- Реклама-
Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, що таке Троян та в чому його небезпека

Розповідаємо, що таке Троян та в чому його небезпека

0
7
Розповідаємо, що таке Троян та в чому його небезпека

Практично усі, хто активно користується смартфоном та ПК, знають або принаймні чули назву «вірус-троян». Він активно заражає пристрої та використовує їх в своїх цілях. Багато людей бояться цього вірусу та намагаються його уникнути, але до кінця не розуміють, як він працює та звідки береться. Тому пропонуємо детальніше дізнатись про цього паразита.

Цікаво: Як відформатувати та захистити смартфон від вірусів і шкідливих програм

Почнемо з того, що вірус троян не існує сам по собі. Він селиться в програмах для ПК/смартфонів, а потім швидко проникає в систему. Якщо користувач завантажує весь софт виключно з офіційних джерел, то йому така проблема не загрожує. Але є певні програми, які людина скачує з першого кращого посилання в браузері. Під час цього не перевіряє ресурс і навіть не читає відгуки. Саме такий сторонній софт й несе найбільшу загрозу пристрою. Встановивши програму, людина надає доступ до усього, що потрібно, а відповідно дає трояну повне право використовувати свої особисті дані, красти їх або ж використовувати сам ПК для проведення різних шахрайських схем.

На смартфонах вірус троян також присутній. Звісно, користувачі смартфонів більше звикли завантажувати програми з офіційних магазинів, тому ризик заразити пристрій менший, але він все одно зберігається.

Раніше був ще один спосіб запустити до себе на пристрій троян – через завантажене зображення. Якщо скачати собі на ПК сторонню картинку, а потім відкрити її через вразливу програму, то троян моментально опиниться в системі і почне свою роботу. Зараз зараження через картинки менш вірогідне, оскільки ОС та антивіруси стали потужніші та більш пропрацьовані в плані захисту.

Цікаво: Розповідаємо, як сканувати за допомогою антивіруса Microsoft Defender у Windows 11

Повернемось таки до особистої безпеки та перерахуємо кілька правил, які допоможуть вберегти себе від зараження трояном.

  • Завантажувати програми лише з офіційних джерел. Не використовувати для цього перший ліпший сайт в браузері. Це стосується і смартфонів, і ПК.
  • Ніколи не встановлювати собі зламаний софт. Злом виконують ті ж самі хакери, які можуть створити троян та поселити його в програму. Тому гарантій безпеки в зламаних програмах немає ніяких.
  • Ніколи не можна вимикати систему захисту в ОС. Вона постійно повинна перевіряти усе, що було завантажене на ПК/смартфон.
  • Купляйте лише хороший антивірус. Особливо це стосується тих, які регулярно використовують сторонні програми для роботи та розваг.

Не варто ігнорувати елементарні правила безпеки. Краще зайвий раз перестрахуватись, але точно знати, що з пристроєм усе гаразд, а особисті дані не потраплять до сторонніх осіб.

Цікаво: Відомо, чим небезпечний новий вірус на Android- смартфонах.

NO COMMENTS