Home Новини сучасних технологій Відомо, чи варто купувати дорогі флеш-накопичувачі

Відомо, чи варто купувати дорогі флеш-накопичувачі

0
Відомо, чи варто купувати дорогі флеш-накопичувачі

Наприкінці 2000-х років карти флеш-пам’яті успішно замінили популярні до цього диски та дискети. Флеш накопичувач має USB роз’єм і підтримує функцію запису даних, завдяки чому він успішно використовується для сховища даних та резервних копій. На відміну від своїх вищезгаданих попередників, флешки мають перевагу завдяки своїм компактним розмірам та швидкодії. Контролер, що знаходиться всередині дозволяє передавати файли зі швидкістю 100 МБ/сек. Також в них немає рухомих частин, які могли би пошкоджуватися від ударів та флешки підтримуються всіма ОС, є сумісними з ігровими приставками, програвачами та різними моделями комп’ютерів. На флешці можна зберігати інформацію довгий час у високій роздільній здатності. Вона є незамінною, коли потрібно перенести дані з одного цифрового пристрою на інший. В залежності від ціни флеш-карти відрізняються між собою деякими параметрами. Давайте розглянемо їх та знайдемо відповідь на питання чи варто все ж таки переплачувати при виборі флешки.

Цікаво: Що таке флешки-вбивці та чи варто за них зараз хвилюватись?

Почнемо з того, що бюджетні накопичувачі оснащуються USB 2-ї версії, при тому що більш дорогі моделі мають USB 3.0, що забезпечує їм вищу швидкість зчитування. Наприклад, якщо дешеві флешки мають швидкість трохи більше 40 МБ/сек, а деякі навіть і цього значення не досягають, зупиняючись на 20 МБ/сек, то накопичувачі з USB 3-ї версії зчитують дані з швидкістю не нижче 50 МБ/сек.

Іншим, не менш важливим параметром є швидкість запису, тобто швидкість передачі інформації з пристрою на флешку. Тут знову ж таки мають перевагу дорожчі моделі, які забезпечують запис від 2-х до 10-ти разів швидше, ніж бюджетні моделі, швидкість яких не перевищує 10 МБ/сек. Практично це буде досить таки відчутно. Для запису інформації, з якою дорога модель справляється всього за хвилину, бюджетній потрібно близько 15 хвилин.

Як ми вже згадували вище, інтерфейсом для підключення карт флеш-пам'яті є USB, який може мати версії 2.0, 3.0, 3.1 Gen 1 і 3.2 Gen1. При цьому 3.2 Gen1 та 3.1 Gen 1 по показниках це той самий 3.0, з такою ж швидкістю 5 Гбіт/сек, що фактично становить близько 500 МБ/сек, чого вистачає майже для всіх флеш-накопичувачів, оскільки об'єм пам'яті до такої швидкості наближається лише в найвищому ціновому сегменті Flash-карт. Старіший USB 2.0, на відміну від 3-ї серії має меншу швидкість (близько 480 МБ/сек в реальному використанні). Але є ще моделі 3-ї серії USB 3 ready, які копіюють інформацію повільніше, ніж USB 2.0, але через швидкий інтерфейс підключення і вищу швидкість читання є дорожчі. Також на ціну впливають і додаткові опції підключення, наприклад другий слот microUSB або USB Type-C для підключення до смартфонів, сучасних комп'ютерів та ноутбуків. Iноді нові моделі можуть мати лише Type-C і не мати при цьому стандартного Type-A, тому вони не можуть бути універсальними, але через використання модного роз'єму будуть мати завищену ціну.
Також важливими показниками є пам'ять та ресурс перезапису.

Цікаво: Декілька правил, щоб флешка працювала довше

Інформацію про них можна зустріти лише в дорожчих флеш-картах, у звичайних флешках ці параметри не згадуються в характеристиках. Сучасні накопичувачі можуть мати три типи пам'яті: MLC, TLC та QLC. Найпопулярнішими є TLC. Вони мають хорошу швидкість запису та середній ресурс перезапису: до 3000 максимально. Топові моделі накопичувачів оснащуються, як правило, стандартом MLC, який має вищу швидкість запису та більший ресурс перезапису (до 10000 і більше), відповідно ціна на них дуже висока. Найновіші флеш-карти середнього цінового сегменту поступово переходять на QLC пам'ять, ці моделі мають абсолютно нормальну швидкість читання, але нижчу швидкість запису (менше 10 МБ/сек). Ресурс QLC пам`яті має менше 1000 перезаписів, що є найнижчим показником.

Отже, виходячи з вищесказаного можна зробити висновок, що переплачувати за флеш-карти все ж таки варто, якщо у вас є така можливість.

Цікаво: USB-флеш-накопичувач проти Зовнішнього жорсткого диску: що краще?

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version