- Реклама-
Home Новини сучасних технологій Відомо, як кількість мегапікселів впливає на якість фото

Відомо, як кількість мегапікселів впливає на якість фото

0
200
Відомо, як кількість мегапікселів впливає на якість фото

Якщо порівняти камери на старих моделях телефонів та нових, то різниця буде помітною неозброєним оком. Найбільшу увагу виробники приділяють кількості мегапікселів. Зараз є телефони на 64 та навіть 108 Мп. Всі дивляться на цю характеристику, бо вважають, що від цього в першу чергу залежить якість фото. Сьогодні ми пояснимо чому це не так і по якій причині камери з великою кількістю мегапікселів можуть робити фото такі ж, як наприклад, камери на 16 Мп.

Кожен піксель в сенсорах камери має певний розмір. До речі, одиниця виміру пікселів - мікрони. Враховуючи те, що смартфони не великі за розмірами, то і сенсори в них не можуть бути крупними. Відповідно, чим більша кількість пікселів, тим менших вони розмірів. Саме це і впливає на якість знімків. Якщо говорити детальніше, то великі пікселі можуть захватити більше світла, відповідно показати чіткішу картинку, а от малі пікселі з цією задачею справляються гірше. Візьмемо для прикладу камеру на 108 Мп та на 16 Мп. Вдень при гарному освітленні фото будуть гарними на обох смартфонах, а от вночі, або сутінках різниця буде помітна, при чому знімки на 16 Мп камеру будуть чіткіші і якісніші.

Цікаво: Названо найкращі смартфони з 4 камерами в 2021 році

Уся інформація вище змушує задати питання, а навіщо тоді взагалі телефони з великою кількістю мегапікселів? Все просто. Виробники смартфонів вдосконалюють камери не лише за допомогою збільшення Мп, а задіюють ще інші технології. Одна із них - піксельний бінінг. Це об'єднання пікселів малого розміру в один великий. Зрозуміло, що якщо малесенькі пікселі захвачують мало світла, то великий буде це робити краще. Наприклад, якщо камера на 108 Мп, то об'єднуватись в один буде аж 9 пікселів, а якщо камера на 48 Мп, то одним цілим стануть 4 пікселі. Суть в тому, що обидва варіанти будуть робити такі ж фото, як і камера на 12 Мп. Враховуючи те, що кожен піксель розпізнає лише один колір, то і групуються вони теж по кольорам.

У даній функції є свої плюси і мінуси. Бінінг дозволяє робити гарні знімки в будь-який час доби, не важливо день чи ніч на вулиці. Але бувають випадки, коли людині важливо, щоб дрібні деталі на фото були чіткі. В такому випадку бінінг абсолютно не потрібен, а на заміну йому приходить режим зйомки в максимальній роздільній здатності. Пам'ятайте, що він абсолютно не ефективний, якщо погане освітлення або ніч.

Отож, як бачите, кількість мегапікселів в камері ще ні про що не говорить. Якість фото залежить від багатьох факторів: розміру пікселів, якості самої камери, сенсорів і т.д. Якщо ви обрали телефон з великим числом Мп, то дізнайтесь чи є на ньому функція бінінгу. В інакшому випадку якість фото не буде кращою, ніж на смартфонах з камерами на 16 Мп.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS