Home Новини сучасних технологій Відомо, коли і для чого потрібно міняти термопасту на процесорі

Відомо, коли і для чого потрібно міняти термопасту на процесорі

0

Більшість, хто активно користується ПК та ноутбуками чули про таку річ, як термопаста і про те, що її необхідно періодично міняти. Якщо ж ви не знали що це таке, або не знаєте коли і як її потрібно міняти, то даний матеріал саме для вас, оскільки зараз коротко розповім про це із власного досвіду.

Для початку розберемося з тим, що таке термопаста і для чого вона взагалі потрібна. Якщо простими словами, то термопаста слугує теплопровідником між процесором та радіатором, оскільки процесор під час активної роботи нагрівається і віддає своє тепло радіатору. В даному випадку, жорстке з'єднання процесора та радіатора не є можливим, а передача тепла повітрям на радіатор не є ефективною. В такі ситуації й придумали термопасту, яка розміщується між металевим радіатором і процесором, та сприяє ефективній передачі тепла.

Цікаво: Відомо, чому легше купити новий ПК, ніж оновити старий.

Коли ж потрібно міняти термопасту і чи взагалі потрібно це робити?

Скажу так, все залежить від того, як часто ви користуєтесь ПК і для яких цілей. Якщо ваш ПК використовується для потужних ігор або для роботи в таких же програмах, то заміна термопасти повинна відбуватися хоча б 1 раз в рік. Якщо ж ваш персональний комп'ютер або ноутбук використовується тільки для набору текстів, або серфінгу в інтернеті, то міняти термопасту можна й рідше, або ж взагалі не міняти.

Як зрозуміти, що пора міняти термопасту?

Однозначної відповіді вам не дасть ніхто, але щоб зрозуміти, що прийшов той день, варто дивитися на роботу вашого ПК, а саме на температуру процесора в стані спокою та при більш-менш серйозному навантаженні. В ідеальному випадку, температура процесора в стані спокою, тобто без запущених програм та ігор, повинна складати в межах 30-50 градусів, а при навантаженнях, не більше 90-100 градусів.

Якщо скориставшись програмою для виміру температури процесора (для прикладу AIDA 64 ) або ж за допомогою BIOS буде виявлено підвищені температури, то термопасту пора міняти. Якщо ж все в межах норми, то з нею можна зачекати.

Ще однією ознакою для заміни термопасти може стати робота кулера, який при перегріванні процесора почне працювати на максимальних обертах, що означатиме, що термопаста вже не виконує своєї функції.

Цікаво: Названо 7 причини, чому українці вибирають дорожчі Mac замість дешевих ПК.

Як правильно наносити термопасту?

В даному випадку все максимально просто - тонким шаром. Попередньо необхідно повністю видалити стару термопасту, обробити місце дотику радіатора і процесора обезжирювачами і нанести нову термопасту тонким шаром. Для цього можете скористатися своїми старими банківськими картками, або ж іншими пластиковими картками. Головне, не слухати тих, хто рекомендує давати великий шар термопасти, оскільки ефекту від цього ви не отримаєте ніякого.

Також нещодавно стало відомо, коли треба додавати оперативну пам’ять в ПК.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version