisplayHDR, дисплей повинен відображати вміст HDR10.

Наразі сертифікація DisplayHDR не вимагає, щоб монітор або екран ноутбука підтримували будь-який формат HDR, крім HDR10. Але це не заважає моніторам підтримувати інші формати HDR. У результаті деякі монітори сертифіковані DisplayHDR і підтримують інші формати HDR, такі як Dolby Vision і HLG.

Висновок

На ринку, наповненому маркетинговим жаргоном і неперевіреними показниками продуктивності, DisplayHDR допомагає дати вам, як потенційному покупцеві, уявлення про продуктивність HDR дисплея. Але це не ідеально. Завдяки відносно м’яким вимогам, сертифіковані монітори DisplayHDR 400, які займають значно велику частку ринку, забезпечують лише середню продуктивність HDR. При цьому DisplayHDR все ще є відносно новим стандартом, який з часом може дозрівати.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version