Home Новини сучасних технологій Ці небезпечні програми для Android можуть викрасти ваш смартфон – що робити...

Ці небезпечні програми для Android можуть викрасти ваш смартфон – що робити зараз

0

Згідно із новим звітом ізраїльської фірми безпеки Check Point, Google видалив із Play Store вісім шкідливих програм для Android, розроблених для крадіжки грошей з фінансових рахунків в Інтернеті.

Перелічені нижче програми не здавались зловмисними, коли процес перевірки зловмисних програм від Google оцінював їх, зазначає Check Point, оскільки творці додатків стежили за тим, щоб додатки спілкувалися лише з власними серверними платформами Google Cloud Firebase, якими часто користуються додатки для смартфонів.

Але після того, як додатки були встановлені користувачами, Check Point сказав, вони перейшли на спілкування з GitHub, платформою спільного використання коду, що належить Microsoft, на якій кожен може розміщувати програмне забезпечення та інші предмети. 

Кожен додаток містив приховану "крапельницю", призначену для встановлення додаткового програмного забезпечення, і вони завантажували банківський троян AlienBot з окремих сторінок GitHub, присвячених кожній програмі. (Незалежні дослідники MalwareHunterTeam також писали про це у Twitter наприкінці січня.)

Іншими словами, після встановлення, AlienBot краде ваш пароль для онлайн-банкінгу та обходить двофакторні методи автентифікації (2FA), призначені для захисту від використання вкрадених паролів. 

Ще гірше, зазначає Check Point, AlienBot часто встановлює Android-версію TeamViewer, законну програму, яка дозволяє віддалено керувати смартфоном (або комп’ютером).

За умови встановлення TeamViewer творці підставних програм могли будь-коли ввійти на банківські рахунки жертв. 

"Хакер зміг використати доступні ресурси, щоб обійти захист Google Play Store", - сказав дослідник Check Point Авіран Хазум. "Жертви думали, що завантажують нешкідливий утилітний додаток з офіційного ринку Android, але насправді вони отримували небезпечний троян, який був спрямований на їхні фінансові рахунки".

Check Point повідомив, що 28 січня повідомляв Google про ці шкідливі програми, а 9 лютого Google підтвердив, що всі вони були видалені з Google Play.

Як видалити шкідливі програми з смартфону

Багато людей все ще можуть мати ці програми встановлені на своїх пристроях. Ось список, що показує назву кожного додатка разом з його унікальними ідентифікаторами програм Android, що важливо, оскільки програми Android часто мають однакові або дуже схожі імена.

Назва ДодаткуУнікальний ідентифікатор
BeatPlayercom.crrl.beatplayers
Cake VPNcom.lazycoder.cakevpns
eVPNcom.abcd.evpnfree
Music Playercom.revosleap.samplemusicplayers
Pacific VPNcom.protectvpn.freeapp
QR/Barcode Scanner MAXcom.bezrukd.qrcodebarcode
QRecordercom.record.callvoicerecorder
tooltipnatorlibrarycom.mistergrizzlys.docscanpro

Щоб переконатися, що у вас не встановлено жодного із цих додатків, прокрутіть їх і перевірте, чи є у когось ім’я, схоже на одне з наведених вище. 

Якщо так, то перейдіть до Налаштування> Програми та сповіщення. Можливо, вам доведеться натиснути додаткову кнопку, щоб переглянути всі ваші програми одночасно.

Прокрутіть вниз до підозрілої програми та торкніться її. На екрані програми торкніться Додатково, а потім - Деталі додатка.

Ви повинні перейти прямо на сторінку програми в додатку Google Play, яка насправді є лише спеціалізованим веб-браузером. Торкніться трьох крапок у верхньому правому куті сторінки програми Google Play, а потім натисніть Поділитися. 

У нижній частині екрана повинно з’явитися вікно з інформацією про веб-адресу або URL-адресу сторінки магазину Google Play додатка. 

Остання частина цієї URL-адреси після знака рівності - це ідентифікатор програми.

Наприклад, коли ви шукаєте програму Facebook для Android у Google Play, URL-адреса "https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.katana". Ідентифікатор програми для програми Facebook - "com.facebook.katana".

Якщо в одному з ваших додатків є ідентифікатор програми, який відповідає одному з ідентифікаторів додатків, наведеному вище, тоді вам доведеться його видалити.

Торкніться кнопки "Назад", щоб вийти з вікна вильоту на сторінці програми Google Play. Потім натисніть Видалити, щоб позбутися програми.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version