Реклама

Відомо, яка внутрішня температура ПК вважається оптимальною

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Температура є великою одержимістю для ентузіастів ПК, тому ми багато чуємо про охолодження процесора та відеокарти. Але як щодо решти ПК? А який ідеальний температурний діапазон? Давайте зануримося в цю гарячу тему.

Легше говорити про температуру процесора та відеокарти, оскільки вони мають визначені й добре відомі діапазони. Все інше зазвичай не сильно нагрівається в більшості випадків, про що свідчить той факт, що вони не мають продуманої системи охолодження. Однак сучасна оперативна пам’ять часто поставляється з радіаторами, що покривають друковану плату, і більшість материнських плат мають радіатор для твердотільних накопичувачів M.2 NVMe .

Що стосується температури повітря всередині самого корпусу, то поки ваші компоненти холодні, це не повинно бути проблемою. Тим не менш, бувають випадки, коли моніторинг температури корпусу вашого ПК може передбачити проблеми з продуктивністю, хоча це одна з останніх речей, які ви повинні контролювати.

Цікаво: Розповідаємо, як купити новий процесор для материнської плати.

Чому температура ПК настільки важлива?

Температура — це все, коли ви хочете отримати якомога більше продуктивності від свого ПК. Процесор і відеокарта комп’ютера виробляють тепло під час використання, тому вам потрібно деяке охолодження кожного компонента, щоб тримати все під контролем. Коли компонент ПК стає занадто гарячим, це викликає вимикання системи або, в крайньому випадку, компонент виявляється пошкодженим.

Коли все холодне, процесор і відеокарта можуть довше підтримувати свою поточну продуктивність або ще більше підвищувати свою продуктивність. Однак чим вище продуктивність компонента, тим більше тепла буде вироблятися, що вимагає ще більше охолодження.

Якщо ви спостерігаєте за подією екстремального розгону , ви побачите, як ентузіасти використовують інтенсивні методи охолодження, як-от заливання рідкого азоту в охолоджуючу ємність над процесором. Зберігання компонентів суперхолодними дає змогу покращити продуктивність і досягти світових рекордів швидкості або неймовірної частоти кадрів в іграх .

Для інших з нас, однак, рідинний кулер або твердотільний вентилятор підійдуть для охолодження процесора, а вбудована система охолодження відеокарти зазвичай справна. Навіть коли ми виконуємо регулярний розгін, більшості з нас не потрібно нічого, крім стандартних деталей, оскільки ми просто намагаємося досягти помірної мети – перевищити 60 кадрів в секунду .

Цікаво: Відомо, чому ПК називають “ПК”.

Які температури є оптимальними для ваших компонентів?

Максимальні температури для ваших компонентів можуть відрізнятися. Наприклад, процесори Intel часто можуть досягати температури до 100 градусів Цельсія на рівні кристала процесора (справжньої кремнієвої пластини). Тим часом процесори AMD зазвичай трохи нижчі, близько 90 градусів за Цельсієм.

Максимальний вихід не рекомендується, оскільки продуктивність значно падає, коли ви наближаєтеся до верхньої межі. В ідеалі процесор під навантаженням залишався б нижче 75 градусів Цельсія. Тим часом графічні процесори можуть трохи нагріватися, опускаючись нижче 85 градусів під навантаженням.

Це не означає, що ви не можете вийти за межі цих контрольних показників, але якщо ви не розганяєтеся і ваш ПК регулярно виходить за межі цих точок, вам, ймовірно, потрібно краще рішення для охолодження ваших компонентів .

Між тим, материнські плати, як правило, вважаються хорошими, якщо вони залишаються нижче 80 градусів Цельсія. Однак турбуватися про температуру материнської плати нечасто, оскільки вона рідко стає занадто гарячою. Якщо вони стануть гарячими, ймовірно, проблема виникне в іншому місці . Диски для зберігання даних мають ще нижчі діапазони безпеки, при цьому верхня межа для SATA та NVMe SSD становить 70 градусів за Цельсієм, а жорсткі диски ( HDD ) найкраще підтримують температуру нижче 45 градусів за Цельсієм.

Стежити за своїми компонентами досить легко. Більшість його компонентів повідомляють про свої температури, що дозволяє різним програмам відображати їх. Постійно популярний CPUID HWMonitor є хорошим вибором для отримання детальної інформації про температуру материнської плати, сховища, процесора та відеокарти. Інші альтернативи включають Core Temp для процесора, а також програмне забезпечення AMD Radeon для відеокарт AMD або MSI Afterburner для карт AMD і Nvidia.

Цікаво: Розповідаємо, як побачити, скільки ядер у вашому ЦП.

Коли охолодження недостатньо

Іноді ви можете виявити, що навіть при сильному охолодженні щось не так, і ПК стає занадто гарячим. Коли це відбувається, перше запитання, яке потрібно задати, — чи достатньо повітряного потоку у вашому комп’ютері .

Хоча може здатися, що це не так, пил має великий вплив на продуктивність вашого ПК . Якщо будь-який з ваших вентиляторів покритий пилом, або якщо ваші компоненти покриті пилом, це перше, про що потрібно подбати. Це може бути трохи брудним, але стиснене повітря нічого не може виправити.

