Home Новини сучасних технологій Види електромобілів та що таке EV, HEV, PHEV?

Види електромобілів та що таке EV, HEV, PHEV?

0
Види електромобілів та що таке EV, HEV, PHEV?

Зараз дуже актуальним для багатьох людей та й для світу в цілому стало питання екології. Технології зайшли далеко вперед, але це не означає, що всі винаходи позитивно впливають на навколишнє середовище. Останні роки людство все більше намагається перейти на більш здоровий спосіб життя, включаючи зменшення впливу на природу. Одним варіантом вирішення проблеми являється покупка електромобіля. Що відразу уявляє людина? Що це авто, яке їздить виключно від електрики, тобто від акумулятора. В нашій країні, особливо в маленьких містах, цей вид транспорту не користується великою популярністю, бо просто не вистачає місць для зарядки. Але варто зазначити, що електромобіль не обов’язково їздить від акумулятора. Є й інші види, які дозволяють змінювати електрику на газ, це так звані гібридні моделі. Загалом виділяють три типи:
●EV – звичайний електромобіль, який їздить лише від акумулятора.
●HEV – перший підвид гібридного автомобіля.
●PHEV – другий підвид гібрида.

Звісно з цієї інформації можна мало що зрозуміти, тому пропонуємо детальніше ознайомитись із кожним видом і вирішити, який ви б хотіли собі.

Електромобілі EV
Електромобілі типу EV - це такі моделі, що працюють виключно від акумулятора і електрики. У них немає системи, яка могла б забезпечити пересування за рахунок бензину. В цьому і є мінус, бо якщо заряду акумулятора не вистачає, то немає змоги переключитись на інший тип пересування.
В електромобілях цього типу є спеціальний отвір, який нагадує той, куди заливають дизель. Через отвір здійснюється зарядка за домопогою електрики. Зазвичай, виробники додають спеціальний зарядний пристрій, щоб водій міг заряджати авто вдома від звичайної розетки. Це зручно, якщо машина всю ніч або просто довгий час стоїть на місці в гаражі.

Цікаво: Проводимо діагностику автомобіля за допомогою звичайного смартфона

Якщо взяти статистику ще пару років тому, то автомобілі такого типу були скоріше рідкістю, люди ними не користувались по ряду причин. Починаючи з 2022 року, електромобілі почали активніше купуватись водіями, бо створили більше умов для їх користування.

Взагалі, звичайні не гібридні електромобілі підходять для недовгих поїздок по місту чи на роботу, ну максимум в перші населені пункти за містом. Справа в тому, що вони розраховані на декілька годин роботи без підзарядки. А цього може не вистачити щоб доїхати до іншого міста. В цьому незручність. В нашій країні ще не достатньо державних станцій, де можна було б на трасі зарядити електромобіль. Тому, якщо якийсь водій все таки вирішить поїхати на такому авто далеко, слід спочатку знайти всі потрібні місця для зарядки, щоб не було несподіваних та прикрих ситуацій на дорозі. Можливо, зі зростанням попиту на електромобілі, скоро з'явиться більше зарядних станцій.

Гібридні електромобілі HEV
Як вже зрозуміло з назви, це такий тип автомобіля, що працює і від електрики, і від палива. Це напевно, найзручніший тип електромобіля, адже він максимально економить витрати пального. Перший автомобіль такого плану вийшов в 2000 роках і був справжнім проривом в технології.

Як працює авто? Цікаво те, що його не потрібно заряджати звичним способом від розетки. Такі моделі автономно поповнюють заряд акумулятора від енергії газового двигуна. Тобто, тут ці процеси абсолютно поєднані між собою. Крім цього, HEV авто використовують технологію регенеративного гальмування, а це означає що втрачена енергія буде збережена для подальшого використання. Загалом це дуже зручно, бо не потрібно витрачати кошти за електрику додатково, а також не треба їздити в пошуку станції заряджання, коли закінчується заряд. Все відбувається саме по собі автоматично. Мінус лише в тому, хоча він не суттєвий, що такі моделі коштують дорожче на декілька тисяч. Але враховуючи економію, яка утворюється на пальному та зарядці, ця переплата варта того, щоб її зробити.

Варто знати: Названо найбільшу користь 5G для автомобілів

Гібридні електромобілі PHEV
Такі автомобілі працюють і від палива (газу), і від електрики. Але від попереднього типу вони відрізняються тим, що заряджати їх треба від електрики. Тобто це авто, які відновлюють акумулятор точно так само як звичайні електромобілі EV. Це можна зробити вдома або на спеціальних зарядних станціях. Дуже зручне рішення також. Авто автоматично переключається на газ, коли заряду акумулятора не вистачає на подальне продовження пересування. На авто такого типу можна легко їхати на довгі відстані і не хвилюватись, що транспорт зупиниться посеред дороги.

Ось такі є види електромобілів. Це варто знати, щоб в подальшому розуміти, який автомобіль підходить саме вам.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version