Home Новини сучасних технологій Усе про LiDAR та лідарну технологію

Усе про LiDAR та лідарну технологію

0

Дехто знає усе про технологію LiDAR, а дехто вперше чує. Не дивно, адже створена вона була давно, але набула популярності лише останнім часом. Все пов’язано із тим, що в сучасному світі її почали використовувати в багатьох технологіях, зокрема в будуванні “розумного будинку”. Якщо ви не дуже знайомі із цим терміном, але хотіли б дізнатись більше, то ця стаття саме для вас. Ми детально опишемо що це і де використовується, а також розповімо про усі тонкощі роботи.

Цікаво: Перераховано сенсори та датчики в смартфоні, про які ви раніше не знали.

Розпочнемо із головного - що таке LiDAR. Це щось дуже схоже до радару, але принцип роботи відрізняється. Радар, щоб виявити потрібний об'єкт використовує електромагнітні хвилі, а от LiDAR - світло. Розшифровується абревіатура як Light Detection and Ranging. Складається LiDAR із лазера, сканера та GPS ресівера. Світлові імпульси надходять на об'єкт, відбиваються від нього і потрапляють назад у пристрій, сканер їх розпізнає, а GPS визначає розташування об'єкту у просторі.

Лідарні технології використовують або інфрачервоні хвилі (для відкритого простору), або зелене світло (для води). LiDAR створений для тих потреб, де не справляється радар. Ці технології сучасні та потужні. За допомогою них можна отримати точні дані.

Де і для чого використовують технологію LiDAR?

Дана технологія може бути корисна на землі, в повітрі та у воді. Її використовують кругом, де потрібні точні результати. LiDAR зчитує рельєф, відстань до об'єкту, швидкість переміщення та при потребі температуру.

Далі ми ознайомимо вас із тим, де саме використовують лідарні технології, після прочитання ви зрозумієте, що це відоме вам поняття.

LiDAR використовують для оцінки поверхні, складання карт берегових ліній, особливо в недоступних людям місцях, технології точно описують рельєф та ландшафт. Також цю технологію беруть для безпілотників, автомобілів і т.д. Все через те, що LiDAR може створити карту навколишнього середовища із точною відстанню до об'єктів. При вивченні космосу, вчені також використовують LiDAR (для детальної інформації наприклад про Місяць). Для створення 3D макетів будь-чого теж користуються саме лідарними технологіями. Вони славляться визначенням точної відстані, це і допомагає в науці. Ті, хто мають техніку від Apple, також користуються LiDAR, адже завдяки цій технології виходять такі гарні знімки.

Цікаво: Названо 4 корисні функції датчика освітлення в смартфоні, про які ви могли не знати.

Не зважаючи на те, що вище йшлося лише про зовнішнє застосування лідарних технологій, всередині їх теж використовують. Наприклад, в розумному будинку. LiDAR чудово заміняє камеру і датчики руху. Він більш точний і не схильний до грубих помилок.

Також нещодавно було названо кілька популярних датчиків, які точно є у вашому смартфоні.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version