Якщо пилу немає, а ви впевнені, що компоненти охолодження справляються зі своєю роботою, можливо, вентилятори корпусу налаштовані неправильно або у вас недостатньо вентиляторів. Можливо, у вашому футлярі просто не вистачає повітряного потоку, оскільки він не підходить для використання.

Хороший спосіб перевірити це — зняти бік корпусу, запустити ПК під навантаженням і перевірити, чи покращиться температура процесора та відеокарти. Якщо це станеться, у вас можуть виникнути проблеми з повітряним потоком. Якщо вони не покращаться, швидше за все, ваше холодильне обладнання не справляється з цим завданням.

Цікаво: Як дізнатися, скільки Вт споживає мій ПК?

Як щодо температури корпусу?

Ось що стосується температури корпусу: вони можуть змінюватися залежно від великої кількості різних змінних. Яка температура навколишнього середовища у вашій кімнаті? Чи є кондиціонер чи відкрите вікно? Де розміщений ПК щодо цього? Як вологість? Скільки людей у ​​вашій кімнаті? Яка зараз пора року? Ми могли б продовжити пошук змінних для розгляду. Справа в тому, що не існує чарівної «температури ящика», оскільки буде маса варіабельності. Крім того, температура корпусу не так важлива, як температура процесора та відеокарти.

Тим не менш, якщо ви відстежуєте температуру власного корпусу, ви можете отримати відчуття відповідного діапазону для вашого корпусу. Якщо ваш ПК виходить за межі цього діапазону в напрямку занадто сильного нагрівання, це може бути раннім показником проблем, які починають формуватися.

Цікаво: Основні причини, чому смартфон не зможе замінити комп’ютер.

Що можна дізнатися з моніторингу температури

Ось приклад тесту, який ми провели на ПК, щоб побачити, яку температуру ми знайдемо всередині ПК. Випробування проводилися навесні, коли зовнішня температура сильно коливається, хоча внутрішня температура залишалася досить постійною протягом тижня.

Для цих тестів використовувався корпус NZXT H500 , який має дуже хороший потік повітря, але не вважається відмінним. Корпус має два вихідні вентилятори, один з яких знаходиться трохи вище процесора, а другий — ліворуч від нього. Центральним процесором є AMD Ryzen 5 2600 з рідинним кулером Evga CLC 280, а відеокартою була AMD Radeon RX 580 без додаткового охолодження післяпродажного обслуговування. Температуру повітря вимірювали за допомогою простого монитора температури та вологості Xiaomi Mi 2. Ми відстежували температуру процесора за допомогою Core Temp і графічної карти за допомогою Radeon Software.

Для цього тесту ми зробили все відносно просто. Ми вимірюємо температуру навколишнього повітря в кімнаті, а потім виміряємо температуру процесора та графічного процесора під час запуску. Потім ми встановлюємо ПК на роботу в звичайному режимі на дві години. «Звичайне використання» в цьому випадку означало написання деяких документів, роботу з електронною таблицею, потокове відео та перегляд веб-сторінок. Ми не запускаємо тести , щоб отримати більш «справжнє» відчуття використання комп’ютера.

Після цих двох годин регулярного використання ми повторно виміряли температуру процесора і графічного процесора, а також температуру навколишнього повітря всередині корпусу.

Під час цього тесту ми виявили, що температура повітря всередині корпусу, як правило, була в межах 30 градусів від температури ЦП і графічного процесора, за винятком одного дня, коли вона була ближче до 31 градуса. Бувають дні, коли може стати трохи прохолодніше, або ситуація, коли температура повітря насправді трохи тепліше.

Тому для другого тесту ми зіграли кілька ігор протягом 30 хвилин і знову перевірили три температури.

Дивлячись на температуру після гри, ми мали більшу мінливість. Здебільшого температура повітря корпусу була в межах 40 градусів від графічного процесора, тоді як температура процесора трохи підскочила, але так і не наблизилася до верхньої межі відеокарти.

Цікаво: Рекомендації, яких необхідно дотримуватись, якщо Ви бажаєте захистити свій ПК по максимуму.

Отже, що ми робимо з цією інформацією на практиці? Якщо ви знайшли схожі умови для свого ПК (різниця в 30 градусів для нормального використання та 40 градусів для ігор), ви можете використовувати їх як ранній індикатор проблем. Коли температура виходить за межі цих діапазонів у напрямку більшого нагрівання, це може свідчити про те, що вам потрібно очистити ПК від пилу. Якщо ви нещодавно змінили щось у конфігурації свого ПК, це також може означати, що у вас є проблеми з потоком повітря або охолодженням.

Тим не менш, якщо ваш корпус стає гарячішим, але температура компонентів залишається в межах належних температур, вам, ймовірно, нема про що турбуватися. Влітку, наприклад, ви можете виявити, що температура повітря в шафі набагато тепліше. Або, якщо ваш комп’ютер знаходиться в підвалі, взимку все може стати тепліше завдяки духовці, яка постійно роздуває тепле повітря по всьому будинку. Однак, якщо температура навколишнього повітря підвищується, рекомендується стежити за нею та температурою компонентів, якщо виникнуть проблеми з охолодженням.

Цікаво: Відомо, для чого всередині комп’ютера потрібна батарейка.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Названо додатки, які необхідно видалити з кожного смартфона

Продовжуємо тему оптимізації вашого смартфона шляхом очищення його від «сміття». Зараз ми назвемо кілька видів додатків, які варто видалити...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -