Home Новини сучасних технологій Відома ймовірна причина дефіциту відеокарт Nvidia RTX 3000

Відома ймовірна причина дефіциту відеокарт Nvidia RTX 3000

0

У Мережі з’явилися подробиці, згідно яких,стала відома ймовірна причина дефіциту відеокарт Nvidia RTX 3000. Вона може бути пов’язана з недостатнім обсягом виробництва GPU на потужностях Samsung. Як відомо, Nvidia обрала Samsung як виробничого майданчика GPU Ampere для GeForce RTX 3090, RTX 3080 і RTX 3070. Вони виготовляються корейською компанією по техпроцесу 8N (8 нанометрів). Опубліковані вчора дані данського рітейлера говорять про те, що виробники відеокарт нездатні виконати навіть обсяг попередніх замовлень, не кажучи вже про заявках на постачання 3D-карт самого магазину.

Причому, за даними все того ж рітейлера, дефіцит загрожує і RTX 3070. Але RTX 3070 і RTX 3090 або в меншій мірі схильні до «конденсаторної проблеми», або не схильні до неї зовсім. Відповідно, проблем з поставками двох цих моделей бути не повинно, але вони є. У чому ж тоді причина? Можливо, в недостатньому обсязі випуску відповідних графічних процесорів на потужностях Samsung. Спочатку вважалося, що GPU Ampere будуть проводитися TSMC по техпроцесу 7 нм, але Nvidia зробила вибір на користь Samsung і її 8-нанометрового техпроцесу. Галузеві інформатори вважають, що, по-перше, потужності Samsung завантажені менше. Корейська компанія зробила Nvidia більш вигідну пропозицію в фінансовому плані. Можливо, краще було пожертвувати цими факторами, але не підмочити свою репутацію?

На думки про те, що проблеми саме з виробництвом GPU, вказують дані джерела: як пише відомий ресурс DigiTimes, в наступному році Nvidia може довірити виробництво GPU Ampere для призначених для користувача відеокарт TSMC. З якої причини це буде зроблено, якщо випуск на потужностях Samsung обходиться і дешевше, і обсяги випуску (хоча б на папері) повністю задовольняють?

Перехід на техпроцес від Samsung

З одного боку, перехід з 8-нанометрового техпроцесу Samsung на 7-нанометровий техпроцес TSMC можна пояснити оновленням лінійки Ampere і випуском відеокарт другої хвилі - Super. Але з іншого, складно повірити, що Nvidia просто так бере і відмовляється від дуже вигідної угоди з Samsung на користь TSMC, потужності якої, до того ж, і так сильно завантажені - і не факт, що в наступному році 7-нанометрове виробництво істотно розшириться . Причиною переходу від Samsung до TSMC може бути як раз проблема з недостатнім обсягом виробництва GPU на потужностях корейської компанії. Само собою, офіційних коментарів з цього приводу немає, і, ймовірно, не буде. Але поки така версія виглядає цілком правдоподібною.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version