Home Новини сучасних технологій Що таке колірна гама та як вона впливає на якість дисплея чи...

Що таке колірна гама та як вона впливає на якість дисплея чи друку?

0

Щоб зрозуміти колірну гаму, вам потрібно знати, що пристрої, які фіксують, відображають або друкують колір, можуть відтворювати або представляти лише частину кольорів за межами видимого спектру. І навіть ця частка різниться для різних пристроїв і колірних просторів. Таким чином, колірна гама встановлюється, щоб зробити колірну гаму кожного пристрою чіткою. Це допомагає кількісно визначити колірні можливості пристрою.

Коли колірний простір або пристрій не може представляти колір, він викликається поза гамою. Наприклад, чистий червоний колір може бути представлений у колірному просторі RGB (адитивна колірна модель), тому він є частиною колірної гами RGB. Але він не може бути виражений у колірному просторі CMYK (субтрактивна колірна модель), тому він виходить за межі діапазону в цьому кольоровому просторі.

Найпоширенішим методом представлення колірної гами є область на діаграмі кольорів CIE xy , яка показує всі кольори, які може побачити пересічна людина. Трикутник всередині форми підкови вказує колірну гаму пристрою або колірного простору. Діаграми кольоровості можуть здатися оманливими, оскільки ви, очевидно, можете побачити кольори за межами діапазону вказаного колірного простору або пристрою. Але кольори, показані на діаграмі кольоровості, є лише відображенням усіх кольорів у видимому спектрі, а не фактичних кольорів. І це простий спосіб порівняти розміри різних колірних гам.

Що таке широка кольорова гама?

Широка кольорова гама – це термін, який використовується для опису пристроїв і колірних просторів, які можуть відтворювати більше кольорів, ніж колірний простір sRGB. Дисплеї з широкою колірною гамою стають все більш поширеними. Наприклад, більшість сучасних пристроїв Apple, від iPhone до MacBook, мають дисплеї з широкою кольоровою гамою. Крім того, багато телевізорів і моніторів також мають широку колірну гаму.

Як споживач, важливо пам’ятати про монітори з широкою гамою, так як вони пропонують реалістичні кольори та кращу точність кольорів, ніж монітори зі стандартною гамою. Таким чином, ви отримуєте більш яскраві зображення.

Колірний простір – колірна гама

Колірний простір і колірна гама є двома вирішальними елементами сучасної теорії кольору. Але вони можуть ввести в оману, оскільки іноді використовуються як взаємозамінні. Однак, хоча вони пов’язані між собою, вони не зовсім однакові. У той час як колірний простір визначає кольори в певній підмножині колірної моделі, колірна гама — це діапазон кольорів, який підтримує пристрій. Тим не менш, ви можете використовувати колірну гаму для опису діапазону кольорів у колірному просторі.

Таким чином, пристрій може підтримувати один або кілька колірних просторів, але його колірна гама може не обов’язково збігатися з кольоровими просторами, які він підтримує. Наприклад, ваш телевізор може підтримувати колірний простір DCI-P3, але його рідна кольорова гама може охоплювати лише 90% колірного простору DCI-P3. Таким чином, 10% кольорів у колірному просторі DCI-P3 знаходяться за межами діапазону телевізора.

Колірний профіль

Колірний профіль

Колірний профіль – це ще один термін, пов’язаний з колірними просторами. Він забезпечує стандартизований спосіб відображення кольору на різних пристроях. Існує два основних типи колірних профілів: джерело (вхід) і цільовий (вихід). Вони містять дані про відповідні колірні простори, які використовуються для узгодження кольорів, якщо два пристрої мають різні колірні простори.

Припустимо, монітор не має можливості виділяти деякі кольори зі сканованого зображення. У цьому випадку він використовує колірний профіль, пов’язаний із цим зображенням, щоб наблизити ці кольори відповідно до його можливостей.

Кольорові профілі також називають профілями ICC, оскільки вони розроблені відповідно до специфікацій, визначених Міжнародним консорціумом кольорів (ICC). Оскільки загальні кольорові профілі надають інформацію про певні колірні простори, вони мають спільну назву колірного простору. Ось чому ви знайдете колірний профіль sRGB і колірний простір sRGB. Так само є колірний профіль DCI-P3 і колірний простір.

Чому колірна гама важлива?

Колірна гама є важливим аспектом якості зображення, оскільки вона вказує, скільки кольорів може відображати пристрій або друкувати принтер. Пристрій із широкою колірною гамою забезпечує більш насичені, більш реалістичні кольори, ніж пристрої зі стандартною гамою. Тому, як споживач, якщо ви хочете яскравих зображень і яскравих кольорів, важливо придбати пристрої з широкою колірною гамою.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version